KURBANLIK KÜÇÜKBAŞ 850-1.500 TL. ARALIĞINDA

15 Ağustos 2018 15:44

Kurban Bayramı’na kısa bir süre kalırken, vatandaşlar kurbanlık telaşına düştü. Isparta Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yaşar Köroğlu, Isparta’da küçükbaş hayvan sıkıntısı olmadığını ancak fiyatlarda bu yıl yüzde 10’a yakın bir artış yaşandığını belirtirken,  Isparta Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Hüseyin Özdemir de bu sene fiyatların uygun olduğunu söyledi.

Kurban Bayramı bu yıl 21 Ağustos Salı günü başlayacak ve 24 Ağustos Cuma günü sona erecek. Isparta Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yaşar Köroğlu ile Isparta Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Hüseyin Özdemir, İlimizde kurbanlık hayvan sıkıntısı yaşanmadığını ancak fiyatlarda küçük de olsa bir artış söz konusu olduğunu dile getirdiler.

KÖROĞLU: FİYATLAR 850-1500 TL ARASINDA

İlimizde yeterli sayıda küçükbaş hayvan bulunduğunu ifade eden Isparta Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yaşar Köroğlu, “Kurbanlık konusunda bir sıkıntımız yok. Geçen yıla göre fiyatlarda yaklaşık yüzde 10’a yakın artış var. Geçen yıl canlı kilogramı 20 liraydı, bu sene 23 liradan satıyorlar. 850 lira ile bin 500 TL arasında küçükbaş hayvan bulunuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı fiyatı 850 TL olarak açıklamıştı. Kesilebilecek küçükbaş hayvan fiyatının ortalamasını 1000-1200 TL olarak belirtebiliriz” dedi.

SON 3 YILDIR KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK ALTIN ÇAĞINI YAŞIYOR

2017 yılı desteklemeleri kapsamında Isparta’da 183 bin küçükbaş hayvan için ödeme yaptıklarını dile getiren Köroğlu, “Isparta’da ortalama küçükbaş sayısı yaklaşık 450 bin. Bunun yaklaşık 150 bini keçi, geri kalan kısmı da koyun. Geçen yıllara göre küçükbaş hayvan sayımızda çok büyük artış yok. Birkaç yıldır vatandaşımızın kurbanlıkla ilgili durumu iyi. Kuzu, oğlak kesim fiyatları çok iyi. Son 3 yıldır küçükbaş hayvancılık altın çağını yaşıyor diyebilirim” şeklinde konuştu.

KÜÇÜKBAŞ SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR?

Öte yandan küçükbaş kurbanlık seçerken nelere dikkat edilmesi noktasında bilgi veren Köroğlu, “Küçükbaş hayvan seçerken, gözü kör olmaması, aşırı zayıf olmaması lazım. Ayrıca boynuzu dipten kırık olmaması ve bir miktar da besili olması gerekir. Aşırı yaşlı hayvan da seçilmemeli. Gözü ve ağzında salya gibi akıntılara da dikkat edilmeli. Hayvanlarımız genellikle organik. Hayvan pazarına gelen birçok hayvan mera ve makinin içinden seçilerek gelecek. Onlar da beslenmiştir zaten” diye konuştu.

ÖZDEMİR: BÜYÜKBAŞTA FİYATLAR ÇOK UYGUN

Isparta Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Hüseyin Özdemir de İlimizde bu yıl büyükbaş hayvan sıkıntısı yaşanmadığını dile getirdi. Büyükbaşta kurbanlık fiyatlarının çok uygun olduğunu belirten Özdemir, “Büyükbaşta fiyatlar hayvanın durumuna göre değişir. Örneğin 200 kilogramlık bir büyükbaş hayvan 7-8 bin lira civarında alınabilir. Fiyatlarda geçen yıla göre çok büyük artışlar söz konusu değildir. Büyükbaş hayvanda yaklaşık yüzde 5’lik bir fiyat artışı var diyebiliriz. Isparta’da yaklaşık 100 bin civarında büyükbaş hayvan var” diye konuştu.

 

Bu haber 407 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...