Yapı Denetim Pazarı Rekabete açıldı

18 Şubat 2013 17:43

Son düzenlemeye göre Isparta’daki yapı denetim firma sayısı artıyor. Yani 9 olan sayı bir anda 21’e yükselecek. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Göçer, olaya karamsar bakmanın gereği olmadığını aksine faydalarının da olacağını söyledi.

Isparta’da 9 olan yapı denetim firma sayısı son düzenleme ile 21’e yükseldi. Daha doğrusu 12 firma daha Isparta’ya yapı denetim firması açabilecek. Bu durum çoğu inşaat mühendisi ve yapı denetim firma sahiplerini endişelendiriyor. Çünkü verilere göre bir yapı denetim firmasının kendini idame ettirebilmesi için 100 bin m2 alana bakması lazım. Isparta’da ise yaklaşık 500 bin m2 alan mevcut. Yani 9 firma bile bugün kendini idame ettiremeyecek gibi görünürken 21 firma Isparta’da nasıl barınacak merak konusu. Normal şartlarda 21 firma için en az 2 milyon 100 bin m2 inşaat alanı bulunması gerekiyor. Halbuki bu rakam Antalya gibi turizm başkenti olan bir il de bile neredeyse yok. İnşaat mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Göçer, rakamlarla konuşulduğu zaman durumun ürkütücü göründüğünü ancak durumun böyle olmayacağını savundu.

MEVCUT 9 FİRMA BİLE AYAKTA DURMAKTA ZORLANACAK

Firma sayısının artmasıyla rekabetin de artacağını bildiren Göçer, şunları söyledi: “Sayının yükselmesi bence iyi oldu. Çünkü rekabet geldi. Bu işin olumsuz tarafı da var olumlu tarafı da. Şimdi şirketin parası varsa daha nitelikli elemanlar çalışır. Ama az kazanırsa ona göre vereceği ücret düşecektir. Isparta’daki sayı 21’e yükselecek. Bu da demek ki 2 milyon 100 bin m2 alana ihtiyacımız var anlamına geliyor. Yani bir Yapı Denetim firmasının kendini idame ettirmesi için 100 bin m2 alanda çalışması lazım. Isparta’da 500 bin m2 alan yok. Şimdi 21 firmaya çıkacak ama Antalya, Burdur, Afyon gibi illere de hitap edecek. Bunun çıkış amacı taslaklarda da müşavir firmaların altyapısını oluşturmak olarak görülüyor. Müşavir firma demek; proje hazırlayacaksa denetimini kendisi değil başka bir firmaya yaptıracak demek. Bakanlık bu anlamda altyapıyı oluşturuyor olabilir. Ayrıca Teminat zorunlulukları gelecek. İlk konuşulanlar 500 bin TL gibi teminat mektuplarının yatırılacağı gibi. Daha net değil bunlar. 21 firmaya çıktı diye Isparta’da hemen 21 firma iş yapacak diye bir şey yok. İş potansiyeline bakarak zaten insanlar açmayacaktır. Mevcut 9 firma bile ayakta durmakta zorluk çekecektir. Hatta bunlardan birkaç tanesi Antalya sathına sirayet etmiş durumda. Sıkıntıyı aşmak noktasında kendilerini büyük illere atmış durumdalar.

SAYI ARTINCA YAPI KALİTESİ AZALMAYACAKTIR

Şimdi insanlarımızın aklına firma sayısı arttı, binaların kaliteleri de ona göre azalacaktır gibi düşünceler gelecektir ama bu mümkün değil. Denetleyici kurumlar var. Firma sayısı bugün 1’de olsa 21’de olsa binayı yine aynı kalitede yapmak zorunda. Yani bu durum vatandaşa olumsuz yansımaz. Bu işi yapan herkes bir mimar bir mühendis zaten. Bunların yerine kalkıp da tekniker çalıştırmayacaksınız yine mühendis mimar lazım. Bizi de denetleyen kurumlar var hatta çok sıkı yapılıyor Isparta’da sorun olmaz. Kalitede düşüş beklentisi içinde değilim. Ancak çalışan arkadaşlarımızın gelir durumlarında düşüşler olabilir. Olaya karamsar bakmanın gereği yok.”

 

 

Bu haber 1125 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...