“Bu 18 bölünmüş yoldan biri neden Dereboğazı-Antalya yolu değil?”

6 Şubat 2013 18:24

MHP İl Başkanı İsa Yalçın, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın ilimize Cuma günü yapacağı ziyaret münasebetiyle, Isparta’nın karayolu ulaşımları hakkında bir açıklama yaparak, Dereboğazı-Isparta-Antalya duble yolunu gündeme getirdi.

MHP İl Başkanı Yalçın, Bakan Yıldırım’ın bir konuşmasında kullandığı ''Uzun süredir üzerinde çalışılan ve bir taraftan da inşaatı devam eden Akdeniz ile Karadeniz'i birleştirecek 18 ana karayolu güzergâhıyla ilgili yürütülen proje çalışmaları tamamlandı” ifadelerini hatırlatarak, AK Parti İl Başkanı Nuri Uzaktaş’a, “Bu 18 bölünmüş yoldan biri neden Dereboğazı-Antalya yolu değil?” diye sordu.

Yalçın’ın açıklaması şöyle: “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırım 8 Şubat 2013 Cuma günü ilimizi ziyaret edecek.

Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı olarak ben de  İlimizin karayolu ulaşımları hakkındaki düşüncelerimi siz değerli hemşerilerimle ve Sayın Bakanımızla paylaşmak istedim.

Dereboğazı –Antalya duble yolu konusunda bu güne kadar Isparta basınında dile getirmediğim bir gerçeği sizlerle paylaşmak istiyorum. Sözlerime, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ın, 22.03.2012 tarihinde Karadeniz bölgesini Akdeniz bölgesine bağlayacak olan 18 bölünmüş yolla ilgili yaptığı konuşmasından bir alıntı ile başlamak istiyorum.

Sayın Yıldırım bu konuşmasında:

''Uzun süredir üzerinde çalışılan ve bir taraftan da inşaatı devam eden Akdeniz ile Karadeniz'i birleştirecek 18 ana karayolu güzergâhıyla ilgili yürütülen proje çalışmaları tamamlandı. Bu yolların toplam uzunluğu 11 bin797 kilometreolacak.”diyor. 

Gelelim İşin can alıcı noktasına:

Peki buradan Isparta halkı adına “benim” Sayın Uzaktaş’a  soru sormak hakkım değil mi?

Bu 18 ana proje hazırlanırken adama sormazlar mı, sen nerede gölgeleniyordun?.  Bu 18 bölünmüş yoldan biri neden Dereboğazı-Antalya yolu değil.

Neden bu yolun da bölünmüş yol olması için çaba harcamadın. Isparta’nın haklarını neden savunmuyorsunuz?

Karadeniz bölgesini Akdeniz bölgesine bağlayan bu 18 duble yol projesinden neden Isparta 2013 yılında nasibini alamadı? Sorduğum sorulara cevap ver. 

Bir ay boyunca “şer şeyler  düşünüp” bana yaptığınız en büyük  eser olarak “adliye binasını” göstereceğine , Dereboğazı-Antalya yolu ne zaman duble yol yapılacak,teşvikte 2. bölgeden Isparta nasıl kurtarılacak, 10 yıllık iktidarınız döneminde TÜİK verilerine göre 90 bin kişinin göç ettiği Isparta’yı işsizlik batağından ne zaman ve nasıl kurtaracaksınız? Sen bunlara çözüm ara. 

 "Sayın Başbakanın verdiği söze rağmen" yaptıramadığınız Dereboğazı bölünmüş yolunda düştüğün sıkıntılara düşme. O yolun yapılmasında emeği geçen Isparta sevdalılarının da kemiklerini bir daha sızlatma !

Bu yol için hep sudan bahaneler ürettiniz. Örnek mi istiyorsunuz:

Ak Parti Milletvekili Sayın Recep Özel ,

* "DEREBOĞAZI-ISPARTA-ANTALYA" duble yolunun yapılmasında engellerden birinin yol güzergahının ENDEMİK bitki örtüsü ile kaplı olduğu ,yani bulunduğu bölgenin ekolojik şartları yüzünden yalnızca belirli bölgede yetişen, dünyanın başka yerinde yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü bitki türleri ile kaplı olduğunu söylediniz.

*MALİYET YÜKSEKLİĞİ, gibi gerekçeler  yolun yapılmamasını  veya ileri bir tarihe ertelenmesi için mazeret olarak Isparta halkına gösterdiniz.

*Biz, Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Isparta seçim konuşmasında      “Isparta- Antalya ve Isparta-Konya bölünmüş yol olarak en kısa zamanda bağlanacaktır.” Sözünün arkasında, Isparta Ak Parti Milletvekilleri Sayın Recep Özel’ in ve Sayın Süreyya Bilgiç’ in de durması, bu sözün takipçileri olmaları gerekirdi.

Değerli Hemşerilerim,

Bölünmüş yollar tıpkı bir insanın atar ve toplar damarları gibidir. Geçtiği şehre hayat verir, güç verir. Şehrin insanını dinamik bir toplum haline getirir. Ekonomisini canlandırır.

Karadeniz Sahil Yoluna bakınız, Karadeniz'in ticaretini ve turizmini geliştiriyor. Yılda 550 milyon liralık bir ekonomik katkı sağlıyor. Karadeniz’de yollar bölünüyor, hayatları birleştiriyor.

Peki muhalefet olarak biz de aynı şeyleri söylediğimiz de bizim iktidar milletvekillerimiz ne diyordu? 

“Bu konuda Ak Parti Milletvekili Sayın Recep Özel  basına verdiği bir demecinde;

“...Doğal güzelliklerinde heba edilmemesi lazım. Bu yolda  heyelan bölgesi çok. Maliyet çok  yüksek. Kazmayı küreği alın gidin biz arkanızdan geliriz." Diyerek adeta Isparta halkıyla adeta alay ediyordu.

Peki bizler ,Isparta halkı olarak, Dereboğazı –Antalya bölünmüş yolu için maliyet yüksek, endemik bitki var. Bu yolda çok heyelan var...gibi  demeçlerle uyutulurken Karadeniz Bölgesinde hangi yatırımlar yapılıyor? 

*Akdeniz ile Karadeniz’i birbirine bağlayacak 18 proje üretiliyor. Bunlardan biri: Karadeniz'i güneye, yani Akdenize bağlayacak olan220 kilometreuzunluğundaki duble yol projesi ve yolun bir parçası da “Kop Dağı Tüneli” dir. Burada tek tünelin uzunluğu5 km.dir. Toplam maliyet 358 milyon TL. Yapılan iki tünel ve bölünmüş yol ile yılda 96.4 milyon lira tasarruf sağlanacaktır . 

Yine,Karadeniz Sahilyolu Projesi kapsamında Ordu’nun Perşembe İlçesi ile Bolaman Beldesi arası 42 kmdir. Yol tüneller sayesinde 27 kilometreye düşüyor.Yol güzergahına4.587 metreuzunluğunda 5 tünel ile3.710 metreuzunluğunda 36 köprü yapılıyor. Proje tutarı: 366 milyon dolar, yaklaşık 640milyonTL.dir.(Karayolları7.Bölge müdürü Abdulkadir Uraloğlu’nun19 aralık 2009 tarihli İhlas Haber Ajansına verdiği beyanatından) 

Değerli Hemşerilerim, 

Devletimiz 42 km’lik yolun15 kmkısalması için 4 bin587 metreuzunluğunda 5 tünel ile              3 bin710 metreuzunluğunda 36 köprü için 360 milyon TL. , yine 220 km’lik bölünmüş yol projesi için 358milyon TL. harcarken AK Parti Isparta teşkilatı,AKP Isparta milletvekili Sayın Recep özel ve aynı zamanda Bütçe Plan Komisyon Başkan vekili olan  AKP Isparta milletvekili Sayın Sadi Bilgiç halâ bu gerçekleri görmek istemiyor, sudan bahanelerle duble yol konusunu  bu yolda heyelan var, endemik bitki örtüsü var. Maliyet çok yüksek gibi sudan bahanelerle olayı geçiştirmeye çalışıyorlar.                                         

ISPARTALI BU GERÇEKLERİ  DE  UNUTMAYACAK

Sayın Recep Özel,

Hani, Konya –Isparta yolu duble yol oluyordu? 

Yoldan vazgeçtik, Eğirdir’in,“1950’li yıllarda yapılan DSİ’nin regülatör köprüsü var. Gölden70 metreberide ve4 metregenişliğinde bir köprü.” Bari bu köprüyü genişletiverin !  

Değerli hemşerilerim, 

“Güneş balçıkla sıvanmaz.” Her gerçek birgün mutlaka ortaya çıkar. İşte size bir duble yol yapımı hikayesi ve köprü yapımı gerçeği. Yer “Isparta il Genel Meclisi toplantı salonu”.

*Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı Ruhi Sagen, İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda aldığımız duyumlara göre “Eğirdir Şarkikaraağaç yolunun da duble yol olması isteniyor orası da duble yol olarak planlanmadı.  ” diye il Genel Meclisi Üyelerine bilgi veriyor. (11.Ocak 2013 Basın)

Bu yol Isparta-Konya yolunun bir parçası değil mi?

* Yine aynı tarihteki basın toplantısında yine, Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı Ruhi Sagen ile Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral arasında  şöyle bir diyalog gelişiyor :  *- Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, “Isparta’nın karayolları bakımından en mağdur ilçesi Eğirdir’dir. Eğirdir’den geçen karayolunu imar tadilatları ihaleleri yapıldı.1950’li yıllarda yapılan DSİ’nin regülatör köprüsü var. Gölden70 metreberide ve4 metregenişliğinde bir köprü. Bu köprünün sadece genişletilmesi gerekiyor. Bu yolun neden yapılamayacağı açıklanmıyor. Karayolları yapamıyorsa gölün ağzından Kovada kanalını beslemek üzer12 metregenişliğinde köprüyü DSİ yapabilir.” diyor.

Buna karşılık Ruhi Sagen’de, “Ancak ve ancak bakım yapılabiliyor. Göle dolgu yapılamıyor ondan dolayı yapamıyoruz. 3 senedir müteahhit de bekliyor. Hatta feshetme konusu gündeme geldi. Yoksa12 metreköprüyü Karayolları yapabilir. Maalesef Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu bakım hizmeti yapılabileceğini söylüyor” yanıtını veriyor. (11.Ocak 2013 Basın)

MHP teşkilatı olarak biz 10 yıllık AKP döneminde hep Isparta kaybediyor derken,Isparta sahipsiz derken,Isparta-Konya yolu da duble yol olacak ,Antalya –Dereboğazı yolu da      

duble yol olacak. Diye nutuk atanlara, devletin yetkilisi gerçek cevabı veriyor.     Şarkikaraağaç-Eğirdir arası duble yol olamaz.Peki ben buradan Ak Parti teşkilatına soruyorum:

 Sayın Uzaktaş “Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu”  Eğridir için var da, Karadeniz Sahil Yolu yapılırken yok mu? 

Özel Hüküm ve Su kirliliği Kontrol Yönetmeliği,Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararları Sadece Eğridir için mi var. 

İktidar makamı ağlama ,dert üretme, insanları hor görme ve küçümseme makamı değil.Bu Millet sizi iktidar yaptı bu problemleri çözün. Ve...

*Siz önce Dereboğazı'nın bölünmüş yol olmasını isteyen bir avuç Isparta sevdalısının çabalarına karşılık bir iktidar milletvekili olarak "Siz kazma kürek alın, biz arkanızdan geliriz." Açıklamasını yapmak mıdır iktidar milletvekili olmak . 

*Dereboğazı yolunun açılması için toplanan  bir avuç Isparta sevdalısının katıldığı

“Dereboğazı Yolumu istiyorum.”  Diyenlere bir nüfus memuru edasıyla hepsi130 kişiydi.diyerek bütün Isparta’nın arkanızda olduğunu zannetmekten vazgeçin.

Buradan AK Partiye oy veren hemşerilerime sesleniyorum:

Isparta sahipsiz, Isparta kaybediyor ,dediğimizde belki sizlerde bana kızıyorsunuz ama gerçek maalesef bu.Yukarıda örnek verdiğim Karadeniz yatırımlarına benzer daha pek çok örneği de zamanı gelince kimseye iftira atmadan, sadece somut ve devlet kurumlarının belgeleriyle, gerçekleri  sizlerle paylaşacağım”.                  

 

Bu haber 1136 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...