MUMCU, AŞURE GÜNÜNE KATILDI

25 Eylül 2018 16:36

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Yakaören’de 200 yıldır yaşatılan aşure geleneği için Isparta’ya geldi.

3 dönem Isparta Milletvekilliği yapan, Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Erkan Mumcu, Yakaören'de düzenlenen aşure gününde hemşehrileriyle buluştu. Mumcu, katıldığı Aşure günü, Kerbela olayı, muharrem ayının  müslüman Türk dünyası için önemini anlattı.      

Aşura Günü’nün Türklerin İslam oluşundan beri çok büyük,  bir ihlasla anıldığını kaydeden Mumcu, şöyle konuştu:

“Biz  Türkler müslümanlığı Emevi zulmünden kaçan ehlibeyt mensuplarından öğrendik. Anadolu tasavvufu, Türk müslümanlığı diye anılan şey aslında Türklerin ehlibeyt mensuplarından öğrendiği İslamdır. Hakiki İslama en yakın, tarihsel olarak bir modelden söz edilecekse (tabiki İslamın kendi kaynakları vardır. Kur'an, hadis, sünnet vardır. Bunu kastetmiyorum) Tarihsel örnek gösterilecekse  Türklerin müslümanlığının örnek gösterileceğini samimiyetle söylüyorum.  Bunun sebebi İslamı kendi mecrasından saptırmış, kendi İslam öncesi gelenekleri ile karışmış,bir tür iktidar aracı ve giderek zulmün aracına dönüştürmüş iktidarlardan çok uzakta teşekkül etmiş ,öğrenilmiş, hür bir irade ile imanla kabul edildiği için de mensuplarında ahlaklaşmış bir din olmasıdır.

BU GELENEKTEN UZAKLAŞTIRILDIK

Ahlak özgür insanın erdemidir.  Özgür seçimleriniz yoksa ahlaklı olamazsınız. Siz iyi ile kötü arasında kötüyü seçmediğiniz için ahlaklısınızdır. Bu özgür irade olamadan ahlaktan bahsedilmez. Dolayısıyla Türkler herhangi bir iktidar baskısına, onların çarptırmalarına maruz kalmadan müslüman oldukları için din ile ahlaklandılar. Bunun bugün için de kısmen geçerli olduğunu söyleyebilirim. Ama tamamen söylemek doğru değil. Biz aşure geleneğini tam da kaynakta olduğu gibi ehlibeyt nasıl idrak ediyorsa onlar gibi idrak etmekte olan bir halk idik. Fakat daha sonra devlet eliyle sünnileşmenin yaygınlaştırılmasından sonra kademe kademe bu gelenek ruhundan uzaklaşıldı. Muharrem ayına mahsus bir ritüel haline geldi.

AŞURE’NIN NE OLDUĞUNU UNUTTUK

Aşurenin ne olduğunu unuttuk.  Aşura Arapça sözcük. Onuncu gün demek. Muharrem ayının 10'uncu gününü önemli yapan ne? Aşura Günü. Şehitler şahı Hz. Hüseyin, 72 yoldaşının, ailesi, çocukları, yeğenleri Yezid’in zulmü altında, aç susuz bırakılıp, kılıçtan geçirilerek şehit edildiği gündür. Hz Muhammed'in hatırasına hürmet eden ümmet  o günden sonra her Muharrem ayını oruçla, matemle karşıladı. O matemin bir iftarı olarak aşure ikram edildi. Aşure, matem orucu tutanların veya tutmayanların ikramıdır. Dağıtılması, paylaşılması herkesle paylaşılması bakımından başka önemleri de vardır. Yoksula, kimsesize ulaşmada, insanları bir araya getirmek toplamak açısından etkileri vardır. Ama biz Kerbelayı unuttuk. Unutturulduk. Biz matemi unuttuk. Muharrem ayını unuttuk, unutturulduk. Bunların Alevilere mahsus ibadetler olduğu zannı yayıldı. Çok temelde maalesef siyasal sünni ideolojisi süregeldi.

HZ.HÜSEYİN ŞEHİTLERİN ŞAHIDIR

Hakikati  ahrette değil burada söyleyeceğiz. Sünnilik iktidar ideolojisi haline gelmiş iktidarların işine gelen yorumlara açık olmuştur.  Bir külliyat biriktirmiştir. Tarihsel pratikte bu hale gelmiştir. Yoksa İmamı Azam'ın kendisinin de iktidara muhalefet ile zindanlarda işkencelerle şehit edildiğini biliyoruz. İktidarlar giderek sünniliği bir boyun eğdirme aracına dönüştürmüştür. Bu dönüştürme içinde Kerbela'nın önemi de unutturuldu. Hz. Hüseyin'e kasteden ve ehlibeytin canlarına kastedenler her ne kadar kendilerine müslüman deseler de İslam öncesinden kalma adet kin ve nefretlerini kusuyorlardı. Onlar Hz. Muhammed'in götürdüğü tebliğin onların düzenine karşı getirdiği tehditlerden duyduğu rahatsızlıkla yıllarca içlerinde kin büyüttüler ve sonunda ehlibeyte bu kinlerini kustular. Hz. Hüseyin bir iktidar kavgasında şehit edilmedi. Hz. Hüseyin Kufe'ye ailesiyle çıktığı yolda Kerbela'da kuşatıldı. Yolculuktan men edildi. Yezid'e biat etmesi istenildi. O reddetti. Her gün bir evladını şehit verdi. Zalim iktidarların İslam diye sundukları karşısında,insanlarda bir yanılma olmasın diye, şehadeti göze aldı ve mükafatını sadece Allah'tan bekledi.  Onun için şehitlerin şahıdır.

 

Bu haber 549 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...