Isparta Türkocağında Hayatta kalma becerileri konuşuldu

19 Şubat 2013 19:11

Türkocakları Isparta şubesi cuma sohbetinin konuğu  İSTUDAK(Isparta Turizm Tanıtma ve Doğa Sporları Kulübü ) Başkanı,Eğitimci,Arama Kurtarma Görevlisi sayın Ali Telli, konusu ise "Hayatta kalma ve Yaşama tutunma becerileri" oldu.Türkocağı konferans salonundaki sohbet 19.30 da başladı, slayt ve sinevizyon gösterimi şeklinde  1,5 saat sürdü.Sohbetinde, insanın normal yaşam ortamı dışında, hayatta kalma savaşı vermesinin nadir ortaya çıkan bir durum olmadığını,asgari yaşama tutunma becerilerinin herkes tarafından bilinmesi gerektiğini söyledi.

.Arama ve Kurtarmanın ne olduğunu, Kaybolduğumuzda nasıl davranmamız gerektiğini, Doğada işaret verme ,düdükle iletişim,ıslıkla haberleşme,Uçak ve Helikopterlere karadan görünme yöntemleri,kaybolduğumuzda S.O.S verme,kırmızı,beyaz,yeşil işaret fişeklerinin ne anlama geldiğinin anlatıldığı sunumda sohbete katılanlar merak ve dikkatli şekilde Ali TELLİ yi izlediler.

Slayt ve sinevizyon gösterimi şeklinde sunumunu sürdüren Telli, "Kaza, kaybolma, Yaralanma, yangın, Gasp vb. hadiselerde öncelikle yakınlarımızı değil,112 acili ya da 156 Jandarmanın aranması gerekir. Nedeni ise GSM Operatörlerinin kanun gereği 2 dakika içinde koordinatlarınızı verme zorunluluğu var. Çığ düşmelerinde ise yana doğru kaçıp bağırmak gerekiyor. Yardım edeceklere yerimizi bildirebilmeliyiz. Ellerimizdekileri atıp yüzme pozisyonu almalıyız. Ağız, burun, göz gibi organlarınızı koruyup, yaşam boşluğu oluşturmalıyız. En önemlisi bilmediğimiz dağlara, doğaya yalnız çıkmamalıyız. Rehber ya da iyi bilen ekiplerle doğa yürüyüşlerini devam ettirmeliyiz. Doğaya kamufle olan değil aykırı renkler giymeliyiz. Sırt çantamızda 1-2 günlük yiyecek ve su bulundurmalıyız. Yanımızda, bıçak, Çakmak, el veya kafa lambası, düdük mutlaka bulunmalıdır" dedi. Soru,cevap,katkı ve ikramların ardından haftaya cuma sohbetinde  Ankara Genel Merkezden gelecek olan Kadir Tosun'un "İran'dan Turan'a" adlı sunumunda Türkocaklılarla birlikte olacağı duyuruldu.

Bu haber 689 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...