“Bale çok büyük disiplin, özveri ve emek gerektirir”

5 Kasım 2018 16:09

Isparta’ya ve bölgeye klasik bale sanatını getiren Koreograf Pedago Nataliya Gorelova, kış bale resitalleri öncesinde açıklamalarda bulundu.

10 yıl önce şehrimize ve bölgeye klasik bale sanatını getiren Nataliya Gorelova Sanat Merkezi’nin kurucusu ve Sahibi Koreograf Pedago Nataliya Gorelova, Isparta’da yapılan çalışmaları muhabirimiz Levent Doğan’a anlattı.

                Yüzlerce öğrenciye baleyi sevdiren Gorelova, şunları söyledi:

“Şu an ki çalışmalarda gayet memnumun. Yıllarca bu bölgelerde  bale sanat dalını geliştirdim. Güzel sonuçları almaya ve öğrencilerime yol açıp bale bölümleri kazandırmaya devam edeceğim. Gücüm ve sağlığım yettiği kadarıyla Isparta’ya çocuklara hizmet vermeye devam edeceğim. Bu sene değişik bir uygulamaya girdim, elbette klasik bale maliyetli ve aristokratik bir sanat dalıdır. İleri seviyelerde pointe ayakkabı, malzemeler, belli konsept için dikilen profesyonel bale kıyafeti hepsi masraf elbette. Ama olmadan olmaz. Tıpkı at jokeyi at olmadan yetiştiremezsin gibi. Örnek fakat bunu Isparta’da çok iyi anladım. Sadece maddi gücü olan fakat yüksek tahsil olmayan velilerimle işim asla yürümedim. Çünkü bu tarz aileler ciddi araştırmalar asla yapmayıp sadece moda halinde kurstan kursa atlayıp sadece kendilerin tatmin ediyorlar. Devamını getirmiyorlar. Bale çok büyük disiplin, özveri ve emek gerektirir. O yüzden mevcut altyapılarının yanında bu sene ilk defa SDÜ Kreş Müdürü Ömer Samsunlu ile birlikte küçük bir işbirliğine girdik. Belli bir yaş ve anatomik kriterlerde olan bir grup seçtik. Çoğu Üniversitede çalışan aileler olunca şu an gayet memnunum. Benim için önemli olan velilerin araştırmasıdır. Türkiye de bale okulların kursların stüdyoların ve başka kurumların bale yapanların çocukların tekniği kıyaslanması, farklı görebilmesi.  Zaten burada bulunan hedefimi bilmeyen velilerle çalışmıyorum.

                2 ay sonra büyük kış bale resitalimiz için hazırlıklara başladık. Isparta’da harika bir resital sergileyeceğiz. Tabii ki bale bölümlerini kazanan kızlarım şu an da olsalar gösteri daha zengin olurdu. Ama yeni fidanlarım yetişiyorlar ve artık onlara bakıp küçükleri örnek alacaklar. Çünkü onlarda hazırlanıyorlar.

Her senede gösteri yapacak salon sıkıntısı yaşıyoruz. Bunu burada bütün balesever ve bizi tanıyanlar bilirler. En uygun bale gösterecek salon Doğa Koleji. Yukarıdan aşağıya izlenecek düzeyde. Orada devamlı gösteriler yaptık. Fakat seyirci kapasitesi çok küçük ve üzülerek söylüyorum ki sadece veliler ve öğrenci yakınlarına izlettirebiliyorum. Başka şehirden gelen öğrencilerin akrabalarına izletemiyoruz. Misafirler gösterileri izlemeden dönüyorlar. Çok üzücü. Amacım zaten bu sanat dalını yaymak, göstermek. Şimdi bu sanatı Isparta’da geliştirdik. Seyirci kitlesi çok büyük ama gösteri salon sıkıntısı devamlı yaşıyoruz. Bu kış resital 24 Aralık’ta olacak. Kültür Sineması için bizlere yardımcı olan Belediye Başkan Yardımcısı ve Kültür Müdürümü İrfan Veli Kayacan’a buradan çok teşekkür ediyorum. Bu kış resitalimizi çok kişiye izleteceğimiz için mutluyum.”

 

Bu haber 396 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...