“Bu yöntemle inşa edilen şehir hastaneleri ticari kompleks kimliği kazanacak”

12 Şubat 2013 18:37

Kamu Hastane Birlikleri uygulaması Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Genel Sekreteri Dr. Beyazıt İlhan ve Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay'ın katıldıkları panelde tartışıldı. Panelde TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Faruk Sürenkök ve TTB Yüksek Onur Kurulu üyesi Dr. Naki Bulut da hazır bulundular.

Panel ilk konuşmacı olan Dr. Eralp Atay, son yıllarda sağlık harcamalarında rekor düzeyde artış yaşandığını belirtti ve finansal açıdan sağlık sisteminin sürdürülebilirliğinin zorlaştığını dile getirdi. Atay, işletme mantığı ile çalışan hastanelerin zarar etmesi durumunda yöneticilerinin görevden uzaklaştırılacağını söyledi. Bu hastanelerin yöneticilerin bugün için hekim olmasına rağmen ileriki dönemlerde işletmecilikle ilgili bölümlerin mezunlarının yönetici olarak atanmasının beklendiğini dile getirdi.

ŞEHİR HASTANELERİYLE

KAMU ZARARA UĞRATILIYOR

Dr. Beyazıt İlhan ise kamu özel ortaklı uygulaması ile yapılması planlanan şehir hastanelerinin kamu çıkarına olmadığını belirtti. İlhan, yurt dışında kamu-özel ortaklığı uygulamasının özelleştirme yöntemi olarak kabul edildiğini ve İngiltere'deki örneklerin olumsuz sonuçlara yol açtığını belirtti. İlhan, kamu-özel ortaklığı ile yapılan hastane yatırımlarında, hastane yönetimlerinin yıllık olarak yüksek miktarda kira ödeme durumunda kalacağını belirtti. İngiltere'de kirasını ödemekte zorlandığı için personel çıkarmak zorunda kalan hastaneler bulunduğuna dikkat çeken İlhan, personel yetersizliği durumunda ise vatandaşın alacağı hizmetin kalitesinde gerilemelere yaşanabileceğini belirtti. İlhan bu uygulamayla yapılacak hastanelerin park yeri, personel kreşi, personel servisi, morg ve gasilhane gibi hizmetler dahil olmak üzere bütün hizmetlerin inşaatı yapan şirketlere devredilmesinin söz konusu olacağını belirtti. Ayrıca eski hastane binalarının da hastane yapım ihalesini alan şirketlere devredilmesinin planlandığını belirten İlhan, kamunun bu uygulamayla büyük maddi zarara uğrayacağını dile getirdi. Bu yöntemle inşa edilen şehir hastanelerin ticari kompleks kimliği kazanacağını belirten İlhan, vatandaşlar için bu hastanelerin para tuzağına dönüşebileceğini belirtti. 

Bu haber 706 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...