BABA, 94. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE ANILDI

2 Kasım 2018 13:02

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, doğum yıldönümünde memleketi İslamköy Çalcatepe’de anıldı.

 Anma törenine Demirel döneminde Bakanlık yapmış olan Aykon Doğan, Esat Kıratlıoğlu, Yaşar Topçu, Hamdi Üçpınarlı,  İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Demirel’in 20 yıl doktorluğunu yapan İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, bir çok milletvekili, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, ilçe belediye başkanları, Baro Başkanı Gökmen Gökmenoğlu, SDÜ Rektör Yardımcısı Murat Ali Dulupçu, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.  Ayrıca Azerbaycan Elçisi Hazar İbrahin de katılanlar arasındaydı.

Demirel ailesi, davetlilere yakından karşıladı.

                Saygı Duruşu ve İstiklal Marşıyla başlayan törende İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur bir konuşma yaptı. Milletvekili Cesur, 20 yıl Demirel’in doktorluğunu yaptığı ve yıllar geçtikçe özleminin daha da arttığını söyleyerek; “Bugün huzurunuzda Isparta milletvekili olarak bulunmaktan dolayı  Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’i anma gününde siz Demirel sevenlerle, siz değerli dostlarıyla beraber olmaktan dolayı çok büyük şeref duyuyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın her geçen gün artan hasretiyle her gün yanında 20 seneyi onunla beraber geçirdim. Ondan ayrı geçen 3 buçuk senelik zaman benim için çok zordu ama çok şükür sizler vardınız. Onu seven dostlarıyla beraber bugünlere geldik. Bugün burada bir anma merasimi yapılıyor. Süleyman Demirel’in doğumunun 94.’sü. Ben burada sayın Cumhurbaşkanımı sizlere uzun uzun anlatmak istemiyorum çünkü herkes çok iyi tanıyor.

  Neden doğum gününde burada anma merasimi yapılıyor diye bize soruluyor? Sayın Cumhurbaşkanımızı çok seven dostları, siyaset arkadaşları her sene 1 Kasım’da kendisini ziyarete gelirlerdi ve doğum gününü kutlarlardı. Bu kutlama bildiğimiz doğum günü kutlaması olmazdı. Bu kutlama aslında tam bir yılda neler yapıldığının muhasebesinin yapıldığı bir gündü. Sayın Cumhurbaşkanımızla beraber o yıl neler yaptılar, Türkiye’nin  ne gibi sorunları var, Türkiye’yi daha iyi yapabilecek ne var onun arayışında olurlardı. Bu bir muhasebeydi aslında. Sayın Cumhurbaşkanımız en son yaptığı konuşmasıyla bir sonraki seneye bulaşmak üzere derken o bir yılın muhasebesini yapar, arkadaşlarına her seferinde birkaç tane  Atatürk’e ve cumhuriyete bağlı olarak yaptığımız bu geçen günlerde teşekkür ederim derdi ve bana bir damla kanın, bir kör kuruşunun hesabını sordurtmadınız. Ben o yüzden sayın Cumhurbaşkanımın anısını paylaşırken altını çizerek burada bizi yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyorum. Her sene yaptığımız bu toplantıda sizlerle beraberiz. Bizde 1 yılın muhasebesini yapacağız.  Cumhurbaşkanımızın memleketinde, onun Isparta sevdalısı olduğu Isparta’da onun huzurunda Isparta milletvekili olarak bu halkın teveccühü ile karşınızda olmaktan gurur duyuyorum.

                Demirel’in hikayesi İslam köyden Çankaya’ya giden bir yolun hikayesi değildi. Bu aslında cumhuriyet kalkınma mücadelesinin Türk milletinin benlik arayışının hikayesiydi. Türkiye Cumhuriyeti tarihine adını altın harflerle yazdırdı ve kendisi ayrılırken arkadaşlarına söylediği bir sözü vardı: Bizler bu sorunları onun yolunda onun yolu Atatürk’ün yoludur. Atatürk’ün kurduğu cumhuriyetin yoludur. Cumhuriyetin temel değerlerine sahip olan yoldur. Bizde o yoldayız. Kendimize güveneceğiz, demokrasimize güveneceğiz ve sadakatle bağlı kalacağız. Atatürk’ün kurduğu cumhuriyete sadakatle bağlı kalacağız. Türkiye’yi milletiyle ve toprağıyla bir bütün olarak bizden sonrakilere  kalması için elimizden geleni yapacağız. İnsan haklarından, demokrasiden asla vazgeçmeyeceğiz. Süleyman Demirel’i seviyoruz. Süleyman Demirel’i sevmek Türk milletini sevmektir ve Süleyman Demirel’i anmak Türkiye’ye ve demokrasiye inanmaktır ve Süleyman Demirel’e bağlı olmak büyük Atatürk’e ve cumhuriyete bağlı olmaktır.” Dedi.

                Bakanlar Aykon Doğan, Esat Kıratlıoğlu, Yaşar Topçu, Hamdi Üçpınarlı ise Demirel’i hiçbir zaman unutmayacakları ve büyük devlet adamına şükranla andıklarını söylediler.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, “Süleyman Demirel’in arkadaşlarıyla birlikte siyasi yasaklı ilan edilmesine karşı sergilediği mücadele, demokrasi tarihimizin ender rastlanan örneklerinden birisini oluşturmaktadır.

12 Eylül 1980 darbesinin doğrudan doğruya Demirel’in başbakanlığındaki hükümeti hedef alması ve O’nu partisiyle birlikte siyaset sahnesinden silmek istenmesi, bana göre, Demirel’in demokratlık konusunda aldığı en büyük madalyadır” dedi.

Demirel’in cumhuriyete vefası ve demokrasiye olan bağlılığının bütün siyasetçilere örnek olması gerektiğini söyleyen Çıray, “Sadece Isparta’nın bir köyünden çıkıp Cumhurbaşkanı olmuş birinin hayat hikayesinden bahsetmiyorum. Süleyman Demirel, Atatürk’ün kurduğu cumhuriyete olan vefası, demokrasiye sadakati ve ilkelerinden sapmayan duruşu ile Büyük Devlet Adamlığının da örneğidir” ifadelerini kullandı.

Süleyman Demirel’in pişmanlıklarını sözel olarak değil, tavırlarıyla ifade ettiğini söyleyen Çıray, “CHP’nin 2011 yılı 6 Kasım’ında Bülent Ecevit’i anmak için düzenlediği toplantıda Süleyman Demirel sahici ve samimi bir özeleştiriyi içerecek şekilde rahmetli Bülent Ecevit’le birbirlerini anlamakta belki geciktiklerini dile getirmiştir.  Demirel ‘Biz Ecevit’le belki siyasi rakiptik ama bizim rekabetimiz icraat içindi. Biz kurucu değerlerde mutabıktık’ sözleri çok önemlidir. Burada bütün bunları bilgelik kılan şey ise kendisi için vurguladığı özel niteliği rakibinden esirgememesi, yani tevazu ve vefa duygusunu ezeli-ebedi siyasi rakibi olarak Bülent Ecevit’e de paylaştırmasıydı” şeklinde konuştu.

                İslamköy Muhtarı Hakkı Gökçınar, Sayın Demirel’i  özlemle andıklarını ve davetlilerin baş tacı olduğunu söyledi. Gökçınar, ayrıca anıt mezarının kaplamasının İtalya’dan geleceği için açılışın ileri bir tarihe ertelendiğini bildirdi. Gökçınar, “Kaplama geldikten 15 günlük bir sürede Anıtkabir’den sonra Türkiye’nin 2. büyük anıt mezarı  açılışı yapılacaktır. 26 metre yüksekliğinde anıtın çevre düzenlemesi de tamamlanmıştır” dedi.

Konuşmaların ardından Süleyman Demirel’in kabrine karanfiller bırakılıp, dualar edildi.

 

 

Bu haber 295 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...