Eğirdir’den İran, Rusya ve Hindistan’a Elma ihracatı

9 Kasım 2018 18:00

Eğirdir Genç İşadamları Derneği Başkanı Osman Gök, elmada altın yıl yaşandığını söyledi. Ancak elmada Pazar istikrarının sağlanması gerektiğini belirten Gök, bunun için Fransa ve Polonya modellerini örnek gösterdi. Elmanın pazarlamasında tek elden modele geçilmesinin faydalı olacağını belirten Gök, “Herkes elmaya teşvik istiyor. En büyük teşvik Pazar istikrarını sağlayacak olan tek elden pazarlama birliğidir. Örneğin Boğazova’da 10 ayrı tarımsal kooperatif elma pazarlaması yapıyor. Bu tek elden yapılmalı” dedi.

EGİAD Başkanı Gök’ün açıklaması şöyle:

2 TL VE ÜZERİNDEN SATILIYOR

“Elma bu yıl altın çağını yaşıyor. Özellikle dış pazar çok iyi durumda. Dış talep çok iyi. Dünya piyasasında üretilen elma az olması bize yaradı. İhracat pazarı açık olunca fiyatlar arttı. Üreticilerimiz, kooperatiflerimiz çok memnun. Şu an depoda 2 TL ve üzerinde fiyatla satılıyor. Daha da artması bekleniyor. Şu an depolar ağzına kadar dolu. Yurt dışı ticareti hızlı. Irak, İran, Rusya ve Hindistan’a mal gönderiliyor. Eskiden bu pazarlara elma satıyorduk ama bu kadar değildi.

KENDİ AYAĞIMIZIN ÜZERİNDE KALMALIYIZ

Elmada yakalanan bu pazarın uzun vadeli, sürdürülebilir olmalı. Fransa ve Polonya modeli uygulanmalı. Orada üretici birleşmiş. Örneğin Boğazova’da bir tane birlik var. Biz de 10 tane tarımsal kalkınma kooperatifi var. Bunlar satışı her bir ayrı yapıyor. Fransa ve Polonya’da ise tek elden pazarlama yapılıyor. Sürdürülebilir olması için bu modele geçmemiz gerekiyor. İhracat teşviği diyorlar. En büyük teşvik tek elden pazarlamayı sağlayacak birlik sistemidir. İşte o zaman uzun süreli olarak kendi ayağımızın üzerinde dururuz.”

 

Bu haber 386 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...