GÜLÇİÇEĞİ’NİN NET KİLOSU 9 TL.

21 Ekim 2018 17:17

                Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, basın toplantısı düzenleyerek taban fiyatlarını açıkladı.. Geçen sezon gülyağının kg’si 10 bin avro ilken bu sezon ortalama 7000 avro olmasına karşın gülçiçeği fiyatı arttı. Gülbirlik, gülün kilosunu net 9 TL olarak belirledi. Geçen sezon 8.7 TL idi.

                Çelik, basın toplantısında şu açıklamalarda bulundu:

 “Bölgemizde gül çiçeği hasat dönemi normal şartlarda Mayıs ayının  ilk haftasında başlayıp Haziran  ayının  sonu veya Temmuz  ayının  ilk haftasında son bulurdu.  Ancak  son yıllarda  küresel  iklim değişiklikleri  sebebiyle  gül çiçeği  hasat  sezonu  Nisan ayının  ikinci  yarısında  başlayıp bazen  Haziran  ayının sonu  bazen de  Haziran ayının ikinci yarısında  sona ermiştir. Doğal olarak bu  iklim  ve hasat sezonu  değişiklikleri  gül çiçeği verimini de  etkilemektedir. Şöyle ki;  kurak ve ılık geçen kış mevsimleri sonunda erken filizlenme ve tomurcuklanmadan dolayı  don riskiyle  karşı karşıya kalması  aynı zamanda  bahar  aylarında  devam eden  sürekli  yağışlar  gül çiçeği verimini  doğrudan etkilemektedir.

Biz  Gülbirlik olarak  2018 yılı gül çiçeği kampanyasını  26 Nisan 2018 tarihinde   başlatıp, 17 Haziran 2018 tarihinde sonlandırdık. Böylece 55 gün süreyle  gül çiçeği  alımını gerçekleştirdik. Elde ettiğimiz bilgilere göre bölgemizde 2018 yılı gül çiçeği rekoltesinin yaklaşık 9.000 ton  ile 9.500 ton civarında  olduğunu tahmin ediyoruz. Bu miktarlara  çeşitli  faktörlerden   dolayı zayii  olan yaklaşık %25-30’ luk kayıp dahil  değildir.

Çeşitli vesileler ile bu güne kadar  paylaştığımız ve dikkat  çektiğimiz  sıkıntı  ve problemler  sektörde yavaş  yavaş  kendini  göstermeye  başlamıştır.

Türkiye  ve  Bulgaristan  başta olmak üzere  diğer ülkelerdeki üretim artışları dünyada  gülyağı ve  gül konkreti  fiyatlarının  düşmesini hızlandırmıştır.  Nihayet 2018 yılında  bunu  hep birlikte gördük.

Biz Gülbirlik olarak  2018 yılı kampanyası içerisinde üretimini yapmış olduğumuz  gülyağı ve     gül konkretinin pazarlama çalışmalarına sezon sonundan itibaren başladık ve satış sözleşmelerini  yaparak  ön görülen tarihlerde  yüklemelerimizi yaptık ve yapıyoruz.

Sektörümüzdeki bu zorlu süreç  ve ülkemizin   karşı karşıya  kaldığı    ekonomik yaptırımlar ve  kur savaşlarına rağmen  2018 yılı için  üretici ortaklarımızın  emeklerinin korunması  ve en iyi fiyatı verebilmek için  Birliğimizin imkanları dahilinde  çok dikkatli bir çalışma yaptık. Maliyet fiyatlarının artmış  olmasına  ve  ihracat fiyatlarının  geçen yıllara göre ve  sektörün  beklentilerinin çok altında olmasına rağmen  ortaklarımızın memnuniyetini sağlamak adına  Yönetim Kurulumuz konuyu  etraflıca  değerlendirmiştir.

Yapılan bu değerlendirme sonucunda gerek  Birliğimizin   ve gerekse Rosense   A. Ş’nin  ortak katılım ve destekleri ile  2018 yılı gül çiçeği kilogram fiyatı 9,20 –TL olarak tespit edilmiştir.  Gül çiçeği bedeli ödemelerine önümüzdeki hafta başlanacak olup, hafta sonuna kadar bitirilmesi planlanmaktadır.

                Tespit edilen  fiyatın üretici ortaklarımıza ve Birliğimize  hayırlı olmasını Yüce Allah’tan  temenni ediyor, Yönetim Kurulu  olarak  katılımlarınızdan dolayı her birinize ayrı  ayrı teşekkür eder, saygılar sunarız. “

                                                              

Bu haber 324 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...