“SD Havaalanı ‘Havacılık Serbest Bölgesi’ ilan edilsin”

14 Şubat 2013 17:27

Isparta Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, hafta sonu Isparta’ya gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a  Isparta’nın ulaşım açısından ihtiyaç ve eksikliklerinin yer aldığı bir dosya sundu.

Hasan Akıllı, Bakan Yıldırım’dan 4 ayrı konuda talepte bulundu. Akıllı; “Ankara-Isparta-Antalya hattı hızlı tren projesinde yer almalıyız. Isparta-Burdur Kısa yol (23 km) duble yol olmalıdır. Isparta-Dereboğazı-Antalya duble yol ve Isparta-Ağlasun-Çeltikçi duble yol gerekir. Isparta Süleyman Demirel Hava Alanı Yurtiçi ve Yurtdışı ulaşımlara açılmalı, ayrıca ilgili hava alanı HAVACILIK SERBEST BÖLGESİ ilan edilmesini talep ediyoruz” dedi.

Dünyada genel mahiyette dört tip ulaşım tipi mevcuttur. Bunları ekonomik açısından sıralarsak,

•Denizyolu Ulaşımı

•Demiryolu Ulaşımı

•Karayolu Ulaşımı

•Havayolu Ulaşımı

Isparta denize sınır olmadığı ve limanının bulunmaması nedeni ile denizyolu ulaşım

söz konusu değildir.

KARAYOLU ULAŞIMI

Şu anda Isparta’ da sadece ve sadece karayolu ulaşımı yapılmaktadır. Kara yolu ulaşımında da bir takım Isparta ili ihtiyaçları mevcuttur. Bunların önem, maliyet ve zaman unsurlarını nazari dikkate alırsak şu şekilde sıralayabiliriz.

•Isparta-Ağlasun-Çeltikçi Hattının Duble Yol Yapılması

•Isparta-Burdur (23 km) Hattının Duble Yol Yapılması

•Isparta-Antalya (Dereboğazı) Hattının Duble Yol Yapılması

•Isparta-Konya Hattının Duble Yol Yapılması

Türkiye son on yılda sahip olduğu duble yol hattını 80 yıllık Cumhuriyet Dönemini defalarca katlayarak şu anda21227 kmduble yol Türkiye’ ye hizmet vermekte olup3125 kmduble yol çalışması devam etmekte,3061 kmkısmı ise ihale aşamasında olduğu bilinmektedir. Bu demektir ki çok yakın bir gelecekte Türkiye toplam27413 kmduble yola kavuşacaktır.

Isparta halkı ve Isparta da yaşayanlar olarak bizler de yukarıda mevzusu geçen ve Isparta’ ya komşu illerle bağlantısını sağlayan duble yolların program dahiline alınarak Isparta’ nın yakın gelecekte tüm şehirler arası çıkışlarının ve ulaşım hatlarımızın duble yol olmasını talep ediyoruz.

DEMİRYOLU ULAŞIMI

Isparta mutlaka hızlı tren hattında olmalıdır. Çünkü sağlıklı, ekonomik ve seri ulaşımın olduğu yerde sanayileşme olur. Sanayileşmenin olduğu yerde istihdam olur, ticaret artar. İhracat-ithalat olur ve milli gelir artar. Isparta’ nın 2012 yılı için toplam ihracatı 179015 dolar olup Türkiye genelindeki toplam ihracat 152,5 milyar dolar olduğuna göre Türkiye’nin ancak 852 de biri Isparta’ dan yapılmaktadır. Bu da son derece düşük bir rakamdır.

Isparta 2004 Nisan’ ında çıkan kalkınmakta öncelikli illerin dışında kalmış olup Isparta’ ya yeni sanayi yatırımı yapılmamıştır. Aynı şekilde Nisan2012’de çıkan teşvik yasasında TRII ekonomi bölgesinde yer alması ile Isparta’ ya sanayi yatırımı gelme ihtimali çok zayıftır. Yatırım olmadığı yerlerde istihdam son derece azdır.

Isparta’ da yeterli istidam yaratılamadığı için işsizlik oranı fazla ve şehirden göç yüksek orandadır. Bunu kısaca şu şeklide belirtmek mümkündür. Isparta genel nüfusu2000’de 513681 kişi,2010’da 448298 kişi,2012’de 416663 kişidir ki şehirden dışarıya göç bir hayli fazladır. Onun içindir ki Isparta mutlaka kolay, ekonomik, sağlıklı ve seri ulaşım imkânlarını sağlaması gerekmektedir. Ayrıca Isparta’ nın tarım ürünlerinin Antalya Limanı’ na hızlı ve ekonomik bir şekilde ulaşımı için hızlı tren mutlaka gerekmektedir.

Hızlı tren hattın iki yıl içerisinde Ankara- Afyon arası üç yıl içinde de Ankara-Afyon-İzmir hattı devreye gireceğine göre Isparta’ nın da Afyon-Antalya hattı içerisinde mutlak ve mutlak olması gerekmektedir. Bu işlem için en ideal ve en ekonomik hat olarak Afyon-Gümüşgün-Isparta-Ağlasun-Çeltikçi-Antalya ve yine Afyon-Gümüşgün, Burdur-Çeltikçi-Antalya hatlarının gerek Isparta’ ya ve gerekse Burdur’ a büyük kolaylık ve ulaşım hizmeti sağlayacaktır. Yani Gümüşgün’ de ayrışan V hattı Çeltikçi’ de birleşerek iki şehrin Antalya’ ya ulaşımını sağlamış olacaktır. Bu proje bölgemizin kalkınması açısından son derece faydalı ve bir o kadar da gelişmeye ivme sağlayacaktır.

Hızlı tren hattı ile Isparta-Antalya arası ulaşı 40 dk.’ ya inecek olup evi Antalya’ da olup Isparta’ da çalışan veya öğrenci aynı şekilde Isparta’ da ikamet edip Antalya’ da çalışan veya öğrenim gören öğrenci günü birlik gidip-gelme imkânları doğacaktır. Ayrıca Göller Bölgesine yapılacak bu yatırım bölgeye kısmen de olsa yeni heyecan, ekonomik büyüme ve cazibe merkezi oluşumu sağlayacaktır.

HAVAYOLU ULAŞIMI

Isparta Uluslar arası kalitede Süleyman Demirel Havaalanına sahiptir. Zira pist son derece kaliteli ve konum itibari ile de gayet merkezi bir bölgededir. Coğrafi olara ve ulaşım olarak Isparta-Burdur ve Dinar’ a hemen hemen aynı mesafededir. Süleyman Demirel havaalanı Havacılık üssü olabilecek kalitede piste, Uluslar arası uçuş kalitesine sahip ve Türkiye’ nin en büyük III. Hangarı bulunmaktadır. Buranın havacılık Serbest Bölgesi ilan edilmesi ve ayrıca düzenli İstanbul seferleri için uçuş imkânlarını sağlanması gerekmektedir.

Antalya Havaalanın da yoğunluğunun azaltılması için Gazipaşa’ ya Havaalanı yapılmıştır. Ayrıca yine Antalya’ nın batı istikametine yani Finike istikametine yeni havaalanı düşünüldüğü belirtilmektedir. Isparta Süleyman Demirel Havaalanı Antalya’ ya Gazipaşa’ dan ve Finike’ den daha yakın ve daha güvenlidir.

Antalya Hava Alanının yükü Isparta Süleyman Demirel Havaalanı vasıtası ile azaltılacak düzeydedir. Antalya Havaalanının yükünün azaltılması için yapılabilecek düzenlemenin en hızlı ve en ekonomik çözüm tarzlarından biri budur. Şu anda atıl konumunda duran Isparta Süleyman Demirel Havaalanı mutlaka ulaşıma açılmalı ve gerekli destek sağlanmalıdır.

SONUÇ VE İSTEKLER

•Ankara-Isparta-Antalya hattı hızlı tren projesinde yer almalıyız.

•Isparta-Burdur Kısa yol (23 km) duble yol olmalıdır.

•Isparta-Dereboğazı-Antalya duble yol ve Isparta-Ağlasun-Çeltikçi duble yol gerekir.

•Isparta Süleyman Demirel Hava Alanı Yurtiçi ve Yurtdışı ulaşımlara açılmalı, ayrıca ilgili hava alanı HAVACILIK SERBEST BÖLGESİ ilan edilmesini talep ediyoruz.

 

Bu haber 949 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...