Kapatılan belediyeler Ankara’da toplanacak

7 Şubat 2013 22:56

Yalvaç İlçesi Sücüllü Kasabası Belediye Başkanı Şenel Özkanlı, Büyükşehir Yasası düzenlemesiyle nüfusu 2000’in altında olan Belediyelerin kapatılmaması için hukuk mücadelesine başlatmıştı. Özkanlı’nın sesini duyan Türkiye’deki 79 belediye 11 Şubat’ta Ankara’da toplanarak eylem yapacak.

Nüfusu 2000’in altında olan ve yeni seçim döneminde kapanacak olan 79 Belediyenin Başkanı 11 Şubat’ta Ankara’da toplanarak lobi faaliyetleri yürütecekler. Bu işin mimarı ise Yalvaç İlçesi’nin Sücüllü Kasabası’nın Belediye Başkanı Şenel Özkanlı, Özkanlı, Büyükşehir Yasası’nın çıkmasıyla Sücüllü’nün de kapanacağını öğrendikten sonra bireysel ve kurumsal olarak Anayasa Mahkemesi ve Bölge İdare Mahkemesi’ne yapılan başvurularla ilgili olarak bir televizyon kanalında çıktığı programda verdiği bilgiler, aynı sorunu yaşayan bir çok belde tarafından ilgiyle karşılandığını söyledi. Yapılan düzenlemenin bir çok açıdan hukuken uygun olmadığını savunan Özkanlı, şu açıklamada bulundu: “Bizim açtığımız davada en büyük dayanağımız, ülkemizin imza atarak uymayı taahhüt ettiği Avrupa Yerel Özerklik Şartları’dır. İmza attığımız bu sözleşmeyle, hizmetlerin en yakın birim tarafından yürütülmesi ve bu kurumların güçlendirilmesi öngörülmektedir. Bizim kasabamız Yalvaç’ın en eski kasabasıdır. Kasabamız 1923 yılında kurulmuş, cumhuriyetle yaşıttır.110 kilometreuzaklıktan bu hizmeti, Isparta’dan Sücüllü’ye nasıl getireceksiniz? Biz bu düzenlemeyle 90 sene geriye gitmiş olacağız. Özel İdare’nin bunlara yetişmesi mümkün değildir. Su idaresi yok, kanalizasyon idaresi yok. Bu hizmetlerin etkin yürütülmesine de imza attığımız uluslararası sözleşmelere de aykırıdır.

NÜFUS SAYIMINDA YANLIŞLIK YAPILDI

Öte yandan nüfus sayımı bilgilerimizde de yanlışlıklar söz konusudur. Biz bunları tespit ettik ve belgeleriyle sunduk. Bu yasada çelişkili durumlar da söz konusudur. 2011 yılı sonu rakamları itibariyle nüfusu düşük olan ancak 2012 nüfus sonuçlarına göre 2000’in üzerinde olan kasabalar kapatılmıştır. Diğer taraftan, 2011 yılı sonunda nüfusu 2000’in üzerinde olup 2012 sonuçlarına göre 2000’in altına düşen kasabalar ise ne gariptir ki kapatılmıyor. Bu anayasanın eşitlik ilkesine de akla, mantığa da uygun değildir.

İNŞALLAH YARGI DURUMU GÖZDEN KAÇIRMAZ

Mücadelemiz için bu örnek bizim için yol gösterici olacaktır. Afyon iline bağlı Sinanpaşa ilçesinin Serban Kasabası, bizim mücadelemizin en önemli örneği olmuştur. Serban Kasabası 2011 nüfus verilerine göre 2108 nüfusa sahip. 2012 nüfusu da 1961 olarak açıklandı. Yani, yasanın öngördüğü 2011 tarihinde nüfusu 2000’in üzerinde olan, ancak güncel nüfusu 2000’in altına düşen Serban Kasabası köye dönüşmezken, Sücüllü gibi Türkiye’deki 79 kasaba, 2011’de nüfusu 2000’in altında, ancak 2012 sonuçlarına göre 2000’in üstünde olduğu halde kapatılmaktadır. Bu Anayasamızın eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu yasal düzenleme bu bakımdan düzeltilmeye ihtiyaç duyurmaktadır. Biz 79 belediye başkanı 11 Şubat Pazartesi günü, Ankara’da Belediyeler Birliği’nde bir araya geleceğiz. Türkiye çapındaki bu girişimimizin destek göreceğini düşünüyoruz. İnşallah yargı da bu durumu gözden kaçırmaz.”

 

Bu haber 1140 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...