Baka’dan tanıtım atağı

13 Temmuz 2018 15:22

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, bölgenin tanıtımına yönelik önemli adımlar atıyor. Sosyal medyanın gücüne inanan BAKA, takipçisi çok olan fenomenlere yönelik program hazırladı. 6 fenomen, 3 gündür Isparta, Burdur’u geziyor.

                Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın hazırladığı program kapsamında sosyal medya üzerinde çok sayıda takipçisi olan Önder Koca (onderkoca.com), Murat-Tuğçe Özbilgi (gezimanya.com), Kemal Kaya (yoldaolmak.com), Cüneyt Durhan (gezgininayakizleri.com) ile Kenan Yıldırım (gezmelerdeyim.com)  Isparta’ya geldi. Sosyal medya fenomenlerine Burdur Lisinia Doğal Yaşam ve Akcaköy Lavanta Deresi, Sagalassos, Yeşilbaşköy, Kibrya, Salda Gölü, Kuyucak, Süleyman Demirel Demokrasi Müzesi, Eğirdir Kalesi, Yeşilada gezdirildi.

Bu, 1888 yılında Kızanlık Vadisi'nden (Bulgaristan) bastonun içerisinde gül fidesi getirerek Isparta topraklarına diken Müftüzade Gülcü İsmail Efendi'nin destansı hikâyesidir. Bu belgesel, bugün Isparta ekonomisinin ve kalkınmanın ana motoru haline gelen ''Gül Endüstrisi''nin inşasına katkı sağlayanların aziz hatıralarına ithaf olunur.

HAYAT ''GÜL'' AĞACI

1840'da doğan Müftüzade Gülcü İsmail Efendi Medrese eğitimi gördü. Enderun'da şehzadelerin öğretmenliğini yaptı. Osmanlı İmparatoru II. Abdulhamid Dönemi'nde (1876- 1909) Bulgaristan'a gitti. 1888 yılında Kızanlık Vadisi'nden bastonun içerisine yerleştirdiği gül fidelerini Isparta'ya getirip toprakla buluşturdu.

-DEVLET'İN VERDİĞİ ''MECİDİYE NİŞANI''NI ALDI, PARAYI KABUL ETMEDİ

Gülhane kurdu. Yağları Orman Maaddin ve Ziraat Nazırı'na götürdü. Önemli bir değer sağladığı için Devlet, ''Mecidiye Nişanı'' (Askeri ve Kahramanlık Nişanı) ve para ödülü verdi. Nişanı aldı; ancak parayı kabul etmedi. Bunun üzerine Orman, Madenler ve Tarım Bakanlığı para yerine damıtım aygıtı (imbik ve tamamlayıcı parçalar) verdi. İşte bugünün ''Gül Endüstrisi'' böyle doğdu.

-5. KUŞAK TORUNU NEŞE SAYIN BALBAY: ''HİÇ GÜL ZİRAATI YAPMADIK''

Müftüzade Gülcü İsmail Efendi'nin 5. Kuşak Torunu Neşe Sayın Balbay, Tarih Araştırmacısı- Yazar Ömer Uyar'a konuştu; soy ağaçlarını anlattı: ''Ecdadımız vizyonerdi. Isparta'ya gülü getirdi. Ama hayatını bu alanda idame ettirmedi. Müftüzade İsmail Efendi, vizyonerdi. Isparta'ya ''Dokuma Atölyesi'' kurulmasına da önderlik etti. Enderun'da eğitim verdiğini biliyoruz. Ondan sonraki kuşaklar Yargıç ve Öğretmen. Müftüzade İsmail Efendi'nin oğlu Hâkim Ahmet Talat Bey'in fotoğrafı mevcut.''

 

Bu haber 356 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...