“Gebe kalabilme yıllarını kaçırmamak gerekiyor”

28 Haziran 2018 18:30

Özel Isparta Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Kaya, kadınlara önemli uyarılarda bulundu.

Türkiye’nin en iyi embriyologlarından Özel Isparta Hastanesi’nden Prof. Dr. Hakan Kaya, kadınların gebelik konusunda yaşını kaçırmaması gerektiğini söyledi. Herkesin istediği yaşta gebe kalamayacağının altını çizen Kaya, şöyle konuştu:

35 YAŞTAN SONRA DÜŞÜYOR

“Değişik yaş gruplarında gebe kalabilme durumu farklı. 35 yaşından sonra gebe kalabilme hızı inanılmaz şekilde düşüyor. Herkes her istediği zaman gebe kalamaz. Bir çocuk sahibi oluyor. Artık çocuğum oluyor, ‘burada bir sorun yok’ diyor. ‘Çocuk biraz büyüsün’ derken gebe kalabilme hızı geride kalmış vaziyete ulaşılıyor. 30 yaşında kendiliğinden gebe kalabilme oranı yüzde 60 iken, 38 yaşında tüp bebek yaptırarak gebelik olasılığı yüzde 15’e düşüyor. Gebe kalabilme yıllarını kaçırmamak gerekiyor.

EN UYGUN YAŞ 22-30

22-30 yaş arası gebe kalmak için en uygun yaş. En uygun yaş dilimi 24-26. Doğacak çocuktaki kromozom anormalliklerinin en az olduğu grup bu yaş grubu. Bunu 33 yaşından sonraya bırakırsak riskler artıyor. Bugün çocuklarda görülen mentol ya da motor bozukluklarının anne yaş grupları ile ilgisi var. Kadın 30 yaşında evlenip, 8 yıl bekliyorsa gebe kalabilme zor duruma düşer.

YENİ EVLENMEK ÖNEMLİ DEĞİL

Tıpta hiçbir şey siyah-beyaz değildir. Daha çok gri tonlar vardır. Aynı hastalıklarda bile yansıma farklıdır. 2 kişide aynı hastalık var birinde 2, birinde 5 bulgu var. Kalkıp şöyle bir örnek olmamalı. Hastalardan duyuyoruz. 42 yaşındaki bir kadın, 3-4 ay önce evlenmiş. Bize başvurunca yüzde 5-7 oranında gebelik şansı var diyoruz. Şok oluyor. ‘Yeni evlendim’ diyor. Onun bakış açısı ile haklı. ‘3 ay önce evlendim’ diyor. Halbuki öyle değil. Yaşla alakalı bir şey.

ERKEKLER FARKLI

Erkeklerde durum böyle değil. Bir erkeğin 55 yaşında doğal yöntemlerle çocuğu olabiliyor. İyi örnekler ortaya konuyor. Ama iyi örnek herkeste olmuyor. Gebe olabilme oranı ve hızı çok farklı bir şey. O açıdan biz her istediğimiz yaşta gebe kalamayız.”

 

Bu haber 402 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...