“EN ÖNEMLİ ÖZELLİK DÜRÜSTLÜK..”

28 Ağustos 2018 18:25

Halıkent’i imara açıp, toplu konut alanı ilan eden Ziya Zeynelgil, bir belediye başkanında olması gereken en önemli özelliğin dürüstlük olduğunu söyledi.

Isparta’nın son yıllarda sosyal konut noktasında sadece TOKİ’ye muhtaç kalması, belediyenin toplu konut alanları ile bu yöndeki taleplere cevap verememesi seçim öncesi en çok tartışılan konuların başında geliyor. Fuar Uyar döneminde Binbirevler, Anadolu, Ziya Zeynelgil döneminde Halıkent, Altan Raşit Civan döneminde Doğrukent, Mehmet Aybatılı döneminde de Mavikent gibi toplu konut alanlarının ilan edilerek Isparta’da sosyal konut üretilmesi bugün hatırlanıyor ama örnek alınmıyor. Binlerce insanın ucuz konut için sadece TOKİ’ye bel bağlaması, bu yöndeki ihtiyacın çözümü noktasında umutsuzluğa neden oluyor. TOKİ’nin yanında Isparta Beledyesi’nin de geçmiş tecrübesi ışığında toplu konut alanları ilan edip, kooperatifler ya da belediye şirketi aracılığıyla inşası mümkün olmasına rağmen bir türlü gerekli adım atılmıyor.

Isparta Gazetesi, Halıkent’i çöplükken toplu konut alanı ilan edip, kooperatiflere tahsis eden 1984-1989 dönemi ANAP Belediye Başkanı Ziya Zeynelgil ile konuştu. Halıkent’in bugünkü durumuna nasıl getirildiğini Zeynelgil’in ağzından dinledik.

BUGÜNÜN HALIKENT’İN TEMELİ NASIL ATILDI

“Halıkent çöplüktü, taşlıktı. Sel yatağıydı. Orada kurulmuş kooperatif vardı, yer istiyorlardı. Önce imar planı içerisine aldım, sonra parselasyonunu yaptırdık. Ve müracaat sırasına göre kooperatiflere dağıttık. 3700 daire yapıldı. Toplu konut alanı ilan ettik. Vatandaş yerlerini kamulaştırdık.

LAF OLUR DİYE TEYZESİNİN ÜYELİĞİNİ SİLDİRTTİ

14 kooperatif beni üye yapmış. Benim hiç haberim yok. Ben çağırıyorum ‘senin hakkın değil mi? Yanlış anlama seni parası ile ortak yaptık’ dediler. Kabul etmedim. ‘Kendisine ev yapmak için bunu yapmış’ derler diye sildirdim. Teyzemin Kılıçarslan Sitesi’nde üyeliği vardı, onu da çıkarttım. 14 tane kooperatif üyesi olsam zaten parasını ödeyemezdim. Teyzemin üyeliğini sildirdim, ‘bana laf lazım değil’ dedim. Vatandaş dürüstlük istiyor.”

GECEKONDU BÖLGELERİ OLUŞTURULDU

Oluversin, ‘falancaya, filanca için yapıverelim’ demedik. Gecekondu önleme bölgeleri oluşturduk. Anadolu Mahallesi’ne benden önce başlanmış, bizim dönemimizde tamamlandı. Orası da toplu konut bölgesi olarak uygulandı.

VE EN ÖNEMLİ İCRAATI

EĞİRDİR’DEN SU GETİRDİ

Yüksek İnşaat Mühendisi Zeynelgil’in dönemindeki en büyük icraatı Eğirdir’den Isparta’ya içme suyu getirmesi. Zeynelgil, “Mayıs-1984’da göreve geldiğimde sular son katlara çıkmazdı. Rahmetli Turgut Özal ile görüştük, 25 Nisan 1986’da içme suyun temelini attık. Kanalizasyon en önemli projelerimizden birisiydi. Şükür yaptık. Isparta şu an kanalizasyondan pek sıkıntı çekmiyor. Şehir büyüdükçe o hizmet genişletilmeli. Benim en büyük idealim yeşil alandı. Her mahalle yeşil alan, çocuk parkı yapma konusunda başarılı olduk” diye konuştu.

 

Bu haber 467 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...