“ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ HAL’İ KURULMALI”

19 Ekim 2018 15:11

Türkiye Köy-Koop Genel Başkan Yardımcısı, Isparta Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Barış Aydın, üretici ile pazar arasındaki fiyat dengesizliğinin çözümü için önemli bir öneride bulundu: Mevcut haller dursun. Fiyatta denge olmak adına Üretici Örgütleri Hali kuralım. Pilot olarak da ilk İstanbul’da başlasın. Bizim varlığımız  üreticiye de tüketiciye de faydalı olur.

Türkiye Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatif  Birlikleri Merkez Birliği (KÖY-KOOP) Genel Başkan Yardımcısı ve Isparta Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Barış Aydın, hazırlık aşamasında olan Hal Kanunu’na ilişkin önerilerde bulundu. Türkiye’de üretici ile Pazar arasındaki fiyat dengesizliği ve fahiş fiyat sıkıntısından kaynaklı olarak başlatılan Hal Kanunu çalışmalarına müdahil olan TARKOOP Başkanı Aydın, merkez birliği yönetiminin önerilerinin TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş’a aktarıldığını anlattı.

Türkiye’de üretici ile Pazar arasındaki fiyat dengesinin ancak üretici örgütleri ile giderilebileceğini ileri süren Aydın, öncelikle İstanbul’da Üretici Örgütleri Hali kurulmasını önerdi. Aydın, şöyle konuştu:

“Hal Yasası tasarısı hazırlanıyor. Görüşmelerimiz oldu, tekliflerimiz oldu. Biz diyoruz ki; fiyatta denge olmak adına Üretici Örgütleri Hali kuralım. Bunu da İstanbul’dan pilot olarak başlatalım. Ama buranın idaresi ya Tarım Bakanlığı ya da Ticaret Bakanlığı’nda olmalı.

Biz mevcut Hal’lerin içerisinde demiyoruz. Hazine arazisi üzerinde Üretici Hali adı altında en az 50 dükkanlık bir yeri açalım. Bunun imarından, inşaatına kadar tüm maliyetini bize yükleyin. 2 yıl ödemesiz, bu imkanı sağlayın, geri ödeyelim diyoruz. Normal Hal içerisindeki dükkanlar devam etsin. Onlar bizim düşmanımız ya da rakibimiz değil. Biz denge unsuru olmak için Üretici Örgütleri Hali’nin Türkiye’de olmasını istiyoruz. Mustafa Elitaş komisyon başkanı olarak bizi dinledi, mantıklı ve olumlu gördü. Konuyla ilgili çalışılacağını söyledi. Biz tüm önerilerimizi sunduk. Önümüzdeki hafta yazılı olarak sunacağız.

HALLERİN İDARESİ BELEDİYELERDE OLMAMALI

İstanbul’da Isparta TARKOOB’a ait Hal’imizle ilgili bir garabet var. Onunla ilgili yetkililere konuyu ilettik. Oraya 300 bin TL para yatırdık. Yerimizi açamıyoruz. Benim Barış Aydın olarak 1 kg. elmam yok, kirazım da yok. Bu kazandırılacak sistem Türkiye’de örnek olacak. Kanunu çıkarmışsın uygulamayamıyorsun. Yeni bir Hal Kanunu çıkarmak işi çözmez. Hallerin idaresi Belediyelerde olmamalı. Siyasi erklerin olduğu yerler orası. Ticaret Bakanlığı ya da Tarım Bakanlığı bir daire başkanlığı açsın, sistemi kontrol etsin.

KADIN İSTİHDAMI İÇİN

TÜKETİCİ KOOPERATİFLERİ OLMALI

Biz üretici ayağı temsil ediyoruz. Üretiyoruz, paketliyoruz, hale getiriyoruz. Tarımsal amaçlı kooperatiflerin işleri buraya kadar. Tüketiciye kim götürecek? Arada pazarcı var, manav var, market var. Burada devreye girmesi gereken Tüketim Kooperatifleri’dir. Ticaret Bakanlığı’na teklif ettik. Yerel yönetimler imkan versin, kadınlarımız Tüketici Kooperatifi kursun. İstihdam da yaratılır. Kadın Kooperatiflerimiz gelecek Üretici Hali’nden ürün alıp, doğrudan tüketici ile buluşturacaklar. Bunu pilot bir ilde yapalım. Bizim Üretici Örgütleri’nin hale girmesi yeterli olmaz, tüketiciye kadar ulaşırsak başarılı oluruz. Bizim varlığımızı görsünler. Fiyatta değişim oluyor mu-olmuyor mu? Bunu göstermemiz gerekiyor. Fiyat dengesini biz sağlayalım. Bizim varlığımız üreticiye, tüketiciye faydalı olur.”

 

 

Bu haber 345 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...