“ESNAF SATSA BİR TÜRLÜ, SATMASA BİR TÜRLÜ”

11 Eylül 2018 15:36

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Aybatılı, elindeki malı satan esnafın yerine koyamadığını ileri sürdü.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Aybatılı, CHP heyetinin ziyaretinde esnafların sıkıntı içerisinde olduğunu söyledi. Hükümetin stokta mal bırakılmamasına yönelik tedbirlerini ve uyarılarını hatırlatan Aybatılı, “Esnaf elindeki malı satsa, yerine mal koyamıyor. Satsa bir türlü, satmasa bir türlü” dedi.

Aybatılı, şöyle konuştu:

 “Türkiye'de olan bütün sıkıntılar Isparta'mızda da var. Sıkıntılar, krizler burada da devam ediyor. Bunların aşılması yönünde de gerekli çalışmaları teşkilatımız olarak yapıyoruz ama tabi çözüm noktasında yetkili değiliz. Çözüm noktasında yetkili olan bugün sizlersiniz. Bugün çözüm noktalarında iktidar var. İktidar milletvekillerimizle de biz görüşüyoruz, konuşuyoruz. Geçenlerde bizlere ziyaretleri de oldu. Onlarla da kısmen görüştük ve biz bu konularda kendilerine bir dosya vereceğimizi ilettik. Onun hazırlığı içerisindeyiz. Bu dosyayı hazırlayacağız. Onlara sunacağız. Aynı zamanda sizlere de böyle bir dosya sunmak istiyoruz ve bunların çözümü noktasında hem sizlerden hem iktidar vekillerden bir beklentimiz var.

ESNAF TOPTANCIDAN MAL ALAMIYOR

Esnafımız mal alamıyor. Elindeki mevcut malını satıyor ama yerine koyamıyor. Yani biz geçmişe döndük. Geçmişteki krizlerde esnafımız ve halkımız bunları yaşadı. Biz bunları hep yaşayarak geldik. Şimdi aynı konuları tekrar yaşıyoruz. Hükümet tarafından şöyle söyleniyor: Esnaflar kontrol edilsin, elindeki malları satsınlar. Stok yapmasınlar. Bunlar söyleniyor ve kontrolleri de başlandı. Biz bu konuya idareci olarak bakıyoruz. Esnafımız elindeki malı sattığı zaman yerine koyamıyor. Şu anda perakende esnafımız toptancıdan mal alamıyor. Dolayısıyla ortada bir sıkıntı var. Esnafa elinizdekileri satın diyoruz. Onlar elindekileri satıyorlar ama yerine koyamıyorlar. Daha yeni bir kaç esnafımızı ziyaret ettik. Baktık ki marketteki bütün raflar boşalmış. Bu olay nedir? dedik. Mal mı alamıyorsun, paran mı yok? Neden bu raflar boşaldı? diye sorduğumuzda ‘toptancı bize mal vermiyor’ diyor. Bu raflar boşaldı. Şimdi ona baktığımız taktirde küçük esnafımız hiç yok. Elindeki malı satmış, toptancıdan mal alıp yerine koyamıyor. Yani öyle bir duruma geldik ki esnafımızda çok zor durumda. Satsa bir türlü, satmasa bir türlü. Yani biz bunun ortasında kaldık. Buna rağmen esnafımız yine elindeki mallarını imkanları dahilinde eski fiyatlardan satmaya gayret gösteriyor. Müşterisini mağdur etmeme yönünde bir çaba sarfediyor.

ÜRETMESE VATANDAŞ,

ÜRETSE KENDİ AÇ KALACAK

Bize bağlı olan fırıncı esnafımız var. Ekmek fiyatlarına zam vereli bir kaç ay oldu. Un fiyatlar en azından %50 veya %70'in üzerinde zam yapıldı. Esnaf şu anda ekmek üretiyor ve para kazanamadığı gibi şu anda sermayesinden harcıyor. Onlarla da konuşuyoruz. Ekmeği üretmese millet aç kalacak. Üretse bu gidişatta kendisi aç kalacak. Ortada böyle bir çaresizlik var. Bunların aşılması yönünde sizlerden, mevcut hükümetimizden ve temsilcilerinden bir çözüm bekliyoruz. Teşkilatımız adına yardımcı olursanız çok teşekkür ederim.”

 

 

Bu haber 303 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...