Eğirdir’de Kerevit kotasının artırılması isteniyor

13 Ekim 2018 12:59

Eğirdir İlçesi’nde 1 Temmuz’da istakoz da av yasağının sona ermesiyle Eğirdir Gölü’ndeki su ürünleri avcıları, sepetlerinin bereketli olmasının mutluluğunu yaşıyor. Geçen yıllara oranla, bu yıl daha bereketli bir av sezonu geçirdiklerini ifade eden avcılar, Eğirdir Gölü için belirlenen 300 ton kerevit kotasının arttırılmasını istiyor.

79 balıkçının üye olduğu S.S. Eğirdir Merkez Su Ürünler ve Balıkçılık Kooperatifi Başkanı Ayhan Küçükköse, Eğirdir Gölü etrafındaki kooperatiflere kayıtlı yaklaşık 500 avcının bulunduğunu söyledi.

Geçimlerini Eğirdir Gölü’nden sağladıklarını ifade eden Başkan Küçükköse, kerevitin kilosunun 13 liradan satın alındığını, avlanan kerevitlerin öncelikle Kooperatif binasında boylamasının yapıldığını ve küçük boy kerevitlerin Göle tekrar salındığını ifade etti.

S.S. Eğirdir Merkez Su Ürünler ve Balıkçılık Kooperatifi Başkanı Ayhan Küçükköse, "Geçen yıla oranla kerevitte 10 ton artış var. İsveç, Rusya, Hollanda ve Kuzey Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.  450 ila 500 ton arasında ihraç yapıldı. Ülke genelinde kerevitin beşiği (evi) Eğirdir Gölü'dür. Kerevit fiyatları kilosu 13 Tl'ye başladık, doların artışıyla 8 TL'ye düştü. Tekrar 12 TL'ye çıktı. Talep çok ama menşei konusunda sıkıntılarımız var. Devlet 100 ton kota koydu toplamda 330 ton ama yetersiz bir kota.

  1986 yılından önce sadece Eğirdir Gölü'nde 3 bin ton kerevit üretimi yapılıyordu. Günümüzde bu rakam 300 tona düştü.   1985'te gelen kerevit hastalığından dolayı 13-14 yıl kerevit olmadı. 13 yıl sonra yavaş yavaş hastalığa bağışıklık kazanarak çoğaldı. Isparta ve Eğirdir ekonomisine 1. derecede balıktan daha fazla kerevit girdi sağlıyor. Çünkü tamamı Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Son yıllarda Çin ve Güney Kore'de talep arttı.  Eğirdir Gölü 8 metre indi, kuruma seviyesine geldi. 1970'lerde 15-16 metre çekilmişti" dedi.

 

 

Bu haber 425 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...