Cenaze nakil hizmeti Ali Amcadan

7 Şubat 2013 22:58

Isparta Belediyesinden emekli Ali Aydoğdu (55), 7 yıl önce başladığı ve insanlar tarafından çok rağbet gören özel cenaze nakil işi yapıyor. Isparta’da bu anlamda tek olan Ali amca bugüne kadar Kars, Trabzon, Van, Erzincan, Erzurum, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Mardin ve Hatay gibi doğu illeri başta olmak üzere Türkiye’nin dörtte üçüne yüzlerce cenaze taşıdığını bildirdi.

Isparta’da cenaze nakil işi Ali amcadan soruluyor. Yaklaşık 7 yıldır ihtiyaçtan yola çıkarak parlak bir fikri hareket geçiren Ali Aydoğdu, özel cenaze nakil işi yapıyor. Ali amca bu işiyle birçok insandan tepki gördüğünü ama bazı insanlardan da takdir topladığını belirtti. Isparta’da bu hizmetiyle büyük bir eksikliği giderdiğini ve bunu da yaptığı işlerle ispatlayan Ali amca hatta belediye ye böyle bir araç kazandırılmasında vesile oldu.

HASAN BALAMAN ALİ AMCADAN ETKİLENDİ

Ali Aydoğdu, dönemin Belediye Başkanı Hasan Balaman’ın kendisini bir gün gördüğünü ve fikrinden çok etkilenerek Isparta Belediyesine cenaze nakil aracı aldığını söyledi. Isparta Belediyesinde 3 kendisinde de 1 araç olmak üzere il genelinde toplam 4 cenaze nakil aracının bulunduğunu ve yeri geldiğinde cenazelere yetişemediklerini ifade eden Ali amca hikâyesini şöyle anlattı: “Isparta Belediyesinde yıllarca görev yaptım ve emekli oldum. Daha sonra boş boş evde oturmak istemedim. Bir gün il dışına çıktığımda özel cenaze hizmeti yapan bir kişiyi gördüm. Tanımamama rağmen hemen yanına gittim ve işi sordum. Isparta’da bunun eksikliğini hissetim. Hemen hareket geçtim ve bu hizmeti Isparta’ya getirdim.

Yaklaşık 7 yıldır bu işi yapıyorum ve ilk günden itibaren bu işin ne kadara gerekli olduğunu anladım. Keşke daha önce bu hizmeti Isparta’ya getirseydik. Şu anda belediyenin 3 ve özel olarak benim 1 aracım var. Yani Isparta’da toplam 4 cenaze nakil aracı var.

BANA TEPKİ GÖSTERENLER OLDU

Ben işi yapmaya başladığımda çoğu parlak bir fikir olarak gerekli bir hizmet olduğunu düşündü çoğu ise ‘Bak bak bak ölünün üstünden para kazanıyor. Biri ölse de para kazansam diye bakıyor’ gibi tepkilere neden oldu. Bu yüzden büromda kesinlikle durmuyorum. Telefonumu yazdım ihtiyacı olan olursa arıyor ve hemen geliyorum.

TÜRKİYE’Yİ DOLAŞTIM

Bugüne kadar Kars, Trabzon, Van, Erzincan, Erzurum, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Mardin ve Hatay gibi doğu illeri başta olmak üzere Türkiye’nin dörtte üçüne yüzlerce cenaze taşıdım. Büyükşehirlerde bu hizmet yoğun olarak kullanılıyor. Sadece bir sıkıntı var. Cenaze nakil işi yapanlar birlik ve beraberlik içinde değiller. Eğer birlik olunsa cenaze nakil işlerindeki sıkıntıların hiçbiri yaşanmaz.”

BU MEMLEKETTE FIRIN ARABASIYLA CENAZE TAŞIDILAR

Öte yandan Isparta’da yapılan cenaze nakil işlerinin etik olmadığını insanların kafalarına göre hareket ettiğini ileri süren Aydoğdu, “Bu memlekette fırın arabasıyla cenaze taşındı. Bunları biliyoruz” dedi. Cenaze taşımanın aslında çok basit olmadığını en çok insan sağlığını koruma adına ehil kişilerin bu işi yapması gerektiğini savunan Aydoğdu, şöyle devam etti: “Mesela ambulanslarımız cenaze nakli yapamaz. Ama bazı belde belediyelerimizin görüyoruz cenaze nakli yapıyorlar. Ambulansta canlı taşınır, cenaze taşınmaz. Ayrıca hastanelerimizden sivil araçlarımız cenazeyi sarıp alıp gidiyorlar. Bunlar çok yanlış. Bunları gördük yaşadık. Hatta çoğu yapılan işin belgesi bile var. İnanamayacaksınız ama Keçiborlu’da bir fırının aracı Isparta Devlet Hastanesinden cenazeyi aldı ve ilçeye götürdü. Fırının arabası bu. Hatta bunların ihbarlarını bile yaptım.

ÖLEN KİŞİDEN HASTALIK BULAŞABİLİR

Bunun şöyle bir tehlikesi var. Ölen kişi hastalıktan mı öldü? Neden öldü biz bilmiyoruz. Eğer bu kişi hastalıktan öldüyse ve sen o kişinin cenazesini cenaze nakil aracıyla taşımıyor da sivil arabanla ya da ambulansla taşıyorsan büyük bir risk altındasın. Şöyle ki; ölen hasta kişinin vücudundan bir şey araca bulaşırsa o hastalık araca geçmiş oluyor. Ambulansla taşınırsa ambulansa, fırının arabasıyla taşınırsa o araca dolayısıyla ekmeklere geçer ve hastalık yayılır. İnsan sağlığı burada hiçe sayılıyor. Ambulanstaki hastaya bulaşıyor. Bunlar yaşanmamalı. Cenazeleri ben taşıyayım demiyorum. Mesela Antalya Tıp Fakültesine girerken aracımda cenaze nakil aracı yazıyor ama bana yine de tabutun var mı diye soruyor? Tabutum olmasa cenazeyi vermeyeceğini söyledi. Isparta’da ama durum böyle değil.

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNÜ TASVİP ETMİYORUM

2005 yılından bu yana Sağlık Müdürlüğü görevine gelen kişileri tasvip etmiyorum. Hiç biri bu konuda tek bir yazı yazmadı. Cenazenin nasıl taşınması gerektiği hususunda hastaneleri ya da vatandaşları bilgilendirecek çalışmalar yapılmadı. Bundan büyük üzüntü duyuyorum. Biz sağlığımızı düşünmüyoruz. Isparta bu konuda sınıfta kalmıştır. Sağlığın memleketi olan sağlıkta bir numara olan Isparta bu konuda sınıfta kalmıştır. Her şeyin bir usulü var.

BELEDİYE KAÇA GÖTÜRÜYORSA BENDE AYNI FİYATA GÖTÜRÜYORUM

Belediye ile aynı tarife üzerinden bu hizmeti veriyorum. Meclisin belirlemiş olduğu bir fiyat tarifesi var. Kilometre başı 1,5 TL. Gerçi bunu yıllar önce belirledi o zamanın mazot fiyatı ile bugünün mazot fiyatı aynı değil. Belediye de bende aynı fiyat tarifesi üzerinden bu hizmeti veriyorum. Yani insanların aklına bu işi pahalı yapıyor gibi bir düşünce gelmesin. Belediyenin yetişemediği ya da özel istek üzerine ben de cenaze nakil taşımacılığı yapıyorum. Belediyenin araçları klimalı benim ise tabutum klimalı. Özellikle yaz aylarında çok işe yarıyor. Kış aylarında normal tabut kullanıyorum. Kısacası bu iş Isparta’ya lazımmış. Bazı anlar oluyor yetişmekte zorlanıyoruz.

BENİ TERCİH EDENLERİN ÇOĞU MEMNUN

Örnek vermek gerekirse Isparta Merkezden Yalvaç merkeze 180 TL’ye cenaze nakli yapıyorum. Bunun gibi. Kilometre uzadıkça fiyatta artıyor tabi. Sonuçta yaptığımız her nakilden devlete vergi veriyoruz ve fatura kesmek zorundayız. Vatandaşlarımızın bize geri dönüşü vermiş olduğumuz hizmet hep memnun ediyor. Bizlerde mutlu oluyoruz.”

 

Bu haber 2058 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...