Sütçülerli Kekik Üreticisi İHALE USULÜ uygulamadan rahatsız..

3 Ekim 2018 18:03

Yerel halkın kendi toplayıp, kendi sattığı kekikte ihale usulü uygulanınca vatandaşın ekonomik kazancında azalma oldu.

Geçtiğimiz hafta Isparta Orman Bölge Müdürlüğünün kekik hakkında kamuoyu ile paylaşmış olduğu önemli bir bilgi vardı. Kamuoyu ile paylaşılan basın bülteninde; Endemik bitki türleri ile öne çıkan Sütçüler İlçesinde kekik hasadına başlandığı belirtilerek, bölgede toplanan kekiğin yağ ve suyu çıkarılarak yüzde 90’lık kısmın ihraç edildiği ve bölge halkına yıllık 1,24 milyon lira ek kazanç sağlandığı belirtilmişti.

Aynı bültende dünya Kekik Pazarında ‘Sütçüler Kekiği’ olarak ün salan kekiğin;  Beydilli, Sarımehmetler, Gümü, Çandır, Bekirağalar, Kasımlar ve Kesme Köylerinde daha yaygın olduğu ve doğada tamamen yabani haliyle yetiştiği bilgisi vardı.

Ayrıca basın bülteninde en güzel haber olarak da; rekoltede artış beklendiği haberiydi.

Bu yıl iklim şartlarına bağlı olarak kekikte rekolte düşüşü beklentisi bölge insanını tedirgin etmişti.  Ancak daha hasadın başlarında ulaşılan rekolte miktarı yüzleri güldürdü.

2016 yılında kekik üretimi 197 ton, 2017 yılında 262 ton civarında olmuştu. 2018 yılında ise hasadın ilk haftalarında sadece bir köyde yapılan hasat 120 ton olarak kayıtlara geçti. Bu veri ışığında diğer köylerde de hasadın tamamlanmasıyla daha kontrollü kayıt yapılarak 2017 yılındaki hasat miktarlarının yakalanıp hatta geçileceği öngörülmekte.

Türkiye dünya kekik ticaretinin yaklaşık yüzde 70'ini elinde bulunduruyor. Ortalama %3 oranında uçucu yağa sahip olan kekik, yöredeki tesislerde kekik yağı ve kekik suyu olarak işlendikten sonra, baharat, ilaç, kozmetik, parfüm ve sabun endüstrisinde kullanılıyor. ABD başta olmak üzere Almanya, İtalya, İngiltere, İsveç, Rusya, Hollanda, Avustralya, Macaristan, Kanada, Polonya, Hindistan ve Japonya gibi birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Isparta Orman Bölge Müdürlüğünün paylaştığı bilgi yukarıdaki özet halindeydi.

Bölge halkıyla yapılan görüşmelerde farklı bir durum ortaya çıktı. Madalyonun diğer yüzünün farklı olduğu görüldü. Bu sene Orman Bölge Müdürlüğünün kekik ile ilgili olarak uygulamaya koyduğu “İhale Usulü” sahada sıkıntılara neden oldu.

Uzun yıllardır Sütçüler bölgesinden odun dışı tali ürünler alan firmalar bu sene çekimser kaldılar. Daha önceleri Sütçüler Orman İşletme Müdürlüğüne tarife bedeli harcını yatırarak müstahsil makbuzu ile direkt köylüden ürünü alıyorlardı. Ancak bu sene uygulanmaya çalışılan ihale usulü, toplama maliyetlerini arttırdı.

Yerel halkın kendi toplayıp, kendi sattığı kekikte ihale usulü uygulanınca vatandaşın ekonomik kazancında azalma oldu. İş güvenliği yasası gereği artan bazı giderler-maliyetler vatandaşa mal edilmeye başlandı. Buda yerel halkın kazancını azalttı ve vatandaş çekimser kaldı.

Konu hakkında görüşlerini aldığımız Kesme Köyü Muhtarı Mehmet Kayacan şunları söyledi; “Şimdiye kadar vatandaş kendisi toplayıp, kendisi satıyordu. Bu sene ihale diye bir şey çıkardılar. Bölge, bölge ihale edilmek istendi. Ancak ihaleye giren olmadı, çünkü artı bir maliyet getiriyordu. İhale derken, prosedür derken zaman geçti. Yağmurlar yağmaya başlayınca da kekikte kalite düştü.

Bürokratik nedenlerle kekikte pazarı Arjantin ve Brezilya’ya kaptırırsak geri dönüşü zor olur.

Burada hedef; Tarım alanları az olan, zor imkanlarla hayatını sürdürmeye çalışan orman köylüsünün ekonomik refahını yükseltmek olmalı.        

Bazen pratik çözümler büyük avantajlar sağlayabilir. Ankara’dan masa başında alınan kakarlar sahada uygulanırken eksiklikleri veya zorlukları daha da anlaşılıyor. Keşke bu yönetmelik çıkmadan önce yerel halkla istişare edilmiş olsaydı. Şuan bir milyon lira zararımız var.”

Beydilli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mevlüt Göç, dağdaki kekiğin ne kadar çıkacağını bilmeden ihale edildiğine dikkat çekerek şunları söyledi; “Burada orman teşkilatı sadece kendisini düşünüyor. Eskiden kekiği topluyorduk ve hangi tüccar en fazla parayı verirse ona veriyorduk.

Şimdi ihale diye bir şey çıkardılar. İhaleyi hangi tüccar aldıysa mecburen kekiği ona vereceğiz. Buda rekabet şansını ortadan kaldırıyor. Masa başında alınan kararlar doğrultusunda zorlamayla iş yapılınca da vatandaş kekik toplamaktan vazgeçiyor. Çünkü emeğini kurtaramıyor. Şuan 150 ton kekiğimiz dağda kaldı. 

Ayrıca dağdaki kekiğin ne kadar geleceğini bilmeden bir sene önceki rakamlara göre tahmini olarak ihale ediliyor.”

35-40 yıldır aromatik bitki sektöründe işletmecilik yapan Abdullah İnan ise, Sütçüler bölgesinde 500 tona yakın aromatik ürün olduğunu ifade ederek şöyle konuştu; “Ülkemiz zor şartlarda dolar ile savaşırken, ihracatı arttıralım diyerek çözümler aranırken, Isparta Orman Bölge Müdürlüğünün almış olduğu bu karar bütün işleri zora sokmuştur.

Sütçüler bölgesinde 500 tona yakın aromatik bitki potansiyeli vardır. Bu ürün zor şartlarda hayatını idame ettirmeye çalışan orman köylüsüne 3 milyon liraya yakın katkı sağlamaktadır.

Yerel halkı dinlemeden alınan bu yanlış karar neticesinde ürün dağda kalmıştır. Milli ekonomi adına şuan 4 milyona yakın zararımız var” dedi. 

 

 

Bu haber 322 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...