Karınca Zihinsel Engeller Yaşam Merkezi

9 Ekim 2018 17:44

2011’de bir grup gönüllünün öncülüğünde kurulan Karınca Zihinsel Engeller Yaşam Merkezi, Milli Eğitim’e bağlı okullarda eğitim-öğretimini tamamlayan 23+ yaş zihinsel engelli bireylere ve ailelerine ‘HAYAT’ veriyor. Meslek öğreniyorlar, eğlenceli vakit geçiriyorlar, bir işe yaramanın mutluluğunu yaşıyorlar.

                Angelman sendromu, Asperger Sendromu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, disleksi, down sendromu, epilepsi, feniketonüri, fraill-x, Heller sendromu, hidrosefali, hiperleksi, konuşma engelliler, otizm, parader-Willi, Rett sendromu, spina bifida, Williams sendromu ve birçok zihinsel engele neden olan Allah vergisi hastalık. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda duyarlı çocuklar için modüler sistem eğitim müfredatı uygulanıyor. Müfredat gereği devlet okullarında 23 yaşına kadar eğitim-öğretim görülebiliyor. Modülerini tamamlayamayan öğrenciler en fazla 1-2 yıl daha okulda kalabiliyor. Daha sonrası aileler için facia. İşe giremiyorlar, bir yere emanet edilemiyorlar. Evde ailesi ile kalan çocuklar ya kendisine ya da etrafına zarar veriyor. Bu da hem aile hem de çocuk için çok önemli bir toplumsal sorun.

                İşte bu ihtiyaçtan hareketle bir grup gönüllü önderliğinde başlatılan Karınca Hareketi, bugün 8 yılında önemli bir işlevi yerine getiriyor. Okulunu tamamlayıp, evine mahkum kalan 23+ çocuklar için 2011 yılında açılan Karınca Zihinsel Engelliler Yaşam Merkezi, zihinsel engelliler ile bedensel engellilere yaşam veriyor. Aileler de çocuklar da orada mutlu oluyor.

                Gökçay’daki Zihinsel Engelliler Yaşam Merkezi’nde engelli bireylere el işi, resim yapma, örgü gibi beceriler öğretiliyor. Yemek atölyesinde de engelli bireylere yemek yapmaları öğretiliyor. Atölyeden 23 yaş ve üzerindeki tüm zihinsel engelliler ve aileleri ücretsiz olarak faydalanıyor.

                Karınca Zihinsel Engelliler Yaşam Merkezi’nin tüm ihtiyaçları ve masrafları gönüllüler tarafından ve bağışlarla karşılanıyor. Yılda birkaç kez yapılan kermesler ile çay partilerinden merkezin giderleri karşılanıyor.

                AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, Gökçay’daki Karınca Zihinsel Engelliler Yaşam Merkezi’ni ziyaret etti. Atölyede eğitim gören çocuklarla yakından ilgilenen Zabun, derneğe her türlü desteğin verileceğini söyledi.

                Karınca Zihinsel Engelliler Yaşam Derneği Başkanı Hülya Yüceer de 23 yaş ve üzerindeki zihinsel engelli bireylere atölyede el becerileri ile çeşitli mesleklerin öğretildiğini söyledi. Milli Eğitim okullarında eğitimini tamamlayan özel çocukların daha sonra evine bağlı bir yaşama zorunlu kaldığını belirten Yüceer, “Karınca Zihinsel Engelliler Yaşam Merkezi, bu ihtiyaçtan ortaya çıkmış bir gönüllü hareketidir. Birkaç gönüllü arkadaşımız ve velilerimiz buranın yaşaması için çaba sarfediyor. Çocuklarımız burada sabahtan akşama kadar atölye çalışması yapıyor. Aileleri de geliyorlar. Bir hobi faaliyeti, meslek faaliyeti. Bu çocuklarımız bir şeyler yapmak istiyor, topluma faydalı olmak, kendisine faydalı olmak istiyor. Biz de burada bir fırsat sunuyoruz. Tüm destekçilerimize teşekkür ederiz” dedi.

 

Bu haber 594 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...