“SÜLEYMAN DEMİREL YANLIŞ TANIDIĞIMIZ İNSANLARDAN BİRİDİR”

1 Kasım 2018 17:47

Tarihçi Araştırmacı Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı,  Türkiye’nin dokuzuncu Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel’i, Demirel’in adını taşıyan üniversitede anlattı.

Tarihçi Araştırmacı Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye’nin dokuzuncu Cumhurbaşkanı merhum  Süleyman Demirel’in 94’üncü doğum günü nedeniyle düzenlenen anma törenine katıldı. Ortaylı, Süleyman Demirel Üniversitesi Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde düzenlenen 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Demokrasi konulu konferans verdi. Ortaylı’nın konferansında salon hınca hınç doldu. Bazı öğrenciler Ortaylı’yı dinlemek için sahneye oturmak zorunda kaldı.

Bir büyük Türk portresi üzerinde konuşma yapacağını belirten Ortaylı. “Bizim kuşak ona hınç duydu ve küçümsedi. Birisine hınç duyarsınız ama birini abartma ve küçümsemede dengesi yoktur. Bu dengesizliği de en çok Demirel portföyünde yaşamışızdır. Olmayacak şekilde bir takım adamları yerden yere çarparız bu bizim toplumsal çizim yetersizliğimizden ileri gelir. Bunu sebepleri musiki bilmeyiz, resim bilmeyiz, spordan halen çok daha uzağız. Sporun getireceği hareket denge ve ölçüde yerimiz yoktur. Sanatlar geniş kitlelere yayılmadığı için portrelerimiz de böyledir. Süleyman Demirel de yanlış tanıdığımız insanlardan biridir” dedi.

Demirel’in etrafındaki kitleyi iyi tanıdığını kaydeden Ortaylı “Başka türlü yol gösteriyordu. Liderlik yapıyordu. Bizim kuşak onu Morison Süleyman diye selamladı. Çubuk Barajı hariç hemen hemen barajların hepsinin yapımında söz geçirmiş bir mühendis. Demirel dünyaya açık bir insandı. Dünyayı tanıyor etrafı tanıyor bu da zihninin içine kazınıyordu. Demirel’le birlikte 65-70’li yıllar arasında Türkiye politikası değişmiştir. Başbakan olduğunda Demirel daima seçimi kazanıp olmayacak işler yapabilecek bir kitleyi hizaya getirmiştir. Türkiye’de 1962-70 arasında büyük patlamalar olabilirdi. Demirel insanları kızdıracak görüşmelerden uzak durdu. Bir söz söylüyor ama kavga çıkartmıyor. Eski bir Meclisimiz olmasına rağmen halen daha mebuslarımız Meclis’te konuşmayı öğrenemediler. Demirel kürsüye çıktığında konuşmasını biliyordu. Bu ülkenin dış politikası değişti. Çok yönlülüğe girdi. Muhalefetle iktidar arasındaki çatışma biraz daha demokrasiye yakışır ortama girdi. Demirel döneminde Türk sanayine akıl, idare sanatı hakim olmuştur. Dışarıyla iletişim kurma ve üretici dünyadan bilgilenme adeti girmiştir. Başbakan köylü çocuğu ama  sonraki Başbakanların bir çoğundan daha rahat İngilizce konuşur ve çok okurdu. Bir şeyleri öğrenip sorardı. Bu haberleşme ve öğrenme kapasitesi, bu tatbik etme kapasitesiyle Türkiye sanayileşti. Demirel, ikinci döneminde çevre konusuna eğildi. Türkiye’ye sanayi bıraktı. Türkiye elektriksiz bir ülkeydi. Demirel’in iktidarının ortasında Türkiye’de elektriksiz köy kalmamış gibiydi. Eğer bir memleket muhalefet kötüyse iktidar da iyi olmaz. Muhalefet aklı başında insanların yaşaması için iktidarın onlarla geçinmesi gerekir. Bunu yapabilmiş bir demokrat kişilik söz konusudur. Onu rahmetle anıyoruz” diye konuştu. 

Konuşmasının ardından Ortaylı’ya SDÜ Rektörü İlker Çarıkçı tarafından Demirel’in şapkasını temsil eden seramik şapka hediye edildi

 

 

Bu haber 334 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...