SESSİZ ÇIĞLIK

21 Temmuz 2018 12:47

Osmanlı İmparatorluğu ve Erken Cumhuriyet eserleri yok oluyor. İşte hazin verici bir tablo daha: Kültür mirası tarihi sivil mimari eser restore edilip yaşatılırken hemen bitişiğindeki yok olmaya terk edilmiş durumda.

-''Stratejik Eylem Planı'' gerekiyor

Isparta'nın ''Sivil Mimari Yapıları Kurtarma- Gelecek Kuşaklara Aktarma Stratejik Eylem Planı'' hazırlaması şart. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tescili altındaki yapıların sağlıklaştırılması ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'ne (UNESCO) ''Dünya Mirası'' Listesi'ne eklenmesi için rapor hazırlanması gerekiyor.

-Sözün bittiği an

Geçmiş medeniyetlerden izler taşıyan; kültür mirası şaheser yapılar yok oluyor. Kimi yıkılıyor. Kimi yakılıyor. İşte hazin bir fotoğraf daha…

Uygarlık eseri sivil mimari yapı için sözün bittiği an…

Bu eser Keçeci Mahallesi'nde bulunuyor.

Cadde üzerindeki 6 yapının tamamı da Erken Cumhuriyet eseri

5 tanesi restore edildi. Hak sahipleri tarafından sağlıklaştırıldı. Ve içerisinde yüzyıldır olduğu gibi yaşam devam ediyor.

Ama bir tanesi kaderine terk durumda bırakıldı. ''Harabe'' haline gelen bu kültür mirası; şaheser ahşap sivil mimari her an yıkılabilir. Ya da yangın sonucu kül haline gelebilir. Üstelik bir tehlike daha var. Olası bir yıkılma ve yangın durumunda bitişik tarihi şaheserler de telafisi mümkün olmayacak şekilde zarar görebilir.

Isparta Gazetesi kentin  geçmiş uygarlıklardan izler taşıyan, kültür mirası sivil mimari yapıların kurtarılmasına yönelik takibini sürdürüyor.

Isparta'da Valilik, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) başta olmak üzere tüm Mesleki ve Ticari Örgütler; Sivil Toplum Kuruluşları'nın (STK) eserleri kurtarmak, sağlıklaştırmak, gelecek kuşaklara aktarmak için çalışma başlatması gerekiyor.

Zira kültür mirası; paha biçilemeyecek oranda katma değer ve fayda sağlayacak bu sivil mimari yapıların korunması, sağlıklaştırılması, gelecek kuşaklara aktarılması, turizm misyonu yüklenmesi için ''Acil Kurtarma Eylem Planı'' yapması gerekiyor.

Isparta'nın bu uygarlık eserleri; kültür mirası; şaheserler için ''Sivil Mimari Yapıları Kurtarma- Gelecek Kuşaklara Aktarma Stratejik Eylem Planı'' hazırlaması şart.

-Bu değerleri korumalıyız

Tarih Araştırmacısı- Yazar Ömer Uyar, Keçeci Mahallesi'nde konuşlu bu evlerin tamamının tarihi eser niteliği taşıdığını söyledi.

Isparta'nın bir konsensüs oluşturmasını isteyen Ömer Uyar şöyle dedi:

''Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu (Antalya) tarafından tescil edilen yapılar var.

Ancak daha çok çaba gerekiyor. Zira Osmanlı İmparatorluğu ve Erken Cumhuriyet eseri çok yapı var.

En çarpıcı örnek Keçeci Mahallesi'nde

Fotoğraflarda gördüğünüz evlerin tamamı tarihi eser niteliğinde

Ancak koruma zırhı yok

Gördüğünüz gibi bu sivil mimari eserlerin 4'ü restore edildi. Sağlıklaştırıldı. Ve içerisinde yaşam var. Aileler eserlerini koruyor

Ancak son sıradaki ahşap eser harabe durumda

Her an yıkılabilir.

Bunun kurtarılması gerekiyor.

Tüm bu eserler kültür mirası. Uygarlığımızın bir parçasıdır. Korumalıyız. Sağlıklaştırıp gelecek kuşaklara aktarmalıyız.

Restore edip değer kazandırmalıyız. Isparta'da bu durumda olan çok sivil mimari yapı var. Bunların tespit edilmesi, restore edilmesi, sağlıklaştırılması için bir Eylem Planı gerekiyor. Umut ederim ki harekete geçilir.''

 

Bu haber 420 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...