“Türk İşadamının üretmekten başka çaresi yok”

10 Ekim 2018 18:05

                Deri İhtisas ve Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanı, ITSO Dericilik Meslek Komitesi Meclis Üyesi Eşref Bıtrak, Türkiye’nin üretmekten başka çaresi olmadığını söyledi. Türkiye’nin dışa bağımlı hale gelmesinden, üretimi kısmasından yakınan Bıtrak şu açıklamalarda bulundu:

DERİ İHTİYACIMIZIN YÜZDE 90’INI

DIŞARDAN GETİRİYORUZ

Ben Kurban Bayramı’nda firma olarak 50 bin adet keçi derisi aldım. 1 aylık ihtiyacımı karşılıyor. Hatay, Osmaniye, Biga’dan deri geldi. Türkiye’deki deri sadece yüzde 10’lık ihtiyacı karşılıyor. Yüzde 90’ını dışarıdan alıyoruz. Dünyanın her yerinden geliyor. Moğolistan, Kazakistan, Türkmenistan, Iran, Irak, İsrail, Mısır gibi ülkelerden keçi-koyun derisi getiriyoruz. Dolar üzerinden geliyor. Kur ne ise o. 5.80 iken mal aldım. 7 TL’den parasını ödedim. Döviz dışında bir alışveriş mümkün değil. Biz TL gönderiyoruz o günkü kurla çarpıyorlar. Baz alınan döviz. Sıkıntı burada.

İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ DURUM NET

BİR ŞEKİLDE ORTAYA KONMALI

Hükümet çıkacak yaşadığımız durumu ortaya koyacak. Şu anda yüzde 100’lük bir develasyon var. Bu söylenmediği için olayın nerede biteceğini öngörülemiyor.  Açıkça ortaya konacak. 1994’de de kriz yaşadık. Dolar yüzde 400 arttı. Devalasyon oldu. 1 ay şok yaşandı, alışveriş vardı bir şekilde aşıldı. Ekonomik program olarak ortaya konmalı. Hazine ve Ekonomi Bakanımız çıkıp, izlenecek programı açıklayacak. Kimse önünü göremiyor. Ben hatırını kıramayacağım müşteriye mal gönderiyorum. Öbür türlü mal göndermiyorum. Ayakkabıda yeni sezondaki fiyat artışı en az yüzde 70.

HER ŞEYDE DIŞA BAĞIMLI OLDUK

Türkiye’de bazı hatalar yapıldı. Üretimi kıstık. Türkiye’de üretilirken muadilini başka ülkelerden getirdik. Üretimi durdurmak büyük zarar. Şeker fabrikaları, kağıt fabrikaları. 10 liraya alınan peçete şimdi oldu 25 TL. Eskiden kağıt fabrikası vardı. Biz tüketim toplumu olduk. Her şeyde dışa bağımlı hale geldik. Biz üretmek zorundayız. Biz kendi işçimize, kendi ticaret erbabımıza iş yaratmak zorundayız. Biz üretmeliyiz. Vatandaş olarak da herkes Türkiye’de üretilen malı tercih etmeli. Bu lafla, reklamla değil. Özde böyle olmalıdır.

KAZANAN YÜZDE 10’LUK  KESİM

KAYBEDEN YÜZDE 90’LIK KESİM

Türkiye’de yüzde 10’luk kaymak kesim var, paralı kesim. Onların parası artıyor. Bu durum onlara dokunmuyor. Kaybeden yüzde 90’lık kesim. İnsanların belli bir geliri var, ona göre bütçe yapılmış. Şimdi giderin artıyor. Doğalgazı daha fazla tüketeceğiz. Elektrik öyle. Bunlar vazgeçemeyeceğin, kısamayacağın ihtiyaçlar.”

3 FİRMA FAAL DURUMDA

7 FİRMA YATIRIM YAPIYOR

                Deri İhtisas ve Karma OSB Başkanı Eşref Bıtrak, 1.parselde hiç boş yer olmadığını söyledi. Deri İhtisas ve Karma OSB’de 36 derici firmanın faal durumda olduğunu belirten Bıtrak, Karma OSB kararı sonrasında tahsis yapılan başka sektörlerden 3 fabrikanın faaliyete başladığını söyledi. Bıtrak, yer tahsisi yapılan 7 firmanın da yatırımına devam ettiğini sözlerine ekledi.

Bu haber 365 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...