Davraz Kayak Merkezi’nin statüsü değişecek

19 Şubat 2013 19:22

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, Bakanlık yetkilileriyle yaptıkları toplantı sonrası çok önemli kararların alındığını belirtti. Kılıç, Davraz’da imar planlarının revize edileceğini bunun sonucunda eğer turizm 12 aya yayılırsa Davraz’a süper teşviklerin gelip arazi tahsis sürelerinin de 49 yıldan 75 yıla çıkarılacağını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileriyle birebir toplantı yapan İl Müdürü Abdullah Kılıç, çok önemli bilgiler paylaştı. Kılıç, Davraz Dağında 2 milyon 500 bin m2’lik alanın etkin bir şekilde değerlendirilmesinin planladığını söyledi. Kılıç, burada Davraz’ın 12 ay boyunca kamp, eğitim ve müsabakaların yapılacağı spor merkezi haline getirilmesinin amaçlandığını belirtti. Asıl önemli olan konunun da bundan sonra başlayacağını ifade eden Kılıç, Davraz’ın statüsünü değiştirmek istediklerini açıkladı. Davraz Dağı Kış Sporları Merkezinin adını Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak ilan edilmesini Bakanlığa teklif edeceklerini bildiren Kılıç, “Bu ne demek? Bu, Davraz’da yapılacak yeni yatırımlara daha fazla teşvik  demek. En önemlilerinden biri de yatırımcılara ayrılacak olan alanların tahsis süreleri 49 yıldan 75 yıla varıncaya kadar uzatılacak. Bunlar tamamlandığında Davraz, turizm alanında güçlü bir lokomotif haline gelecek” dedi. 

2 MİLYON 500 BİN M2 ALAN HİÇ 

BİR KAYAK MERKEZİNDE YOK

Bu anlamda yapmayı hedefledikleri işleri anlatan Kılıç, özetle şunları söyledi: “Turizm potansiyelini artırmak turizm çeşitlendirmek ve sürdürülebilir turizm oluşturmak amacıyla bakanlığımızca 1995 yılında turizm merkezi ilan edilen Davraz Kayak merkezine çalışmalarımıza ağırlık vermiş durumdayız. Isparta’da inanç, kültür, doğa ve sağlık turizmi başta gelen turizm çeşitliliklerimiz. Doğa ve kış turizmi konusunda Davraz 26 kayak merkezi arasında ilk 5’te yer alıyor. Pistlerimiz, kar kalitesi, hiçbir riskin olmaması, doğal güzelliklerimiz kayak sporuna katkı sağlıyor, Kayakçı ve turist sayısını çekmekte. Davraz kayak merkezi son 5-10 yılında parlayan yıldızı konumunda. Kışın 3 ila 5 ay gibi kayak sezonunu geçirsek de Davraz’da yatırımcıları çekmek, turizmi 12 aya yaymak amacıyla birtakım çalışmalar yürütüyoruz. Davraz’ın 2 milyon 570 bin m2’lik alanı var ki 26 kayak merkezinde böyle bir alan yok. Davraz’ın bu alana sahip olması turizmi çeşitlendirmek amacıyla avantaj sağlıyor. Kış sporlarını yapılmış olduğu birçok merkezde Bakanlığımız uluslararası stratejileri bulunmakta. Davraz’da kış sporlarının bulunduğu dağlarda Türkiye’de ilk defa turizmi çeşitlendirmek amacıyla başladığımız İl olduk. Türkiye’de ilk defa biz başlattık bunu. Ne demek bu? Davraz Turizm Merkezi olduğu yıldan bu yana yapılan tüm yatırımlar kış sporlarına yönelik olmuş, ama biz 2 milyon 500 bin m2’lik alanda akla gelecek tüm spor dallarında imar planları çalışmaları doğrultusunda mevcut tesisleri koruyup, yeniden dizayn ederek bu alanda yeniden kısaca mevcut imar palanlarını da revize ederek Bakanlığımızdan gönderilen ödeneklerle nazım imar planları ile çevre düzenleme projelerinin revize edilmesini yaklaşık1 yıldır sürdürüyoruz. Yapılacak imar planı sonucunda açık ve kapalı spor tesisleri yapıldığında gerek birçok spor dalında Davraz kayak merkezini 12 ay kamp, eğitim ve müsabakaların yapılacağı spor merkezi haline getirmek istiyoruz. Bu çalışmalar olgunluk kazandığında buranın adını değiştirerek turizm merkezi statüsünden

koruma ve gelişim bölgesine taşımayı planlıyoruz. Yani Davraz Dağı Kış sporları merkezinin adını Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak ilan edilmesini teklif edeceğiz. Yatırımcıları çekmeye, otel yatırımları, gerek günübirlik tesislerin yapılmasını, hizmet gereklerini ortaya koyarak kamu ve özel sektör temsilcilerini buraya çıkarak koruma ve gelişim statüyle teşviklerin artırılması hatta tahsis süreleri 49 yıldan 75 yıla varıncaya kadar uzatılarak bu konuları ele alacağız. Bunları tamamlandığında Davraz ilimizde önemli bir turizm hareketliliği güçlü bir lokomotif haline gelecektir. 

TURİST SAYISI 8 YILDA YÜZDE 100 ARTTI

Bu yıl aynı zamanda tanıtım atağı içinde olacağız. Bugün kadar yaptığımız yaklaşık 50’ye yakın tanıtım çalışmalarımız bulunmakta. Bakanlığımızca da tüm illerde b.aşlatılan ve Haziran ayı içinde tümüyle yayına geçecek olan Türkiye Kültür Portalı var ki her il bu portala bilgilerimizi girerek 5 farklı dilde yayın yapacak. Verilerimizi son sürat girmekteyiz. Buraya gelemeyen dünyanın her yerinde yaşayan Isparta’yı merak eden görmek isteyen yerli ve yabancı turistlere bu şekilde ulaşabilmiş olacağız. Bu bizim için önemli bir çalışma. 2004 yılında 120 bin turist ilimize gelip konaklamış iken 2012 yılı sonunda bu rakam yaklaşık 250 bine çıkmıştır. Bu gelişmişlik giderek yerli ve yabancı turist sayısının artıyor olması ekonomimize katkı sağlıyor. 5 yıldızlı otellerimiz de buna katkı sağlayacaktır.”

 

Bu haber 987 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...