Lavanta bahçelerine akın

26 Haziran 2018 18:55

Türkiye'de lavanta üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Isparta'daki Kuyucak köyü, mora boyanan tarlalarıyla turizmin de gözdesi oldu. Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'inin gerçekleştirildiği Isparta, son yıllarda artan yetiştirme alanları ve miktarıyla lavanta üretiminin de üssü oldu.

Genellikle temmuz ayının hemen başında açmaya başlayan lavanta, en fazla Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde üretiliyor. Bu yıl ise sezon erken başladı.

Neredeyse köydeki her ailenin bir lavanta bahçesinin olduğu köyde üretim, 3 bin 473 dekar alanda yapılıyor, yılda ortalama 500 ton yaş lavanta çiçeği elde ediliyor.

Bitki, köyde yaşayanlara sağladığı ekonomik getirinin yanında yaklaşık iki ay süren ve hasada kadar devam eden süreçte binlerce yerli ve yabancı turisti de köye çekiyor.

Türkiye'nin dört bir yanından köye gelenler, lavanta bahçelerini gezip fotoğraf çekiyor, dondurmadan bala kadar birçok alanda lavantadan üretilen ürünleri tadıyor. Ziyaretçiler o muhteşem manzarada bol bol fotoğraf çekiyor. Hatta bazı çiftler düğün fotoğraflarını, hamile çiftlerde hatıra fotoğraflarını lavanta bahçelerinde çekiyor.

 

Bu haber 334 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...