“MİSAFİRİN VARSA; ANTALYA’DA GEZDİR, BURDUR’DA GİYDİR, ISPARTA’DA YEDİR”

23 Temmuz 2018 18:16

Başaşçı Murat İşler, Türkiye’de gastronomi turizminin büyük önem kazandığını belirterek Isparta yemek kültürünün zenginliğine dikkat çekti.

Isparta’da mülkiyeti İl Özel İdaresi’ne ait olan Hafız İbrahim Demiralay Konağı, ilk kez özel sektör işletmeciliğine açıldı. Dünya aşçılık ödülüne sahip Başaşçı Murat İşler ve 5 işadamının öncülüğünde hizmet sektörü işletmeciliğine kazandırılan Demiralay Konağı, tarihle yüzleşmek, tarihin derinlikleri içerisinde kaybolma zevkini yaşamak isteyenlerin ilgi odağı haline geldi.

Demiralay Konağı Ecelfe Restoran’da Başaşçı olarak görev yapan Murat İşler, tarihi bir restoranda görev yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. İnsanların artık betonlaşmış lüks, modern mekanlardan kaçıp, tarihle bütünleşen yerleri tercih ettiğini kaydeden İşler, şöyle konuştu:

“Damgacı Sokakta Demiralay Konağı’nda böyle bir oluşumun içinde olduğum için mutluyum.  Isparta’mıza hakettiği kaliteyi Demiralay Konağı’nda veriyorum.

Tarihi Demiralay Konağı’nı tercih etmemin sebebi artık betonlaşmış yapıdan çıkmak istiyoruz. Sürekli her yerde lüks ve modern yerler görüyoruz. Bir de bizim bir tarihimiz var. Yurt dışında  tarihi yerlere daha çok saygı duyulduğu gördük ve bizde böyle bir karar aldık. Bu karadan dolayı da mutluyum.

6 kişi işletiyoruz. Demiralay Konağı gibi tarihi yerde bulunmamız güzel bir şey. Burada yerel mutfak, Türk Mutfağı ve dünya mutfağından lezzetler var.  Özellikle Isparta’nın yerel mutfağın mevcut. Kabune pilavı, tandır kebabı, helva özel gruplara özel menüler çıkarıyoruz.

Burada bonfileden yaptığımız lokum dediğimiz yemek çeşidimiz var. Sunum için  dökümünü özel yaptırdığımız tavalarımız var. Menülerimizde Tibon, dana pirzola, dallas, Newyork Steak, kavurma var. Isparta’nın damak kültürü çok yüksek. O yüzden bunları koyduk menümüze. Kahvaltıda da ilk öncü ben olduğum için Isparta kahvaltısı olarak  markalaşmak istiyorum. Yaklaşık 40 çeşit kahvaltımız mevcut. Yaklaşık 20 personelimizle hizmet veriyoruz. 130 kişilik kapasitemiz var.”

ET İŞLEMEK

BİR SANATTIR

Ecelfe Restoran Başaşçısı Murat İşler, süt ırkı hayvanların et olarak değerlendirilmesinden yakındı, süt ırkı ile et ırkı hayvanın eti arasında çok büyük lezzet farkı olduğuna dikkat çekti.

Başaşçı Murat İşler, süt cinsi hayvanların etinden yapılan yemeklerin et cinsi hayvanınkine göre çok farklı olduğunu söyledi. Et işlemenin bir sanat olduğunu kaydeden İşler, “Eti işlemek bir sanattır.  3 tarafı denizlerle çevrili hayvancılığı olan bir ülke olduğumuzu zannediyoruz ama biz et işlemesini başkalarından görüyoruz. Bu aslında yanlış bir şey. Biz de süt ırkı hayvanlar revaçta. Süt ırkı hayvanın etiyle et ırkı hayvanın eti çok farklı. Biz de kasapların et ırkı mı yoksa süt ırkı mı hayvan kestiğini bilemeyiz. Biz et ırkını tercih ediyoruz. Burada simenteli tercih ediyoruz.”

AŞÇILIK EĞİTİMİ İÇİN

İMKAN TANINMALI

Yeni aşçı yetişmemesinden yakınan Murat İşler, “devletin, okulların, üniversitelerin, sivil toplum örgütlerinin ve belediyelerin aşçılık eğitimine eğilmesi gerekiyor” dedi.

İşler, şöyle devam etti:

“Günümüzde gastronomi turizmi ilerliyor. Aşçılık artık meslek üstü bir şey oldu. Yeni yetişen aşçılar yok. Isparta’da aşçılık eğitimi veren okullar yok. Bunun için devletin destek vermesi gerekiyor. Kendimiz yetiştirmeye çalışıyoruz ama devletin, okulların, üniversitelerin, sivil toplum örgütlerinin, belediyelerin böyle bir katkısı olursa daha da güzel olacağına inanıyorum. Diğer illerde büyük şirketler aşçı yetiştiriyor, Isparta’da olsa güzel olur.”

MİSAFİRİN VARSA ANTALYA’DA GEZDİR,

BURDUR’DA GİYDİR, ISPARTA’DA YEDİR

Başaşçı Murat İşler, Türkiye’de gastronomi turizminin büyük önem kazandığını belirterek Isparta yemek kültürünün zenginliğine dikkat çekti. İşler, “Isparta’nın tarihi dokusunu tekrardan yaşatmak için çalışıyoruz. İnşallah başka arkadaşların da dikkati çekeriz. Gastroloji turizmi olmazsa olmazdır. Bir söz vardır; misafirin varsa Antalya’da gezdir, Burdur’da giydir, Isparta’da yedir. Yani burada yiyecek kültürü olduğuna dair bir söz. Isparta’da bizi temsil eden işletmeler var ama yeterli değil” diye konuştu.

20 YILDIR AŞÇI

YURT DIŞINDA

EĞİTİM ALDI

Başaşçı Murat İşler, özgeçmişini şöyle anlattı:

“3. kuşak aşçıyım, oğlum 4. kuşağı temsil ediyor. Bu işi babamın yanında bulaşık yıkayarak başladım. Askerde aşçılık yaptım.  20 yaşından beri şeflik yapıyorum. İsviçre Bazer - Town da eğitim aldım. İsviçre Zurih’de çalıştım. Fransa ve Almanya’ya gittim. Yurt içinde ünlülerin aşçılığını yaptım. İstanbul’da çalıştım ama her zaman memleketime yararlı olmak istedim. İsviçre’de yurt dışında gördüklerimi burada uygulamak istedim ve başardım. Isparta’da kafe restoran sektörünün neredeyse tamamının mutfaklarının menüsünü ben yaptım.”

 

 

Bu haber 357 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...