“Tarım doğru Planlanamıyor”

11 Ağustos 2018 12:51

Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, kiraz, elma ve kayısıda Çalışma Grupları oluşturulmasını önerdi.

Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, İl Genel Meclisi’ndeki meyvecilik görüşmesinde önemli açıklamalarda bulundu. Tarımın en önemli sorununun planlama olduğuna dikkat çeken Ünverdi, çalışma grupları oluşturulması gerekliliğini söyledi. Ünverdi, şöyle konuştu:

KİRAZ 10 YIL ÖNCEDE 5 LİRAYDI

“Hem üreticiyim, hem tüccarım, hem kooperatif başkanıyım. Masanın her tarafındayım. Bu sene kirazda çok ciddi hasar yaşadık. 10-12 yıl önce kiraz 5 TL’den satılıyordu bugün hala kiraz 5 TL’ye satılıyor. Türkiye’nin çok ciddi planlamaya ihtiyacı var. İl içinde bir tarımsal planlamamız yok. Herkes bulduğu yere bir şey dikiyor. Tarım Bakanlığı destek anlamında  Cumhuriyet tarihinin en büyük desteğini veriyor. Ama biz de planlama yok. Planlama yapmalıyız. Bugün kirazın geldiği durum ortada. Yarın elmada da aynısı yaşanabilir. Erik yaygın bir şekilde dikiliyor. Pazarı nedir, nerede üretilir? Kimse bilmiyor.

NEREDE NE ÜRETİLİR TAVSİYESİ YAPILMALI

İlimizde kirazla ilgili, elmayla ilgili, kayısı ile ilgili çalışma grupları oluşturulmalı. Yeni alanlar, çeşitlilik ve diğer konularda tavsiyelerde bulunulmalı. 1957’de ıslahı yapılmış regina türü kirazı biz bugün tanıyoruz. Yağmura dayanıklı olduğu için tanıyoruz, ihracatçıların tavsiyesi ile tanıyoruz. Ve şimdi bu çeşidi yaygınlaştırmaya çalışıyoruz.

KİRAZ İHRAÇ ÜRÜNÜDÜR

SİGORTA SORUNLARI VAR

Bir başka sorun sigorta. Kirazda dolu ve don sigortasına ilişkin sorunlarımız var. Kiraz seçilebilir bir ürün değil. İhraç ürünü seçilemez. Yüzde 30 dolu zararı diyorsunuz, sağlamlarını nasıl seçeceksiniz. Çünkü seçilebilir ürün değil. Rüzgar, fırtına, yağış, dolu, don konusunda kirazda sigorta sorunu yaşıyoruz. İhraç ürünü diye işlenmeli. Yoksa bu işin içinde çıkamayız.

KİRAZA COĞRAFİ İŞARET

Kirazla ilgili coğrafi işaret çalışması yürütüyoruz. 4 yıldır uğraşıyoruz. Çok zor ama alacağız. Sertifikalı üretim çok önemli. İlçemizde sertifikalı üretim yüzde 90 oranında. Her yerde sertifikalı üretime geçmek zorundayız.”

 

Bu haber 304 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...