2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası

8 Kasım 2018 15:45

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ebru Yılmaz Keskin, 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada şu bilgileri aktardı;

LÖSEMİ NEDİR?

Lösemi, yani kan kanseri, kan hücrelerinin üretildiği kemik iliğinde henüz olgunlaşmamış kök hücrelerin kontrolsüz şekilde aşırı çoğalması ve bu hücrelerin kemik iliği ile vücudun bazı başka dokularını kaplamaları sonucunda ortaya çıkan hastalıktır. Lösemi gelişiminin sebebi genellikle bilinmemektedir.

 LÖSEMİLER ÇOCUKLARDA HANGİ SIKLIKTA GÖRÜLÜR?

Lösemiler, çocuklardaki en sık kanser türüdür. Çocukluk çağında görülen tüm kanserlerin %30-35’ini lösemiler oluşturmaktadır. Lösemi yaklaşık olarak yirmi bin çocuktan birisinde görülmektedir.

 LÖSEMİLERDE İYİLEŞME MÜMKÜN MÜDÜR?

Tıptaki gelişmelere bağlı olarak, lösemili çocuklardaki şifa oranında belirgin artış sağlanmıştır. Çocuklarda görülen lösemilerin %75-80’i akut lenfoblastik lösemilerdir. Bu lösemi tipinde tedavi ile şifa elde edilme oranı, günümüzde %90’a yaklaşmıştır.

 LÖSEMİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Löseminin bazı belirti ve bulguları yaygın görülen birçok hastalığın belirtileri ile benzerlik gösterebilir. Düşük dereceli ve aralıklı özellikte olan ateş, halsizlik, iştahsızlık, solukluk, vücutta morluklar veya toplu iğne başı büyüklüğünde kırmızımsı döküntüler, huzursuzluk ve kemik ağrısı lösemide görülebilecek belirtiler arasındadır. Lösemide tipik olarak belirtilerin süresi, günler ya da haftalar ile ifade edilir.

 LÖSEMİ TANISI NASIL KONULUR?

Muayenede hastanın bulgularına ek olarak lenf bezlerinde, dalakta ve karaciğerde büyüklük saptanabilir. Kan tetkiklerinde lösemi ile ilişkili bulgular dikkati çekebilir ve kanın yayılarak mikroskopta incelenmesi ile lösemi hücreleri görülebilir. Kesin tanı için kemik iliğinin incelemesi gerekir. Bu inceleme, özel bir iğneyle sıvı ve hücre örneği alınarak yapılır. Örnek genellikle hastanın kalça kemiğinden alınır.

 LÖSEMİ TEDAVİSİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Lösemi tedavisi sırasında çocuğumuzda fırsatçı enfeksiyonların riski artar. Bu enfeksiyonlar yaşamı tehdit edici özellikte olabilir. Bu nedenle hijyen kurallarına hassasiyetle uyulması gerekmektedir. Ayrıca, hücre sayılarındaki azalmalardan dolayı, kan ürünlerinin temini ve kan bağışı büyük önem taşımaktadır.

 Lösemi tedavisi hem çocuk hem de aile için sabır gerektiren, zorlu bir süreçtir. Ancak unutmamak gerekir ki, lösemi tedavi edilebilen bir hastalıktır…

 

Bu haber 342 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...