“KAYBOLAN EL SANATLARIMIZI GERİYE GETİRİYORUZ”

26 Eylül 2018 16:41

Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, MHP İl Başkanı Nail Bayram ve MHP’li belediye meclisi üyeleri, belediyenin 9 yıl önce kurduğu Ahşap Sanat Merkezinde incelemelerde bulundu. Merkezde yapılan çalışmaları ve Isparta’nın şehir süsleme sanatına yaptığı katkıları inceleyen heyet çalışmaları devam eden 1922 yılında Kurtuluş Savaşı bitiminde Türkiye’nin ilk kadın ressamı Mihri Müşfik hanım tarafından yapılan ve şu anda orijinali kayıp olan,3x2,40 metre ebadında yağlı boya ‘Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa’ tablosunun ahşaba üç boyutlu olarak işlenmesini ve yine içerisinde sevgiyi anlatan ve Başkan Günaydın’ın tasarladığı Derin Sevgi tablosunu inceledi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Nail Bayram ve MHP’li belediye meclisi üyeleri Ahşap Sanat Merkezinde incelemelerde bulundu, Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’dan yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı.  İncelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, merkezin dokuz sene önce kurulduğunu ve bugün 32 usta yetiştirdiklerini dile getirdi. Günaydın, “Bu ustalarımıza ben pir usta diyorum. Kaybolan el sanatlarımızı geriye getirip kündekariden oymacılığa çok sayıda eser üretiyoruz. Bunlar arasında Etnografya Müzemizin kapısı, pencerelerin ahşap işlemeleri, kanatları, Gökkubbe’mizin kapısı, saat kulesi bu merkezimizde üretilmiştir” dedi.

Bu tip çalışmaları Türkiye’de yapacak bir yer olmadığını kaydeden Günaydın, “Bu bir hayaldi, bu gerçekleşti. Hayaller projeye, projeler hayata dönüşüyor. Yine merkezimizde resim tablolarını ahşap üzerine üç boyutlu işliyoruz. Bunlardan birisi de Dede Korkut’un 12 hikayesidir. Bu da dokuz senelik çalışmanın bir ürünüdür. Şu anda da merkezimiz 1922 yılında Kurtuluş Savaşı bitiminde Türkiye’nin ilk kadın ressamı Mihri Müşfik hanım tarafından yapılan ve şu anda orijinali kayıp olan,3x2,40 metre ebadında yağlı boya ‘Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa’ tablosunun ahşaba üç boyutlu olarak işlenmesini gerçekleştiriyor” görüşlerinde bulundu. 

Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa Tablosunun, Atatürk’ün sağlığında İnönü eliyle zamanın Yugoslavya Kralına hediye edildiğini, daha sonra Belgrad Müzesinde bu tablonun sergilendiğini söyleyen Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “2.Dünya Savaşında resim kaybolmuş. Daha sonra yeniden bulunmuş ancak daha sonra Yugoslavya’nın parçalanması esnasında tablo yeniden kaybolmuş ve bulunamamıştır” dedi. Tablonun kayıp olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “Çalışmaları devam eden üç boyutlu eserimiz Türkiye’nin görmek istediği büyük eserlerden birisi olacak. Kayıp olan yağlı boya tablonun gerçek boyutlarına sadık kalarak tabloyu ahşap üzerine üç boyutlu olarak işliyoruz. Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa Tablosu ve bugüne kadar yapmış olduğumuz diğer tablolar Ergenekon Müzemizde sergilenecek. Ahşap boya üzerinde de çok ileriye gittik. Bu boya tekniğini de bu tablomuzda kullanacağız” şeklinde konuştu.

Yine Isparta’ya has ve kendi tasarımları olan Derin Sevgi tablosu hazırladıklarını ve bunun da yapımının devam ettiğini belirten Başkan Günaydın tabloya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Günaydın, “Bu tablonun tasarımı bize ait. Bu tablomuzda müzemizde yer alacak. Gülün içerisinde sevginin yüzlerce örneği, ard arda görülebilecek. Sevgi ritimlerini ortaya atan bir tablo. Tabloda kalbin iç ve dış dünyası. Isparta’mızda bulunan sarı ve mor menekşe bulunuyor. Bu menekşeler Davraz’da bulunuyor. Isparta’nın gülü de tabloda yer almakta. Bu tablo içinde kuşlar, leyleklerde bulunuyor. Derin sevgi içinde doğa ile bütünleşme sanatı bu tabloda görülecektir. Bunların her biri tek tablolardır. Bu objeler bilim adamları, sanatçılar, ressamlar ve araştırmacıların gelerek bu tablolarımızı inceleyeceklerini düşünüyorum. Bu çalışmalar ülkemize ve Türk Milletine hayırlı olmasını diliyorum” görüşlerinde bulundu.

İncelemelerin ardından belediye meclisi üyeleri de görüşlerini açıkladı. Belediye Meclisi Üyesi Oğuzhan Göker, “Merkez 2010 yılının nisan ayında deneme çalışmasına başlamış ama bugün yapmış oldukları eserlerle Avrupa, dünya çapında eserler ortaya koymaktadır. 9 yılın sonunda bugün gelinen noktada gerek özgün eserleri gerekse hikayesi olan eserlerin ağaçla buluşmasıyla daha farklı bir noktaya gelmiştir. Her Ispartalının buraya gelerek gezmesini, görmesini talep ediyoruz. Bunun içerisinde el emeği, göz nuru olduğu kadar sabır, hayal dünyasının geniş olması var. Burada çalışan üreten arkadaşlarımızın tamamı güzel sanatlar fakültesinden mezun olmuş arkadaşlarımızdan oluşmakta. Okullarındaki teoriyi burada pratiğe dökmekteler. Bugün gelinen noktada Osmanlı’nın, Selçuklu’nun veya İslamiyet öncesi Türk devletlerinin yapmış olduğu destanları, çizmiş oldukları minyatürleri bugün ahşapla buluşturuyoruz. Üzerinde kullanılan kök boyalarla da bu eserlerin en az 400 sene kalmasını sağlamış olacağız. Önümüzdeki belediyecilik dönemimizde de şehrin şehir süslemesini, caddelerini süsleme noktasında da bunlardan yararlanacağız. En büyük hayalimiz tarihi dokularını bozmamış olan Avrupa'daki kentlerle Isparta'mızı yarıştırabilmek. Bu sadece altyapı, asfalt, temizlikle değil aynı zamanda sanatsal kriterlerle de hayata geçirilebilecek bir şey” görüşlerinde bulundu.

Isparta’nın kültür ve sanat geleceği yönünden çok önemli bir mekânda olduklarını söyleyen Belediye Meclisi Üyesi Ömer Tahir Gürakan da, “Milli şuur kahramanlık objelerinin üretildiği inanılmaz eserlerin gün ışığına çıktığı bir yerdeyiz. Amacımız Isparta’yı başkanımızın da dediği gibi İspanya’nın Barcelona, İtalya’nın Floransa şehirleri ile yarışır hale getirmek. Sanat şehri olabilmek için böyle bir atölyeye ihtiyaç vardı. Uluslararası düzeyde eserlerin çıktığı çok farklı bir mekan. Keşke herkes burayı gezip, görebilse. Barcelona’yı inşa eden ve milyonlarca turist çeken mimar Gaudi, nasıl Barcelona’yı bir noktaya getirdiyse, Isparta’da neden olmasın. Neden bir sanat ve kültür şehri olmasın. Atatürk’ün ‘sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ sözüne bağlı kalarak sayın başkanımızın sanata ve sanatçıya verdiği değeri burada görmek mümkün. Yakın zamanda Isparta’mızın çok büyük bir kültür ve sanat şehri olduğunu hep birlikte göreceğiz” şeklinde konuştu. 

Bu haber 484 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...