“Yüksek faiz konutu yatırım aracı olmaktan çıkarıyor”

9 Ekim 2018 17:47

Yapı sektörü temsilcisi İşadamı Kerem Araz, “Faiz artışına ilişkin adımlar sektörü durma noktasına getirmiştir. Faiz oranları mutlaka düşmelidir” dedi.

Eyfa Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Mühendisi Kerem Araz, doların yükselmesinden çok faiz oranlarının artırılmasının ticarette yavaşlamaya neden olduğunu söyledi. Özellikle yapı sektörü için faizin çok büyük tehdit olduğunu belirten Araz, şöyle konuştu:

!İnşaat sektörü ile ilgili Isparta ve Türkiye bazındaki gelişmeler şunu gösteriyor. Döviz kurlarındaki ani artışlar inşaat malzemelerinde önemli ölçüde pahalılığa sebep oldu. Doların nereye çıkacağı, kaç para olacağı çok önemli değil. Dolar 6 olur, 7 olur, 10 lira bile olabilir. Ama stabil olmalı, bir fiyatta kalmalı. Ticarette alışverişi durduran tek şey faiz oranlarıdır. Faiz oranlarının bir ülkede artması ticareti bitirir. İnsanlar alışveriş yapmaz. Rahmetli büyüğümüz de aynı şeyi söylerdi. ‘Çocuklar döviz kurunun çok oynamasından korkmayın. Faizin artması ticareti etkiler’ derdi. Şu an ülke bu durumu yaşıyor. Stokta biriken konut sorunu vardı. Faiz artışına ilişkin adımlar sektörü durma noktasına getirmiştir. Faiz oranları mutlaka düşmelidir. İnsanlar konut alırken barınma ihtiyaçları için alıyor ama Isparta’da konut önemli bir yatırım aracı. Faizlerin yükselmesi konutu yatırım aracı olmaktan çıkarıyor. Konut sektöründe yaşanan krizin ana sebebi faizlerin artmasıdır. Faiz artışı doları baskılamak için yapıldığına inanıyorum. Faiz oranları özellikle konut kredilerinde düştüğü taktirde ki beklentimiz yüzde 1’in altıdır. Faiz oranları yüzde 1’in altına inerse konut eski trendine dönecektir. Bu durumda konut iyi bir yatırım aracı değildir.

Yeni başlayacak olan dairelerle ilgili maliyet açısından en az yüzde 50 fark olacaktır. Faiz oranlarının yüksek olması geçici bir durumdur. Bu sorunun çözüleceğine inanıyorum. Ve hiçbir zaman konut sektörü Türkiye’de sekteye uğramaz. Belli dönemlerde krizler olmuştur ve atlatılmıştır. Bu krizin atlatılacağına inanıyorum.”

Bu haber 276 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...