SGK’ya borcu olanlar dikkat!

15 Şubat 2013 18:51

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Bayram, E-Haciz uygulamasıyla kurumlarında yeni bir dönemin başlayacağını duyurdu. Bayram, Isparta’da prim aslı olarak alacakları 72 milyon TL’yi son çare olarak bu yöntemle tahsil edeceklerini bildirdi.

Sosyal güvenlik sisteminin etkinliğinin artırılması için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alacakları, e-haciz yöntemiyle tahsil edilecek. Bankalarla yapılacak protokoller çerçevesinde SGK'ya ödemelerini zamanında yapmayan borçlunun banka mevduat hesabına elektronik ortamda haciz konulabilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Bayram, kuruma borçlu olanların elektronik ortamda takip edilmesi için Türkiye Bankalar Birliği'ne üye 30 mevduat bankası ve 4 katılım bankasıyla imzalanan protokolle oluşturulacak e-haciz sisteminin altyapı çalışmalarının önümüzdeki ay tamamlanacağını bildirildi. Bayram, SGK tarafından hazırlanan e-haciz sistemiyle, haciz istek dosyasının elektronik ortamda bankalara gönderileceği ve böylece borçluların hesaplarındaki varlıklara likidite durumu ve borç tutarına göre bloke konularak, haciz tatbik edileceği kaydetti. Bayram ayrıca, SGK'nın uyguladığı bir başka e-haciz sisteminin ise borçlunun aracı olup olmadığı sorgulanarak, alacaklı olduğu mükellefin otomobili varsa sistem üzerinden araca ''icra şerhi'' koyabileceğini belirtti.

E-HACİZ SİSTEMİ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Bayram, kurumun, e-haciz sistemiyle borçların tahsiline başlamadan önce 6183 Sayılı Kanununun 79. maddesi gereğince, borçluya ödeme tebligatı göndereceği, borcu bulunan kişi ya da kurumlara yapılan tebligat sonucunda borç tahsili gerçekleştirilemediği takdirde, e-haciz sisteminin uygulanmaya başlayacağı ve SGK'nın bu şekilde 72 milyon TL alacağını tahsil edebileceğini ifade etti.

72 MİLYON TL ALACAK VAR

Bayram, normalde E-Haciz uygulamasının 1 Ocak 2013 itibariyle uygulamaya geçeceğini ancak sistem tam oturmadığı için mart ayında başlamasının planlandığını bildirdi. Bu sistemle bürokrasiyi ortadan kaldıracaklarını kaydeden Bayram, “Kurumun daha iyi hizmet vermesi için alacaklarımızı mutlaka tahsil etmeliyiz. Amacımız; burada vatandaşı yormak değil. Haciz bizim için sonraki plan. Biz ilk olarak diyalogdan yanayız. Ama gelmezse, ödeme yapmazsa o zaman bu yola başvuracağız. Bu sistemde korkulacak bir şey yok. Biz zaten borcu olan vatandaşları buraya çağırıyoruz, yanına bile gitmiyoruz ticari itibarı sarsılmasın diye. Eski düşüncemiz değişmedi. Sadece tahsilâtı hızlandırmaya yönelik bir uygulama olarak algılanmalı. Şu anda Isparta’da 72 milyon TL prim aslı olarak alacağımız var üstüne gecikme zammı da eklenecek tabi. Bu bugünün borcu değil. Geçmiş zamanda krize yakalanmıştır. Bunları tek tek değerlendiriyoruz. Tahsilâtı tam yapalım ki hizmeti daha güzel verelim” şeklinde konuştu.

 

 

 

Bu haber 808 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...