Üzüm’de rekolte iyi, ama üretici para kazanamadığından şikayetçi..

18 Ekim 2018 15:48

Gönen’de 100 dönümlük alanda modern üzüm bağı yatırımı yapan Süleyman Dağlı, tüm Türkiye’nin Mildiyö hastalığından etkilendiğini, Isparta’nın bu zarardan ilaçlama ve yağışlar nedeniyle az etkilendiğini söyledi.

                Sofralık ve sanayilik üzüm üretiminde Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden birisi olan Isparta’da bu yıl üreticinin yüzü güldü. Nedeni ise, tüm Türkiye’de bağların Mildiyö hastalığı tehdidi ile karşılaşması. Isparta’da görülen yoğun yağış ve zamanında alınan ilaçlama tedbirleri ile mildiyö hastalığının olumsuzlularından en az derecede etkilenildi. Isparta’da sofralık üzün bu yıl kilosu 1.90 TL’den satıldı.

                Gönen-Atabey arası yolda 100 dönümde ‘dağı bağ yaparak’ modern bir üzüm üretim çiftliği kuran İşadamı Süleyman Dağlı, bu yıl üzümün para etmesinden mutlu olduklarını söyledi. Ancak artan üretim maliyetlerinin çiftçiye ve üreticiye para kazandırmadığını belirten Dağlı, şöyle konuştu;

“Maalesef çiftçi para kazanmıyor. Çok zor durumda. Neden  kazanmıyor? Ben bu yıl sofralık üzümü 1.90 TL’den verdim. 200 ton üzümüm vardı. Mildiyö hastalığı vurdu, bir de dolu zararı oldu. Bundan dolayı 200 tonluk rekolte 150 tona düştü. 125 tonu sofralık üzüm, 25-30 tonu ıskarta. Hastalık ve işçilik masrafını çıkınca 1.90 TL olan değeri 1,10’a düşüyor. Hasat sezonu öncesi budama, ilaçlama derken elde var sıfır. Türkiye’nin her yerinde mildiyö hastalığı sorunu var. Bizde de görüldü ancak zamanında ilaçlama yaparak, yağmurların da etkisi ile hastalığı bertaraf ettik. Isparta, bu hastalıktan az etkilendi. Türkiye’de az ürün olunca üzüm para etti. Bir kez ilaçlama yapmanın maliyeti 4 bin TL. Defalarca ilaç yapmak zorunda kaldık.”

Üzüm üretici Dağlı, 100 dönümlük alanda yetişen 30 tonluk sanayilik üzümü Torku’ya, sofralık üzümleri de Ankara ve Kırıkkale hallerine gönderdiklerini sözlerine ekledi.

Bu haber 318 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...