“Güneşi boşa harcıyoruz Yatırımcıya arazi kolaylığı sağlanmalı”

8 Ağustos 2018 14:22

ITSO Başkan Yardımcısı Elektrik-Elektronik Mühendisi Mustafa Tutar, Isparta’nın güneşlenme süresinin 210/yıl olduğuna dikkat çekti, 100 megavatlık kurulu santral gücünün yetersiz olduğunu belirtti.

ITSO Başkan Yardımcısı ve Aksu Enerji A.Ş Genel Müdürü Mustafa Tutar, Isparta’nın güneş enerjisi üretim kapasitesinin ancak yüzde 50’sini kullanabildiğini söyledi. Güneş enerjisi yatırımında arazi sıkıntısı yaşandığını belirten Tutar, “orman vasfını kaybetmiş araziler ile hazine arazileri enerji üretimi yapacak yatırımcılara tahsis edilmeli, kolaylık sağlanmalı” dedi.

ISPARTA’NIN

ENERJİ GÜCÜ

HES: 202 MV

GES: 100 MV

RES: 60 MV

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı, Aksu Enerji A.Ş Genel Müdürü, Elektrik ve Elektronik Mühendisi Mustafa Tutar, ilimizin enerji üretimine ilişkin egazetem.net ve son32’ye önemli açıklamalarda bulundu. Isparta’da üretilen güneş, hidroelektrik ve rüzgar enerjisinin rakamlarını paylaşan Tutar, özellikle güneşte kapasitenin ancak yarısının kullanılabildiğinin altını çizdi.

Isparta’da güneş enerjisi için izni alınmış, bağlantı görüşü verilmiş güneş enerji kapasitesinin 134,31 megavat olduğunu belirten Tutar, belgelendirilmiş santralin 100.969 megavatının yatırıma dönüştüğünü bildirdi. Isparta’da 35 yatırımcının 100.969 megavat kapasitede güneş enerjisi yatırımı olduğunu kaydeden Tutar, GES yatırımlarında artık lisanslı döneme geçildiğini söyledi. Tutar, “Bundan sonra 10 megavat ve üzerindeki yatırımlara lisans verilecek. Artık gerçek yatırımcılar bu işe girecek. Çantacılar ortadan kalkacak” dedi.

ITSO Başkan Yardımcısı Tutar, Isparta’da güneşin boşa harcandığını iddia etti. Isparta’nın şu an kurulu gücü ile kapasitesinin ancak yüzde 50’sini güneş enerjisine dönüştürebildiğini savunan Tutar, “Maalesef güneşi boşa harcıyoruz Isparta’da en az kurulu santral gücü 200 megavat olmalı. Güneş enerjisi yatırımlarında en önemli sıkıntı arazi. Güneş enerjisi yatırımlarında arazi bulunamıyor. Hazine arazileri bu iş için tahsis edilmeli. Almanya’da güneşlenme süresi daha az olmasına rağmen bizim kat kat üstümüzde enerji üretiyorlar. 210 günün üzerinde güneşlenme süremiz var. Araziler yatırıma açılmalı. Orman vasfını kaybetmiş araziler enerji yatırımlarına açılmalı. Yatırımcılar arazi sıkıntısı yaşamamalıdır” diye konuştu.

SU KAYNAKLARIMIZ

ELEKTRİK ÜRETİYOR

ITSO Başkan Yardımcısı Mustafa Tutar, Isparta’da 202 megavat gücünde hidroelektrik santrali bulunduğunu söyledi. Tutar, su kaynaklarını elektriğe dönüştüren hidroelektrik santrallerini ve kapasitelerini şöyle sıraladı:

-Kasımlar HES- 99 megavat

-Kovada 51 megavat

-Gökbel HES

-19 megavat

-Aksu HES 13 megavat

-Kovada 8.25 megavat

-Yaylabel HES 5 megavat

-Çukur Çayı HES 3,65 megavat

-Gökböğet HES 3,18 megavat

-Sütçüler HES 2.2 megavat

GES VE HES’LERDE ENERJİ ÜRETİMİ DÜŞTÜ

ITSO Başkan Yardımcısı Mustafa Tutar, 2018’in ilk yarısında Isparta’da üretilen enerjinin geçen yıla göre güneş enerjisinde yüzde 5, hidroelektrik santrallerinde ise yüzde 25 azaldığını açıkladı.

ITSO Başkan Yardımcısı Tutar, güneş enerji santrallerinde yılın ilk 6 ayında geçen yıla göre yüzde 5 oranında üretim düşüşü olduğunu açıkladı. Bunun sebebini aşırı yağışa bağlayan Tutar, hidroelektrik santrallerinde ise üretim miktarının yüzde 25 düştüğünü açıkladı.

 

Bu haber 317 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...