BEKLENTİLER DEVLETTEN

10 Ağustos 2018 18:21

Tarım ve Orman İl Müdürü Bestami Zabun, İl Genel Meclisi’nde yaptığı sunumda Isparta tarımı ve meyveciliğin sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattı. İlimizde arazi toplulaştırmalarına ihtiyaç olduğuna değinen Zabun, elmanın tanıtımı ve pazarlanması noktasında da çalışmalar yapılması gerektiğine işaret eti.

TARIM ARAZİLERİ PARÇALI

Zabun’un sorun ve çözüm önerileri şöyle:

 “Birinci sorunumuz tarım arazileri parçalı, küçük ve dağınık. İlçelerimizi dolaştım. Küçük parçalı araziler ekonomik olmadığı için kimse üretim yapmamakta ve boş kalmaktadır. Ekilmeyen arazilerin en büyük sebebi arazilerin küçük ve dağınık olması. Çözüm önerimiz; arazi toplulaştırmasıdır. Arazi toplulaştırması yapıldığında küçük araziler büyük araziler haline getirilir. O zaman oradaki üretim hem maliyeti azaltır hem de arazinin kullanımı maksimum seviyede olur.

TOPRAKTA ÇORAKLAŞMA VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ TEHLİKESİ

İkinci sorunumuz özellikle aşırı sulama ve gübreleme nedeniyle toprakta çoraklaşma ve çevre kirliliği tehlikesi. Üreticilerimiz salma sulama kullanıyorsa orada aşırı sulama vardır. Ya da damlama sulamada pompa ayarı bozuk ise bazı yerlerde fazla su akıtılmaktadır. Bu da su israfıdır. Düzenli ve ihtiyaç gübre atılmamaktadır. Daha fazla gübre atılarak çevre ve toprak kirletiliyor. Bu yüzden sulama ve bitki besleme sisteminin modernize çalışmasına devam edilmesi gerekmektedir. Toplu damlama sulama, toprak analizi, gübreleme gibi eğitim çalışması yapılmaktadır. MAREM’de çiftçilere eğitim verilebilir, biz de yardımcı oluruz.

KAPALI SİSTEME GEÇİLMELİ

Üçüncü sorunumuz sulamada kullanılan suyun buharlaşması ve kayıp, kaçakla zayi olması. Kapalı sisteme dönüştürülmesi gerekir.

ELMADA HASAT KAYIPLARI YAŞANIYOR

Elma tarımında hasat kayıpları yaşanıyor. Elmanın nasıl tutulup, koparıldığı önemli. Hasat problemleri genelde kalifiye işçi eksiğinden kaynaklanmakta. İşçinin eğitilmesi, hasadın zamanında yapılması, naklinde tedbir alınması, büyük kasalar kullanılması gibi çeşitli tedbirler alınarak hasat kayıplarının önüne geçilebilir.

KOOPERATİFLEŞMEYE GİDİLMELİ

Beşinci sorun pazarlama sorunudur. Eğer ürettiğiniz ürünü pazarlayamazsanız ne kadar kaliteli ürün üretirseniz üretin elinizde kalır. Çiftçi örgütlenmesi zayıf, satış sonrası tahsilatta sorun yaşanmaktadır. Çiftçi örgütlenmesi teşvik edilmeli. Üretici ve üst birlikler ile kooperatifçiliğin teşvik edilmesi sağlanarak, girdilerin ucuza temini ve üretilen ürünün pazarlanmasına avantaj sağlanması gerekir. Kooperatifin aktif çalışması durumunda tek elden yürütüldüğünde tüccarların eline kalınmamış olur. Bir tüccar 20 kişiyle görüşeceğine tek kişiyle görüşür.

ISPARTA ELMASI TANITILMALI

Isparta elmasının tanıtımı ve tüketimi artırıcı çalışmalar yapılmalı. Cips, sirke gibi elma ürünlerinin geliştirilmesi için yatırımlar yapılmalı, yatırımcılara teşvik verilmeli ve bu ürünlerin Isparta’da sanayisinin kurulması gerekiyor.

ELMA BİRLİĞİ KURULMALI

Meyvecilik üzerine gerçekleştirilen genel görüşmede söz alan Gelendost İl Genel Meclisi

Üyesi Necdet Satılmış; “Acilen elma birliği kurulması gerekmektedir. Elma birliği kurulursa üreticilerin tüm mağduriyeti giderilmiş olacak tüm sıkıntıları birlik giderecektir, fakat 2 yıldır Birlikle ilgili çalışmalarımız oldu. Toplantılar yaparak üreticilere izah ettik. Zarara uğradığımız tüm sorunların Birlik kurulursa üreticiler Birliğe üye olursa tüm sorunları Birliğin çözüp sıkıntıların tümü kökünden hallolacağını delillerle izah ederek üreticilere anlattık fakat iş ciddiyet kazandığı zaman bu konuya sıcak bakmıyorlar.

ELMAYA DA TABAN FİYAT UYGULANMASI GEREKİR

Narenciyeye verilen teşvik her yıl tona 50 ile ,100 dolar arasında ihracat desteği verilmektedir. Gelendost ilçemizde üretilen elma rekoltesi yaklaşık 400 bin ton ve üzeri civarındadır, narenciyeye verilen teşvik gibi tona 50 dolar verilip ihracatta 500 dolar döviz girdisi ülke ekonomisine geri dönüşüm sağlayacaktır, aynı zamanda da üreticilerimizin ürettiği elmada satış sorunu çözülebilir. Bu teşvikin 9. Aya kadar verilmesi gerekir. Isparta elması üretimi 800 bin tona yaklaştı. Fındık ve tütüne verilen taban fiyat gibi, elmaya da taban fiyat uygulanması gerekir.”

TARIMDA ÜRETİM PLANLAMASINA İHTİYACIMIZ VAR

Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi;

 “Sahanın üretici tarafı var ve bu taraf çok farklı. Saha işe çok farklı cevap veriyor. Bu yıl ilçede hasat yaşadık. Kirazda Uluborlu çok ciddi merkezlerden birisi. Uluborlu, 1999-2002 arasında 5 liraya sattığı kirazı şuan 5 liraya satamamaktadır. Tarımda bir üretim planlamasına ihtiyacımız var. En yüksek rakımda üretim yapan bölgedeyiz. Kiraz verimli bir yılda alıcı bulamamaktadır. Burada bakanlığımızın bir planlama sorunu ortaya çıkıyor. Bizim il içinde planlamamız olmadığı gibi il dışında da bu konuda sıkıntımız var. Tarım Bakanlığımızın tarım havzaları oluşturulması için bir çalışma yaptığını biliyoruz.

Bunun hızlıca hayata geçirilmesi gerekir. Tarım Bakanlığımız tarımsal destek anlamında Cumhuriyet tarihinde görülmedik destek veriyor. Bu anlamda bir planlama yapmamız gerekir. Bu gün kiraz için geldiği durum ortadadır, yarın elmada olabilir.

ERİK DİKİMİ ARTIYOR AMA…

İlimizde erik dikiminde hızlı bir artış var. Erik nasıl yetişir, ilerleme hızı nedir, pazarı nedir? Bunlarla ilgili sorunlar var. İlimizde kiraz ile ilgili bir kiraz çalışma grubu kuralım. Elma ve kayısı ile ilgili bir çalışma grubu kuralım. Bu gruplar yeni çeşitler ve yeni ağaçlarla ilgili tavsiyelerde bulunsun. Kirazın çatlamasıyla ilgili sigorta kapsamına alınmasını Süreyya bey ile biz başardık. Kirazda don sigortasıyla ilgili ayrı bir sorun var, dolu sigortasıyla ilgili ayrı bir sorunumuz var. Dolu sigortasıyla ilgili kiraz seçilemez. Kiraza bir eksper yüzde 30-40 hasar verdiğinde önünüze koyun seçemezsiniz. Bakanlıktan şunu talep ettik; bu ihraç ürünüdür, yüzde 20’den fazla kusur varsa bunu tamamen kusurlu kapsamına alın. Yüzde 40’dan fazla hasar varsa o ürünü ihracata veremezsiniz. İç piyasaya verirsiniz o da ihracatın yüzde 10’u kadardır. 5 lira ise 1 liraya verirsiniz” şeklinde konuştu.

TARIM KONSEYİ KURULMALI

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk’un görüşleri şöyle;

Isparta ilini karakterize eden zirai faaliyetlerin başında meyvecilik gelmektedir. Elma, kiraz, kayısı, vişne ve üzüm yetiştiriciliği meyve ürünleri içinde önemli yere sahiptir. Meyvelerin çabuk zarar görmesi nedeniyle hasadının büyük bir titizlikle yapılması gerekmektedir. İşletmelerde karşılaşılan temel sorunlardan birisi hasat için yeterli sayıda ve kalitede işgücünün bulunamamasıdır. Meyvecilikte budama işçilerinin eğitimsiz olması önemli bir sorundur. Meyve ve sebze üretiminde yeterli kadar kalifiye işçinin olmaması nedeniyle bu konuya yönelik eğitim ve sertifika programlarının teşvik edilmesi gerekmektedir.

Bilinçsiz üretim sonucu üretim maliyetleri yükselmektedir. Üretimin deneyimli personel gözetiminde gerçekleştirilerek Tarım Gıda İl Müdürlüğü tarafından deneyimli ziraat mühendisleri ile çiftçilerimize yeterince eğitim verilerek bilinçli üretim yapan üreticilerin desteklenmesi gerekmektedir. Meyvecilikte tasnif ve paketleme sistemlerinin iyileştirilmesi gerekmektedir. Üretimde modem yetiştirme tekniklerinin kullanılarak hasat sonrası soğuk zincirin devreye sokulması, pazar istekleri doğrultusunda ambalajlamanın yapılması, kontrollü atmosferli soğuk hava depolarının yaygınlaştırılması gerekmektedir.

İLAÇ KALINTILARI ÖLÇÜLMELİDİR

Ürün gruplarına göre sertifikalı materyalin kullanılmasının yaygınlaştırılması ilgili köylerde meyvecilik okulları açmalı, üretimde modernizasyonu, bilinçli üretim nasıl yapılması gerektiğini, ilaçlamaların bilinçli bir şekilde yapılmasını çiftçilerimize bilgi vererek eğitimlerini yapmamız gerekmektedir. Bilinçsiz ilaçlamayla ilgili cezai yaptırımlar artırılması gerekmektedir. İlaç kalıntıları ölçülmeli üreticiler ve tüketiciler bu konuda bilinçlendirilmelidir.

TARIM KONSEYİ KURMAMIZ GEREKMEKTEDİR

Isparta da tarım sektöründe yeniliklerin yapılması gerekmektedir. Antalya da olduğu gibi

bir Tarım Konseyinin kurulması tarımımızın geleceği için çok önemlidir. Tarım sektöründeki

tüm paydaşları, bir konsey altında toplayarak düzenli bir şekilde çalışmaların Isparta’ya çok

şey kazandıracağım düşünüyorum. Sayın Valimizin de destekleriyle, ilgili kamu kuruluşlarımızın katkılarıyla tarım sektörümüzün sorunlarına çözüm aramak, birlikte çözüm ortağı olmak, ortak projeler geliştirmek, tarımı da üretimin yönlendirilmesinden, sertifikalı üretime, lojistik altyapının geliştirilmesinden, depolama ve paketlemeye, yurtiçinde ve yurtdışında tanıtım ve pazarlamaya kadar uzanan geniş bir yelpazede üreticimize destek olmak için bu konseyi kurmamız gerekmektedir.

YENİ OLUŞUMLAR, ŞİRKETLER KURARAK ISPARTA TANINIM GELECEĞE TAŞIMALIYIZ

Bu amaçla tarım sektöründe güç birliği yaparak, özel sektör ve kurumlarımız arasında koordinasyonu sağlayarak, gerek duyulursa yeni oluşumlar, şirketler kurarak Isparta tarımını geleceğe taşımalıyız.

Bu haber 283 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...