BARO’DA 75 STAJER EĞİTİM ALACAK

24 Ekim 2018 17:39

Isparta Barosu Hizmet Binası Av. Fatma Sevük Konferans Salonunda 2018-2019 Staj Eğitim Yılı açılış töreni düzenlendi. Bu dönem Isparta Barosu’nda 75 stajyer eğitim alacak. Baro Başkanı Gökmenoğlu,  “Savunmanın olmadığı yargılama yargısız infazdan başka bir şey değil. Yargıya yol göstereceksiniz. Gerekirse yargıyı etkileyeceksiniz” dedi.

Isparta Barosu Hizmet Binası Av. Fatma Sevük Konferans Salonunda 2018-2019 Staj Eğitim Yılı açılış töreni gerçekleştirildi. Törene Baro Başkanı Av. Gökmen Gökmenoğlu, Staj Eğitim Merkezi Başkanı Çetin Aköz, eğitim merkezinde ders verecek avukatlar ve stajyerler katıldı. Bu dönem Isparta Barosu’nda 75 stajyer eğitim alacak.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından başlayan törenin açış konuşmasını Baro Başkanı Gökmenoğlu yaptı. Staj Eğitim Merkezi’nin Isparta Barosu’nun kalbi olduğuna değinen  Gökmenoğlu, “1958 yılında kurulmuş bir merkez. Tüm barolar bu eğitimi yapmıyor. İstanbul Barosu’nun 3 bin stajyeri var. Ancak İstanbul Barosu’nun 3 bin kişiyi oturtacak bir konferans salonu yok. O yüzden bu hakka layık olan bir  kaç barodan biriyiz. Güzel fiziki şarta sahip konferans salonumuz, 60’ar kişilik stajyer merkezimiz, sinevizyondan akıllı tahtamıza kadar sizlerin emrinde” dedi.

Avukatlık stajının çok önemli ve yasal olarak zorunlu olduğunun altını çizen Gökmenoğlu, genç avukat adaylarına bazı tavsiyelerde bulundu. Gökmenoğlu şunları söyledi: “Avukatlık stajı çok önemli ve yasal olarak zorunlu. Buradaki ağabeyleriniz, ablalarınız, birer meslektaşınız ve avukat. Hiçbir ücret talep etmeden gönüllü olarak size zaman ayıracaklar. Tek gayemiz küçük de olsa staj eğitim merkezinde pratikler kazanmak. Çünkü staj dediğiniz şey 1 yıl, kısa sürede bitiyor. Hukuk Fakültesi’nde okuduğunuz gibi değil, her şey pratikte çok farklı. Hepinizin teorik bilgileri bizden çok iyidir ama pratik olmadan teoriği hayata geçiremiyorsunuz. O yüzden burada mutlaka meslektaşlarınıza kulak verin. Onların söyledikleri cümleleri dikkate alın. Hayatınızın son en güzel iyi. Sonra hayat denilen zor ve meşakkatli yola başlayacaksınız. Kimse yanınızda olmayacak. Tüm meslektaşlarınız olarak karşınızda ağabeyiniz ve ablanız olacağız.

Teorik ve pratik bilginiz ne kadar iyi ise burada elde edeceğiniz tecrübe başarınızı o kadar katlayacak. Ne kadar pratiğiniz güçlü ise o kadar avukat olacaksınız ve o kadar da halkın arasında tutunacaksınız. Biz sizi burada avukat yapacağız. Avukatsız yargı olmaz. Yargıç ve savcının tek başına yargılama yapması mümkün değil. Orada bir savunma olmalı. Doğruyu veya yanlışı izah eden serbest meslek erbabı bir avukat olması gerekir. O da avukat. Savunmanın olmadığı yargılama yargısız infazdan başka bir şey değil. Yargıya yol göstereceksiniz. Gerekirse yargıyı etkileyeceksiniz. Bir baro başkanı yargılamayı etkilemeye teşebbüsten dava açılmıştı.  Ben o gün savunmada avukat yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmiyor, direkt etkiliyor. Bizim asıl amacımız yargılamayı etkilemek. İster sağda, ister solda olun, ister sanık avukatı olun ister müşteki hiç fark etmez avukatın görevi elindeki doneleri iddia makamına sunarak yargılamayı etkilemek ve gerçeğin, doğruların ortaya çıkmasını sağlamaktır. Bunu tartacak ve teraziye koyacak olan da yargıçtır. O yüzden avukatın görevi ve fonksiyonu çok büyüktür. Bu kapsamda stajyerliği önemseyin.

Savcılık ve hakimlik güçlü koltuklar. Ama kendinizin verdiği koltuk değil onlar. Altınızdan o koltuk çekilip alındığında hangi yer olursa olsun kaba tabirle sudan çıkmış balığa dönüyorsunuz. O yüzden koltuğuma kendimizin güç vermesinin daha iyi olacağını düşünüyorum. O koltuğa güç vermek için de donanımlı olmanız lazım. Gücü koltuğa verdiğinizde sizi kimse kaldıramaz. Ama hakim, savcı olduğunuz da o koltuğun gücü devlet gücü. O her zaman güçlü bir koltuk. O koltuğa güç verecek olan sizler değilsiniz çünkü güçlü bir koltuğa oturuyorsunuz.”

Staj Eğitim Merkezi Başkanı Av. Çetin Aköz de staja başladığında tek kişi olduğunu ifade ederek, “Staj Eğitim Merkezi 2002 yılında tarafımdan kuruldu. Çok güzel faaliyetlerde bulunduk. Son dönemde böyle bir fiziki şartlarda çalışmak çok güzel. Staj eğitim sonunda bir mülakatımız olacak. O mülakatta devam durumu, sunumlar göz önüne alınıyor. Ona göre de stajı başarıyla bitirip bitirilmediğine karar veriliyor” dedi.

 

 

Bu haber 363 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...