Lale’ye 1 ayda çiçek açtırıldı

12 Şubat 2013 18:43

Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi (TARUM) Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kelen, soğanlı süs bitkileri kültürünü geliştirmeye yönelik yaptıkları yeni çalışmayla laleyi mevsimi olmamasına rağmen 1 ay gibi kısa bir sürede çiçek açtırmayı başardıklarını belirtti. Kelen, gül ve lalenin Müslümanlar için çok önemli bitkiler olduğunu ifade ederek “Gül Peygamberimizi temsil eder, Lale ise Allah Lafzı ile aynı kökten gelir” dedi.

Bugüne kadar çok önemli projelere imza atan Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi (TARUM) şimdi de güle alternatif ürün olabilecek lale üzerinde önemli bir başarıya imza attı. Müdür Prof. Dr. Mustafa Kelen, lalenin doğal şartlarda Mayıs ve Haziran aylarında çiçek açtığını ancak geliştirdikleri yöntemle ne zaman olursa olsun laleye sıfırdan 1 ay içinde çiçek açtırmayı başardıklarını ifade etti.

SEVGİLİLER GÜNÜNDE DEĞERLENDİRİLEBİLİR

14 Şubat Sevgililer Günü’nde sembolik bir rakama temin edilebilecek olan lalenin güle alternatif olabileceğini belirten Kelen, bunun yanında yeni bir sektöründe böylelikle doğabileceğine inanıyor. Daha önce buna benzer şekilde karanfil üzerinde çalışma yaptıkların ve şu anda bazılarının yurt dışına karanfil ihraç ettiğinin altını çizen Kelen, lalenin de Isparta ekonomisine katkı sağlayacak bir ürün olmasını istiyor.

MANALARI DA ÖNEMLİ

Gül ile lalenin Müslümanlar için önemine de değinen Kelen, şu açıklamalarda bulundu: “Gül Peygamberimiz Hz. Muhammed’i temsil eder lale ise Allah Lafzı ile aynı kökten gelir.  Zamanında bir tek lale soğanına bir ev verilirmiş laleyi elde edebilmek için. Yani lale zamanında bu kadar değerli bir haldeymiş. Bu kültür zaman içerisinde unutulmuş. Yani bizim için önemli iki çiçek türüdür. Biz de geçmişte olduğu gibi tekrardan Isparta’da soğanlı süs bitkileri kültürünü geliştirmek istiyoruz. Bunu tekrardan Isparta’da ve ülkemizde hızla yaygınlaşmasına katkıda bulunmak istiyoruz. Bu kapsamda, sümbül, lale gibi soğanlı süs bitkilerini, mevsimi olmamasına rağmen yetiştirme başarısı sağladık. Bu bitkiler burada yaklaşık 10 gündür açıyor.

ZAMANINDA 1 ÇUVAL GÖTÜRMÜŞLER ŞİMDİ DÜNYAYA HÂKİMLER

Geçmişte birkaç kişi, 1 çuval lale soğanını Hollanda’ya götürmüş ve orada ıslah etmişler. Şu anda lale dediğiniz zaman Hollanda akla geliyor. Biz de bu lale yetiştiriciliğini, lale kültürünü tekrardan ülkemizde ve Ispartamızda yaygınlaşmasını istiyoruz ve bu konuda çalışmalarımız var. Şu anda lale soğanlarını yetiştirdik ve 10 gündür de sıkıntısız açıyor. Lale yetiştiriciliğine ilgi duyan Ispartalılar bizimle irtibata geçebilirler. Hatta 14 Şubat Sevgililer Günü geldi çattı. Sevgililer gününde sevdiklerine lale hediye etmek isteyenler bizimle irtibata geçebilirler.

LALE DE GÜL GİBİ TİCARİ BİR ÜRÜN OLABİLİR

İklim şartlarına göre normalde laleler ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yetişir. Bizim şu andaki farklı uygulamalarla ve lalenin istemiş olduğu iklim şartlarını da sağlayarak, mevsimi dışında da yetiştirmeyi şu anda biz TARUM olarak gerçekleştirdik. Genel olarak lale açıkta yetiştirilir. Ama evlerde, işyerlerinde saksıda yetiştiriciliğine yönelik pek yapan yok. Biz, saksı yetiştiriciliği şeklinde erken dönemlerde de lalenin yetiştirilebileceğini göstermiş olduk.

Bu şekilde ilk defa lale yetiştiriciliğine bu sene başladık. Yani bunun olabileceğini gösterdik. 30 gün içerisinde laleyi açmış şekliyle elde ettik.

BELEDİYELERE TEMİN EDİLEBİLİR

Genelde belediyeler laleleri yumru olarak alıp, park ve bahçelere açık alanda dikiyorlar ama açık alanda ancak mayıs ayında açıyor. Isparta’yı renklendirmesi için önemli bir bitki. Bizim şu andaki hedefimiz, mevsiminden çok önce saksıda lale yetiştiriciliğinin evlerde, işyerlerinde, apartmanlarda gerçekleştirebilmek. Dileyen vatandaşlarımız yine bize 211 48 49 nolu telefondan ulaşabilirler ve lale, sümbül temin edebilirler.

Bu haber 1987 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...