Türkocağı Sohbetinde Cumhuriyet Ve Atatürk Konuşuldu

30 Ekim 2018 18:25

              Türkocakları Isparta Şubesinin düzenlediği Ocakbaşı sohbetleri başladı. Dönemin ilk sohbetinde Milli Eğitim Eski Müdür Yardımcılarından, Eğitimci İsmail Aslan sohbet konuğu oldu. Sohbet konusu ibe gururla 95. kuruluş yılını kutlayacağımız Cumhuriyet Bayramımızı da içine alan "Yönetim sistemleri, Cumhuriyet ve Atatürk" oldu.

 Türkocağı Prof.Dr.Turan Yazgan konferans salonunda 20.00 de başlayan ve 2 saat süren sohbete SDÜ öğrencileri ve halk yoğun ilgi gösterdi. Programı SDÜ öğrencisi ve Türkocağı Isparta Şubesi Gençlik kolu başkanı Alperen  Uçar sundu. Uçar, Hoş Geldiniz konuşmasında; 1933 yılından, 2013 yılına kadar okullarımızda okunan Andımız, sözde çözüm süreci döneminde kaldırılmış, konu Türk Milliyetçileri tarafından mahkemeye taşınmıştı. Danıştay geçen haftalarda bu kararı bozarak Türk'üm, Doğruyum, Çalışkanım diye başlayıp, Türkçü  Atatürk'ün Ne Mutlu Türk'üm Diyene sözü ile biten Andımızın okunmasını tekrar serbest bırakmıştı. Şimdi sizleri  hep birlikte Andımızı söylemeye davet ediyorum dedi ve salon ayağa kalkarak toplu olarak Andımız söylendi. Daha sonra söz alan sohbet konuğu Aslan özetle şöyle dedi:

               Yönetim biçimleri devletlerin idare şeklidir. Bunlardan bazıları tek kişinin hakimiyetine, bazıları bir grubun  ya da zümrenin hakimiyetine, bazıları din kurallarına, bazıları da millet egemenliğine dayanır. Yönetim biçimlerini şöyle sıralayabiliriz; Monarşi, meşrutiyet, oligarşi, demokrasi, otoriter yönetim, totaliter yönetim, teokrasi, komünizm, faşizm, nasyonel sosyalizm (nazizim) ve cumhuriyet...

               Demokrasi ilkesinin en yeni ve akılcı uygulamasını sağlayan hükümet biçimi cumhuriyettir. "Türk milletinin tabiat ve şiarına en uygun olan yönetim biçimi cumhuriyettir. Cumhuriyet fazilettir." anlayışı ile 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti ilan edilmiştir. Cumhuriyetin ilanı 28 Ekim 1923 akşamı Mustafa Kemal'in istişaresi sonucu Türk milleti için alınmış en önemli karardır.

              Mustafa Kemal Atatürk'e göre "Türk milleti büyüktür. Özgürlüğü ve barışı sever. Canı pahasına da olsa cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacak güçtedir. Cumhuriyet, etnik kökeni ne olursa olsun yurttaşlarını Türk milleti çatı kimliğinde birleştirmiştir. Her karış toprağıyla bölünmez bütün olan ülkemiz, Edirne'den Kars'a, İzmir'den Hakkari'ye, Sinop'tan Hatay'a Türk devletine yurttaşlık bağı ile bağlı olan herkesin ortak vatanıdır."

             " Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır." diyen Atatürk "Ey yükselen yeni nesil istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yaşatacak ve yükseltecek olan sizlersiniz" diyerek Türkiye Cumhuriyetinin geleceğini Türk gençliğine emanet etmiştir.

             Türk milleti tarihte öldü denildiğinde dirilen, bitti zannedildiği anda tarihi yeniden yazmaya başlayan şerefli bir millettir.

             Gazi Mustafa Kemal Atatürk "Az zamanda çok ve büyük işler başardık. Bu işlerin en büyüğü temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti' dir."diyerek Cumhuriyetin 10. yılında , yani on yılda elde edilen başarıları açıklamıştır.

             İstiklal Savaşı ile esaretten kurtulmayı başaran Türk milletinin her alanda ihtiyacı olan fabrikalar ve kurumlar kurulmuş modernleşme süreci hayata geçirilmiştir.

            Türkiye Cumhuriyeti'nin 95. kuruluş yılında güçlü Türkiye Cumhuriyeti ve Türk istiklalinin korunup yüceltilmesine ihtiyaç duyulan güç Büyük Atatürk'ün dediği gibi "Damarlarımızdaki asil kan da mevcuttur". NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.

              Daha sonra soru, cevaplar ve ikramlar sonrası program sonlandırıldı.

 

 

Bu haber 341 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...