SİZLERE MİNNETTARIZ

20 Eylül 2018 18:38

19 Eylül Gaziler Günü Anma Programı dün gerçekleştirildi. Törende ilk olarak Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Muharip Gaziler Derneği Isparta Şube Başkanlığı çelenkleri Atatürk Anıtına sunuldu.

19 Eylül Gaziler Günü Anma Programı dün gerçekleştirildi. Saat 09.00’da 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanında başlayan tören, Şehitliğin ziyaret edilmesiyle sona erdi. 15 Temmuz Demokrasi Meydanında törene; Vali Şehmus Günaydın, Garnizon Komutanı Piyade Kıdemli Albay Ferat Vural, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, Vali Yardımcıları, askeri ve mülki erkan, siyasi parti il başkan ve temsilcileri, daire müdürleri, sivil toplum örgütü başkan ve temsilcileri,  Muharip Gaziler Derneği Isparta Şubesi Başkanı Ahmet Yaşar Ayyıldız ve üyeleri ile Türkiye Harp Malulü ve Gazi, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Isparta Şubesi Başkanı Musa İrez ve üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Törende ilk olarak Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Muharip Gaziler Derneği Isparta Şube Başkanlığı çelenkleri Atatürk Anıtına sunuldu. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı söylendi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 19 Eylül Gaziler Günü mesajı okundu. Ardından, kürsüye gelen Türkiye Muharip Gaziler Derneği Isparta Şube Başkanı Ahmet Yaşar Ayyıldız günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Ayyıldız konuşmasında şunları söyledi: “19 Eylül Gaziler Günü, savaş meydanlarında canını ortaya koyarak, aziz milletine ve vatanına hizmet eden gazilerin şeref günüdür. Bugün, gazi olmanın gurur ve kıvancını büyük bir coşkuyla yaşıyoruz. 19 Eylül, Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK'ün şahsında Türk kahramanlığının taçlandığı bir gündür. Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında, emperyalist devletler Anadolu'yu dört bir yanından işgal ederek, bin yıllık Türk varlığını sona erdirmek istemişlerdir. Bu vatanın evlatları, Çanakkale'de, Kafkaslarda, Filistin ve Gazze'de, Irak'ta ve diğer tüm cephelerde kahramanca çarpışarak, düşmana bu fırsatı hiçbir zaman vermemişlerdir. Türk'ün çelik idaresi ve direnci karşısında başarılı olamayan ve emellerine ulaşamayan itilaf devletleri bu sefer, Anadolu'yu istila etme görevini Yunanistan'a vermişlerdir. Yunan ordusunun Anadolu’daki ilerleyişi Polatlı önlerinde Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki kahraman Türk ordusu tarafından durdurulmuştur.

Türk ordusu, 13 Eylül 1921'de, 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı muharebelerinden birisi olan, Sakarya Meydan Muharebesi'nde mağrur Yunan ordusunu tarihin en büyük bozgununa uğratmıştır. Yunan ordusu, kurtuluşu muharebe meydanından kaçmakta bulmuştur. Sonuç olarak, düşman, bir sene sonra Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nde birliklerin birçoğu imha edilmiş olarak, tekrar bozguna uğratılmış ve topraklarımızdan tamamen atılmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi Anadolu halkının ölüm-kalım mücadelesi olmuş ve Kurtuluş Savaşımızın kaderini tayin etmiştir. Bu mücadele kaybedildiyse, sömürgecilerin Anadolu'yu paylaşım planı olan Sevr gerçekleşecek, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hayal olarak kalacaktı. Başkomutan M. Kemal Atatürk ve onun kahraman askerleri sayesinde Anadolu halkı böyle karanlık bir tablo ile karşılaşmıştır. Yokluktan var edilen bir ordu ile gerçekleştirilen Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşı'nın seyrini değiştirerek bugünün hür ve bağımsız Türk Devleti'nin yolunu açmıştır.

TBMM'si 19 Eylül 1921 tarihinde, bu emsalsiz zaferin anısına, Başkomutan M. Kemal Atatürk ‘e, Türk milleti adına, "Gazilik" unvanı ile "Mareşallik" rütbesini tevcih etmiştir. M. Kemal Atatürk milleti tarafında gazilik ünvanı verilen ilk askerdir.19 Eylül, tüm gazilerin, en büyük Gazi M. Kemal Atatürk'le bütünleştiği bir gündür. Gururla taşıdığımız Gazi ünvanı, Ata'mızdan biz gazilere intikal eden en büyük mirastır. 19 Eylül; Kurtuluş Savaşı'nda cepheden cepheye koşan, bu güzel yurdu düşmandan temizleyip bize armağan eden istiklal savaşı gazilerinin, Dünya barışı ve insanlık uğrunda Kore'de savaşan, Türk'ün gücünü dünyaya bir kez daha ilan eden Kore gazilerinin, Kıbrıslı soydaşlarımızı katliamdan kurtaran ve Ada'da enosis hayallerini Akdeniz'in karanlık sularına gömen Kıbrıs gazilerinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis tüm malul gazilerin şeref ve kahramanlık günüdür. "Gaziler Günü" olarak kutladığımız 19 Eylül aynı zamanda Türkiye Muharip Gaziler Derneği'nin de kuruluş günüdür.  Kahraman Gaziler, Gaziler gününüz kutlu olsun. Sizler, Gazi M. Kemal Atatürk'ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Sizler, şehitlerimiz ile birlikte cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Sergilediğiniz kahramanlık, cesaret ve fedakarlıkla Türk milletinin azmin, gücünü ve kudretini ortaya koydunuz, Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşundan 'bugüne kadar sürekli iç ve dış tehditlere maruz kalmıştır. Bu tehditlerin bugün de artarak devam ettiğini müşahede ediyoruz. Topraklarımızın bir daha istila edilmesine, birlik ve bütünlüğümüzün, üniter yapımızın bozulmasına ne biz, ne de bizden sonraki nesiller hiç bir zaman müsaade etmeyecektir. Kan dökülerek vatan olan bu topraklar, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak sonsuza dek korunacaktır. Sevgili gençler, Atatürk bu kutsal vatanı sizlere emanet etmiştir. Türk gençliğine yaraşır bir şekilde çalışarak, ilim ve irfanla bu yüce devleti layık olduğu seviyeye getireceğinize ve Cumhuriyetimizi canınız pahasına koruyacağınıza gönülden inanıyoruz. Türk genci, Ata'sının emanetine sahip çıkacak karakter, azim ve kudrete her zaman sahiptir” dedi.

Konuşmasında 15 Temmuz darbe girişimine de değinen Başkan Ayyıldız; “Ülkemiz bugün, dünden olduğundan daha fazla, iç ve dış hain odakların yoğunlaşan tehdidi altındadır. 100 sene önce, ülkemizi parçalamak için harekete geçen ve kahraman Türk ordusu tarafından hezimete uğratılan küresel güçler, hain terör örgütleri vasıtasıyla emellerini tekrar gerçekleştiren gayreti içine girmişlerdir. Bu kapsamda; 15 Temmuz’da Türk silahlı Kuvvetleri bünyesinde yuvalanan, Milet ve Cumhuriyet düşmanları darbe teşebbüsünde bulunmuşlardır. Bu darbe teşebbüsü Türk Silahlı Kuvvetlerimizin gerçek vatansever askerleri, emniyet teşkilatımızın ve asil milletimizin kahraman evlatları tarafından önlenmiştir. Bilinmelidir ki, ‘Su uyu, düşman uyumaz’ Bu anlamlı günde, 15 Temmuz darbe girişiminde ve diğer terör örgütlerinin kanlı eylemlerinde canlarını ortaya koyarak şehit olan asker, polis, korucu ve tüm sivil vatandaşlarımıza rahmet diliyor ve saygılar sunuyoruz” dedi.

15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanındaki törenin ardından Muharip Gaziler Derneği Isparta Şubesi Başkanı Ahmet Yaşar Ayyıldız ve üyeleri ile Türkiye Harp Malulü ve Gazi, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Musa İrez ve üyeleri Belediye tarafından tahsis edilen otobüslerle saat 09.30 – 09.50 arası Karaağaç Mahallesinde bulunan Garnizon Şehitliği ziyaret ettiler. Bu ziyarete müteakiben, saat 10.00 – 10.15 arası ise Gülistan Mahallesi Asri Mezarlıkta bulunan Muharip Gazilerin kabirleri ziyaret ederek dua okudular.

Yine aynı gün saat 10.20 – 10.40 arasında Vali Şehmus Günaydın başkanlığında oluşturulan heyet tarafından Türkiye Harp Malulü ve Gazi, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Isparta Şube Başkanlığı, saat 10.45  - 11.00 arasında ise Türkiye Muharip Gaziler Derneği Isparta Şubesi Başkanlığına ziyaretlerde bulundu.

 

Bu haber 273 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...