“SOSYAL DESTEK UZMANLARIMIZ İLİMİZDE 2700 HANEYİ ZİYARET EDECEK”

6 Eylül 2018 16:12

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının, Aile Sosyal Destek Uzmanlığı (ASDEP) projesi kapsamında Isparta’da 24 uzman saha çalışmalarına devam ediyor. Uzmanlar aileleri ziyaret ederek sadece ekonomik ihtiyaçlarını değil, hukuki ve psikolojik ihtiyaçlarını da tespit ediyor. Her ailenin uzmanı, o aileyi analiz ederek, ailelerin ihtiyaçlarını belirliyor.

ISPARTA HEDEFİ İKİYE KATLAMAYI HEDEFLİYOR

Isparta’da 12 İl merkezi, 2 Uluborlu, 4 Yalvaç, 2 Şarkikaraağaç, 2 Eğirdir olmak üzere toplam 24 ASDEP uzmanı görev yapıyor.

Isparta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük, bugüne kadar ASDEP Personeli tarafından il genelinde 8 bin 772 haneye ziyaret yapılarak, 14 bin 864 vatandaşa ulaşıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 günlük icraat plânı kapsamında Isparta’daki ASDEP uzmanlarına 2 bin 700 hane ziyareti hedefi konulduğunu hatırlatan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük, “Isparta’da ikişerli gruplar halinde toplam 13 grup hane ziyaretlerine devam ediyor. Bir ekip aylık 150 hane ziyareti yapıyor. Cumhurbaşkanımızın bize koyduğu hedef 2 bin 700 olmasına rağmen biz yoğun bir çalışma ile bunun en az iki katını yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

AİLENİN AYAĞINA GİDEREK TESPİT

ASDEP’in çalışma sistemi ile ilgili bilgi veren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük şunları söyledi: "toplumda her hangi bir ihtiyacı olan vakfa gidiyor, valiliğe gidiyor, ilçelerde kaymakamlığa gidiyor. Ya da bize başvuru yapıyor. Bu Aile Sosyal Destek Uzmanlığı, aile hekimliği gibi koruyucu bir model. Aileyi analiz edecek uzman çıkartılan analiz neticesinde de ilgili birime bilgi aktarıyor. Bizim yapacağımız çalışmaları belirliyor ve koordine ediyor. Bu şekilde olduğunda bize başvuru yapmamış kişilerinde ihtiyaçlarına cevap verebileceğiz. Toplumda dezavantajlı grupta yer alan bazı vatandaşlar yaşlılık gibi nedenlerle bize ulaşma yolunu bilemediğinden, yada gururu nedeniyle yardım talep edemediğinden evinde ki sıkıntıyı dışarı yansıtmıyor. Bizim çalışmamızın esas hedeflerinden biriside bu insanlara ulaşmak.”

ISPARTA’NIN FOTOĞRAFI ÇEKİLİYOR

ASDEP uzmanlarının çalışmaları ile aynı zamanda Isparta’nın sosyo-ekonomik fotoğrafının çekildiğini bildiren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük, “çalışmanın Isparta’da il genelinde 2018 yılı sonlarında bitirilmesini hedefliyoruz. Çalışma tamamlandığında Isparta’nın bir fotoğrafını çekmiş olacağız. Yani hangi bölgede parçalanmış aile sayısı daha yüksek, hangi mahalle yada ilçede ekonomik durumu daha düşük seviyede aileler yaşıyor gibi veriler alimizde olacak. Bu veriler ışığında raporlar hazırlanarak sorunlara daha kalıcı çözümler de üretilebilecek” dedi.     

ASDEP UZMANI NE YAPAR?

ASDEP Danışma Yönlendirme Elemanı/ASDEP Görevlisi, sosyal yardım ve sosyal hizmete ihtiyacı olan aile ve bireylerin; nakdi yardım, ayni yardım, iş ve meslek kurslarına/kuruluşlarına yönlendirme, eğitim düzeyinin yükseltilmesi, psiko-sosyal destek ve rehabilitasyon, şiddet, ihmal, istismar nedeniyle destek, genel sağlık sigortası destek, barınma/bakım ve rehabilitasyon destek, huzurevi/ bakım ve rehabilitasyon destek, yaşlılık maaşı, ulaşım destek, engelli maaşı, engelli, şehit yakınları ve gazilere yönelik (kimlik kartı, istihdam vb.), malulen emeklilik destek, alkol ve sigara bağımlılığı destek, madde bağımlılığıyla mücadelede destek, afet ve acil durumlara yönelik destek, istihdam destek, sağlık destek, eğitim destek, hizmet taleplerinin karşılanmasına yönelik hane ziyaretleri yapacak, kurum, kuruluş ve kişilerden gelen bilgileri de dikkate alarak elde edilen bilgileri veri tabanına işleyerek, bu bilgiler doğrultusunda rehberlik yaparak, ilgili hizmet birimlerine ve kuruluşlara yönlendirilmesi ile takibinin yapılması işlerini yerine getiriyor.

Bu haber 345 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...