GÖKYÜZÜ GÖZLEM ŞENLİĞİ MELİKLER YAYLASINDA BAŞLIYOR

8 Ağustos 2018 14:28

Yenişarbademli Belediyesi’nin destekleriyle Melikler Yaylası’nda bu sene ikincisi gerçekleştirilecek olan Gökyüzü Gözlem Şenliği için yarın başlıyor. Astronom Prof. Dr. Ethem Derman 9-12 Ağustos tarihleri arasında akan yıldız yağmurunu (PERSEİD) seyretmek isteyen herkesi Melikler’e davet etti.

Gül, lavanta, Eğirdir Gölü ve diğer tarihi, doğa güzellikleriyle farklı alanlarda turistleri ağırlayan Isparta, gökyüzü gözlemcilerinin de ilgi odağında. Bu kapsamda Astronom Prof. Dr. Ethem Derman’ın organizasyonu ve Yenişarbademli Belediyesi’nin destekleriyle 9-12 Ağustos tarihleri arasında Gökyüzü Gözlem Şenliği gerçekleştirilecek. Kamplı olarak gerçekleştirilecek şenliğe başvurular internet üzerinden alınırken, Astronom Prof. Derman, şuana kadar yoğun bir ilgi olduğunu ve 500’den fazla katılımcıyı şenlikte ağırlayacaklarını söyledi. Türkiye’de birçok yerde karanlık ölçümleri yaptıklarını ve en karanlık yerin Dedegöl Dağının eteklerindeki Melikler Yaylası’nda olduğunu belirten Prof. Derman,  akan yıldız yağmurunu izlemek için teleskopa da ihtiyaç olmadığını dile getirerek, “Katılmak isteyenler Facebook’ta açılan Yenişarbademli Gökyüzü Etkinliği sayfasından detaylı bilgiye ulaşabilirler” diye konuştu.

Yenişarbademli’de geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Gökyüzü Gözlem Şenliği’nin bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek. 9-12 Ağustos tarihleri arasında Melikler Yaylası’nda düzenlenecek olan etkinliğin organizatörlüğünü Astronom Prof. Dr. Ethem Derman yapıyor. Katılımcılarla bilgi paylaşmak amacıyla da sosyal medya Facebook’ta Yenişarbademli Gökyüzü Etkinliği sayfası oluşturuldu. Burada önceki şenliğe katılan deneyimli kişiler yeni katılımcılarla bilgi paylaşımında bulunuyor.

Şenliğe Türkiye’nin farklı bölgelerinden 500’den fazla gökyüzü gözlemcisinin katılmasını beklediklerini dile getiren Astronum Prof. Dr. Derman, 9-12 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek olan PERSEİD yani akan yıldız yağmurunun etkinlik kapsamında teleskopa ihtiyaç duyulmadan da izlenebileceğini söyledi.

HERKES GELSİN, GÖKYÜZÜNÜ SEYRETSİN İSTİYORUZ

Prof. Dr. Ethem Derman, gökbilimci, gökyüzü fotoğraf çekenlerin hep karanlık noktalar aradıklarını belirterek, “Karanlıkta çok daha iyi gökyüzü fotoğrafı çekilir. Türkiye’de birçok yerde karanlığı ölçüm yaptık şimdiye kadar ölçtüğümüz yerlerde en karanlık yer Dedegöl Dağının eteklerindeki Melikler Yaylası. O yüzden etkinliği orada yapıyoruz. Arabasını olan çadırını alsın gelsin. 9-12 Ağustos’ta akan yıldız yağmuru var.  bir şezlong seriyorsun sırt üstü yatıyorsun sabaha kadar büyük bir zevkle akan yıldızları seyrediyorsunuz. O nedenle tüm gökyüzü sevenleri Yenişarbademli’de buluşturmak istiyoruz. Geçen yıl 150 kişi katılmıştı ama bu yıl 500’den fazla kişiyi ağırlayacağız. Kimseden ücret talep etmiyoruz, herkes gelsin, gökyüzünü seyretsin istiyoruz. Teleskop firmaları da gelecek ve orada ürünlerini tanıtacaklar. Ayrıca gökbilim sohbetlerimiz olacak” dedi.

MELİKLER’DE IŞIK KİRLİLİĞİ YOK

Isparta genelinde gökyüzünde sadece 15-20 yıldız sayılabileceğini dile getiren Prof. Dr. Derman, “Çünkü ışık kirliliği var. Melikler Yaylası’nda ışık kirliliği hiç yok. Isparta ve Antalya’ya uzak. Tek Beyşehir’e biraz yakın ama o da çok fazla etkili olmuyor. Karanlık yer olarak en güzel yerin Melikler Yaylası olduğunu gördük” diye konuştu

KAMP UYARILARI

Sosyal medyada Yenişarbademli Gökyüzü Etkinliği sayfasının grup yöneticiliğini yapan Güven Özkan da şenliğe katılacaklara kamp uyarılarında bulundu. Özkan’ın uyarıları şöyle; “Etkinlik alanında ya da yakınlarında herhangi bir konaklama tesisi bulunmamaktadır. Doğa ile iç içe olacağız. Bu nedenle etkinliğe katılmak isteyen arkadaşlarımız eğer karavan tarzı bir araç ile gelmeyecekler ise yanlarında bir çadır bulundurmaları son derece önemlidir.

Kamp tecrübesi bulunmayan arkadaşlarımız için şu saydıklarımız çok önemli olacaktır; Çadır, mat (mat kesinlikle gerekli olmakla beraber daha fazla konfor için şişme yatak), uyku tulumu, yastık, battaniye. Tüm bunları herhangi bir outdoor malzemesi satıcısından temin edebilirsiniz. Yine etkinlik alanına yakın mesafede bu tür malzemeler satan bir yer bulunmamaktadır. O yüzen tüm ihtiyaçlarınızı önceden temin edip gelmeniz gerekmektedir.

Etkinlik alanı deniz seviyesinden 1735 metre yüksektedir. Bu nedenle gece ve gündüz arasında oldukça büyük sıcaklık farkları olacaktır.

Gündüzleri sıcaklık yüksek olabilir. Olmasa dahi yaylanın deniz seviyesinden bu denli yüksek olması sebebiyle ultraviyole ışınlara deniz seviyesine göre daha fazla maruz kalacağınızdan teninizde güneş yanıkları oluşabilir. UV faktörü yüksek güneş kremi, açık renkli şapkalar, gözlerinizi korumak için UV korumalı güneş gözlükleri kullanmak sağlığınızı korumak açısından son derece önemlidir.

Ağustos ayı olmasına rağmen geceleri 0 derece civarına yaklaşan sıcaklıklar söz konusu olabilir. Bu yüzden yanınızda mutlaka bere, mont, polar giyecekler, kalın çoraplar, eldiven gibi kış giyecekleri bulundurmanız hem gözlem kaliteniz hem de sağlığınız açısından önemlidir.

Yenişarbademli Belediyesi etkinlik alanına tuvalet, lavabo ve duş kuracak ancak yine de yanınızda tuvalet kağıdı, sıvı sabun, ıslak mendil, kağıt havlu, dezenfektan jel gibi malzemeler getirirseniz hijyen açısından sorun yaşamamayı garanti edersiniz.

Etkinlik alanı Yenişarbademli Belediyesi tarafından böceklere karşı ilaçlanacak ancak yine de yanınızda sinek, böcek kovucu spreyler bulundurmanız faydalı olacaktır.

Etkinlik alanında içilebilir kaynak suyu mevcuttur. Fakat su konusunda hassasiyeti bulunanlar yanlarında kamp yapacakları süre boyunca yetecek içme suyunu yanlarında getirmelidir.

Etkinlik alanında yiyecek içecek servisi yapan herhangi bir ticari kurum olmayacaktır. Yöre halkı kendi imkanlarıyla yiyecek standı açacaklar ancak yine de sunulacak yiyeceklerin herkesin damak tadına ya da tıbbi durumlarına uygun olamayabileceğinden tüm katılımcıların kendi tercihlerine göre yiyecek içecek konusunda tedbirli gelmeleri önemlidir.

Diğer bir önemli konu etkinlik alanının temizliği. Etkinlik sona erdiğinde arkamızda bir çöp dağı bırakmamak için, katılımcıların yanlarında çöp poşetleri getirip yarattıkları çöpleri bunlara doldurup çöp için belirlenen alana bırakmaları önemlidir.

Son olarak etkinlik alanında cep telefonu erişimi problemlidir. Sinyal alabilmek için uygun noktalar aramanız gerekecektir. İnternet erişimi ise neredeyse yok gibi olacaktır. Katılımcılarımızın bu konuyu da göz önünde bulundurması gerekmektedir.”

Bu haber 651 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...