Eğirdir’de yeni bir hazine gün yüzüne çıkarılıyor

15 Şubat 2013 19:00

Eğirdir’in Hamam Mahallesi’nde Seyfullah Dede Türbesi olarak Mevlevihâne’yi, ortaya çıkarmak için Belediye Meclisi kararıyla bitişiğinde bulunan iki binanın Belediyece satın alınması ilçeye yeni bir hareketlilik getirdi.

Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, yaptığı açıklamalarla dikkat çekiyor. Başkan Özmeral, “Bizim niyetimiz halis, başkaları gibi biz, ne han yıktık ne de hamam. İlçemizde mezarlıklar bile yok edilmiş. Doğal Sit alanı kabul edilen Yeşilada Mahallesi ve Canada için 3 yıl önce Koruma Amaçlı İmar Planı yaptırdık. Bu imar planı ile Yeşilada halkı rahat bir nefes alacak olup, plana göre Kaleburnu-Canada ile Canada- Yeşilada arasına yapılacak köprüler hem göl suyunun hareketliliğini sağlayacak hem de değişik görünüşüyle Eğirdir’e ayrı bir güzellik katacak. Diğer taraftan ilçe merkezinde yaşayan Selçuklu eseri Esma Sultan Dündar Bey Hamamı Belediye’nin mülkiyetinde olup, Belediye imkânları ile restorasyonuna başlanıldı. Yazla Mahallesi’nde eskiden Kahvehane olarak kullanılan daha sonra bir vatandaşımıza satışı yapılan yerin altında Tarihî Hangâh ortaya çıkarıldı ve yeni bina inşaatına müsaade edilmedi. Yine Yazla Mahallesi’nde Burcu Dede Türbesi için Belediye’nin çalışmaları devam ediyor. Yapılan imar tadilatı ile mülk sahiplerinin anlayışı doğrultusunda, Burcu Dede de gün yüzüne çıkarılacak.

Eğirdir Huzurevi önünde10 metregenişliğinde bir yol düzenlemesi yaptık. Yazla Mahallesi’nde Spor Salonu ile Şeyh Burhaneddin Camiî arasındaki Körfez Dershanesi önünden geçen yol korkulu bir rüya gibiydi. Büyük bir gayretle hizmet verebilir hale getirildi. Bu yol, Horosan Erleri’ne giden bir yoldur. Tarihî Yılankırkan suyunun akacağı Kapılar Mevkiînde çeşmemiz yapılıyor. Yine ilk vazifeye başlar başlamaz, Hükümet Konağı karşısı ve Belediyemizin yanındaki mülkiyeti Belediyemize ait olan Tarihî Eğirdir Kalesi’nin restorasyon, restitüsyon, elektrik ve diğer projeleri yokluk içerisinde büyük harcamalarla yaptırıldı. Ödenek sağlandığında veya kendi imkânlarımız yeterli olduğunda Eğirdir Kalesi’nin restorasyonu yapılacak.

Alt yapıları hazırlamak öyle kolay olmuyor. İhyâ edilmesi gereken çeşmelerimiz var, koruma altında bulunan binalarımız var, Tarihî İstasyon (Gar) binaları, bir asırlık Demir Köprümüz var. Kervansarayımızda bazı çalışmalar yapıldı, ancak koruma altına alınması ve restorasyonu için yeni çalışmalar olacak. Belediye Kervansaray Düğün ve Toplantı Salonu yakınındaki en eski Mezarlık olan Ardıçlar Mezarlığı, tarihine ve kendine uygun hale getirilecek. Eğirdir’in her tarafında tarih var. Eğirdir’de türbelerin çokluğu yanında, adını sayamadığımız tarihî ve kültürel varlıklar oldukça fazla. Biz önce onları koruyacağız. Gelecek nesillere en güzel armağanlarımız bunlar olacaktır” dedi.

Bazı kaynaklara göre Hz. Mevlâna’nın amcazadesi, yeğeni olarak belirtilen Seyfullah Dede’nin türbesi ve Mevlevihane Hamam Mahallesi’nin anayoldan ilk girişine yakın bir yerde bulunuyor. Bitişiğinde bulunan Erol Türker varislerine ait 120 m2’lik bina ile diğer bitişik ahşap iki katlı 165 m2’lik (Dervişlerin) Merhum Mustafa Ünsal’a ait iki katlı ahşap binayı varislerinden Belediyemiz satın aldı ve tapuları Belediye’ye geçti.

120 m2lik binanın yıkılarak, Mevlevihâne’nin avlusu haline getirileceği ve ana giriş kapısı açılacağı, diğer 165 m2’lik ahşap binanın koruma altında olduğu ve restore edileceği Başkan Özmeral tarafından açıklandı. Başkan Özmeral, “Geç alınmış bir karar olarak değerlendirenler olabilir. Yakınında Hamam (Yukarı Hamam) var. Maalesef, çok acımasızca davranılarak önceki dönemlerde Belediye marifetiyle yıktırılmış ve hamamdan bir eser kalmamış. Bunu yapanları Allah’a havale ediyoruz. İşlerimizi bir sıra dâhilinde yapmaya çalışıyoruz. En azından, bir şey yapamayacaksak da, tarihî ve kültürel varlıklarımızı korumaya çalışıyoruz. Eğirdir için Mevlevihâne çok mühimdir. Hz. Mevlâna ile bağlantı kurulması gelecek açısından; Eğirdir’imize ayrı bir zenginlik kazandırmaktadır. Bu işin aşıkları bizi arıyorlar, teşekkür ediyorlar. Bu hususta bir panel hazırlığımız olacaktı, daha sonraki aylara bıraktık. “Eğirdir Bir Hazinedir, Kıymeti Bilinmelidir” sözünü biz bilerek yazıyor ve söylüyoruz. Selçuklu Şehri olan Eğirdir’imiz zenginliklerle dolu. Bunları korumak, yaşatmak hepimizin vazifesidir. Böyle bir zenginlikten dolayı Cenâb-ı Allah’a şükrediyoruz” dedi.

Başkan Özmeral, Zincirli Kuyu dâhil, mahallelerdeki eskiden ortak kullanılan şimdi ağzına kadar taş, toprakla doldurulmuş tarihi kuyuların da sırası gelince bir bir ortaya çıkarılacağını açıkladı. 

Bu haber 1123 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...