Kurban’da et tüketimine dikkat

18 Ağustos 2018 12:49

Beslenme ve Diyet Uzmanı Türkan Meydan, Kurban Bayramı’nda süt, yoğurt, ekmek, sebze ve meyve gruplarının da tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Türkan Salur Meydan, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde önemli tavsiyelerde bulundu. Kurban Bayramı dolayısıyla sadece ete dayalı bir tüketimin yapılmaması gerektiğinin altını çizen Meydan, şöyle konuştu:

“Kurban Bayramı ailelerin bir araya geldiği, büyük sofraların kurulduğu, yemenin ve içmenin bol olduğu bir bayram. Biz pasta, börek ve tatlı gibi yiyecekleri tüketmeyi seven bir toplumuz. Kurbanda da kırmızı et tüketimi oluyor. Kırmızı et tüketiminde özelikle obez bireyler, kalp damar rahatsızlıkları olan bireyler çok dikkatli olması gerekiyor. ‘Nasıl olsa kurban’ deyip de ‘ben bugün yiyeceğim yarın azaltırım yemem’ dememesi gerekir. Mutlaka ama mutlaka diğer besin grupları olan süt grubu, yoğurt grubu, ekmek, meyve, sebze gibi yiyeceklerin etin yanında tüketilmesi gerekir. Çiğ sebzeden oluşan bol salata tüketilmelidir. Bir de etlerimizi dipfrizlerimize kaldırırken en fazla -15 derecede yaklaşık 6 ay süreyle saklamamız lazım. Eğer kısa sürede dondurma ve çözülme işlemi yapacaksak bunları küçük paketlerde yapmalıyız. Büyük bir et parçasını dondurup çözüp ihtiyacımız olanı alıp geri kısmını tekrar dipfriz koymamız lazım. Birer yemeklik şeklinde ayarlayıp konulması lazım.

Kurban sabahı et kesildikten hemen sonra tüketilmez. Kas sertliği dediğimiz sertlik olur. Bu genelde 48 saatte geçer ama biz sabırsız bir toplum olduğumuz için kesip 1 saat sonra tüketmeye başlıyoruz. Bu yüzden en az 1 gün bekletilmeli diyoruz. Sakatat grubunda da aynı şekilde kas sertliği oluyor, onlarında dolabın buz kısmına koymadan alt kısımda en az 1 gün bekletip ertesi gün tüketmekte fayda var. Mikroorganizmaları ölüyor. Hastalık riski azalıyor. Yine etleri pişirirken çok dikkat etmeliyiz. Aşırı derecede yağda kızartmalar yapmamalıyız. Ekstra et yemeklerine yağ konulmaması gerekiyor. Kendi suyuyla haşlanıp yapılması gerekiyor.”

 

 

Bu haber 319 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...