“Bizim paraya ihtiyacımız var, ya satacağız ya da kendimiz geçeceğiz”

7 Şubat 2013 23:16

Süleyman Demirel Üniversitesi Rektör prof. Dr. Hasan İbicioğlu, TED Koleji’nin bulunduğu alanla ilgili hakkında çıkan haberlere yanıt vermek için Belediye Meclisi toplantısına katıldı. Mecliste net konuşan Rektör İbicioğlu, “10 fakülte binası daha yapmalıyız. Çocuklar üst üste oturuyor. 1 binanın maliyeti 30 milyon TL. En az 200-300 milyon TL lazım. TED Koleji’nin yerinde toplu konut alanı yapma düşüncemiz yok. Amacımız; değerinde, yüksek fiyatla satabilmek. Satamazsak konukevini boşaltıp, oraya yapacağız” dedi.

SDÜ Rektörü Hasan İbicioğlu, TED Koleji’nin bulunduğu alanla ilgili sağlıklı bilgi vermek ve Meclis üyelerini bilgilendirmek amacıyla dün Belediye Meclisi toplantısına katıldı. Toplantıda açık konuşan Rektör İbicioğlu, SDÜ’nün Isparta’nın bir kurumu olduğunu hatırlattı. Üniversitenin şehirde gündem belirleyen bir kurum olduğu için hassasiyetle takip edildiğini bildiren İbicioğlu, şunları söyledi: “Üniversiteler nereye gidiyor? Amerika’da ve Dünyada öz kaynaklarını oluşturan üniversite modelleri gelişiyor. Hatta kendi kamu iktisadi teşebbüslerini bile kuruyorlar. Eğitim her zaman tartışılır. Eğitimin finansmanı tartışılır, nasıl yapıldığı tartışılır. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da bu böyledir.

KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURAN BİR KURUM OLMASINI İSTİYORUZ

Biz göreve geldiğimizde eğitim finansmanı nasıl olmalı bu gündeme geldi. SDÜ, 1992’de kurulmuş, göz kamaştıran, Allah nazardan saklasın etkin ve verimli bir üniversite. Şartlara hazırlıklı olmak gerekir. SDÜ gelecekte varlığını devam ettirebilmesi için yeni misyon manifestosu ne olmalı diye düşündük. Önümüze girişimci üniversite modeli çıktı. Türkiye’de 180 üniversite var. Yeni Butik üniversiteler ile bu sayı artacak. Isparta’nın geleceği hizmet sektörü, bilim merkezi, sağlık merkezi, turizm merkezi. Isparta’nın konumlandığı alan bilimsel sonuçların her sektörde uygulanmasından geçiyor. Girişimci üniversite konsepti ile Isparta’yı üniversitemizle birlikte kalkındıracağız. Kendi kaynaklarını oluşturan, kendi öz sermayesi ile ayakta duran bir işletme. Kendi ayaklarımızın üzerinde durmalıyız.

BİLİMSEL KONGRELER ISPARTA’DA YAPILACAK

Başbakanımızın başkanı olduğu Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu verilerine göre, son 3 yılda proje sayısında SDÜ 2.sırada, kabulde 7.sırada. ITSO ile birlikte Isparta ile ilgili tezleri destekliyoruz. 45 araştırma merkezimiz, 80 öğrenci kulübümüz var. Artık senatomuzda da karar aldık hiçbir bilimsel kongre dışarıda yapılmayacak. Isparta kazanacak, halk kazanacak. Gelenler Isparta’yı tanıyacak. Bu yıl 2.Davraz Kongresi’ni düzenliyoruz.

HER ÖĞRENCİ 500 TL BIRAKSA 30 MİLYON TL KATKI YAPAR

2010 yılında üniversitemize yapılan yeni kayıt 12 bin 600, 2011’de 12 bin 860, 2012’de ise 15 bin 100. Isparta bunu hak ediyor. Her gelen öğrencinin katkısı aylık 500 TL’den 30 milyon TL eder. Çarpan katsayısı ile hesaplarsanız bu 300 milyon TL yapar. Sadece bu yıl 3000 öğrenci daha fazla kayıt yapıldı. En az aylık 5 milyon TL’lik katkı.

10 BİNAYA DAHA İHTİYACIMIZ VAR

SDÜ’de neden bu kadar önemli öğrenci sayısının fazla olması? 16 yıldır burada yaşıyoruz. Bizim kaderimiz Isparta’nın kaderi ile birleşti. Kaynak sıkıntımız var. 10 fakülte binası daha yapmalıyız. Çocuklar üst üste oturuyor. Tıp Fakültesi, İktisadi-İdari Bilimler Fakültesi’nde durum ortada. 1 binanın maliyeti 30 milyon TL. 10 yeni binaya ihtiyacı var. En az 200-300 milyon lazım. Elimizdekileri değerlendirmek zorundayız. TED Koleji’nin yerinde toplu konut alanı yapma düşüncemiz yok. Amacımız değerinde, yüksek fiyatla satabilmek. Satamazsak başka türlü değerlendireceğiz.

TED KOLEJİNİN YERİ ACİLİYET KAZANDI

Isparta’nın İlim Şehri Projesi’ni destekliyor ve inanıyoruz. Her koleji destekliyoruz. Bilim için taş üstüne taş koyanın omuzumuzun üzerinde yeri var. TED Koleji’nin yeri bizim açımızdan aciliyet kazandı. Toplu konut alanına dönüştürme niyetimiz yok. Konut alanına alınması talebinin nedeni şu. TED Koleji’ne alın dedik. Açık ihale ile satış yapacağımızı söyledik. Aylık kirası 4-5 bin TL. 8500 m2’lik alan, içinde 4 bina var. Hangi bir işadamı kendi malı olsa aylık 4-5 bine mi verir. Öncelikle SDÜ rektörüyüm. Herhangi bir okulun müdürü gibi düşünemem. Bizim paraya ihtiyacımız var. Yere ihtiyacımız var. Eğitim finansmanı için kaynağa ihtiyacımız var. Ya satacağız, ya da kendimiz gideceğiz. Kıymetli ve yüksek fiyatla satalım diyoruz. Satamazsak konukevini boşaltıp, oraya yapacağız.”

Bu haber 907 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...