“ISPARTA’DA KONUTLARIN YÜZDE 40’I KOOPERATİF ARACILIĞIYLA YAPILDI”

9 Kasım 2018 18:02

ITSO Meclis Üyesi, Toplu Konut Uzmanı Tahir Demiralay, şehir merkezindeki Hisar, Çelebiler, Bağlar, Doğancı gibi mahallelerdeki çöküntüye dikkat çekti.

ITSO Meclis Üyesi, Toplu Konut Uzmanı Davrazkent Yapı Koordinatörü Tahir Demiralay, Isparta’nın yılda 2 bin konut üretmek zorunda olduğunu belirterek, “Isparta’da bunun adına ister kentsel dönüşüm, ister toplu konut deyin ne derseniz deyin üretmek zorundasınız. Üretmediğiniz zaman her şey pahalı hale geliyor” dedi. Davrazkent Koordinatörü İşadamı Tahir Demiralay, Isparta’da kooperatif aracılığıyla toplu konut üretmenin önemine değindi. Demiralay, Dergümü’de başlayacakları Davrazkent Park projesini de anlattı.  

Isparta’da 100 bine yakın konut olduğunu belirten Demiralay bunun 40 binin kooperatifler aracılığıyla üretildiğini söyledi. Isparta’nın bu konuda şanslı olduğunu başlayıp da bitirilemeyen bir proje olmadığını aktaran Demiralay, 2010 yılların başından itibaren uygun ödeme koşullarıyla konut edindirmenin daha çok kolaylaştığını söyledi. Isparta’da daha geçtiğimiz yıllarda standart bir daireye 250 bin TL’ye sahip olunabildiğini belirten Demiralay, “ Metropollerde 40 metrekareye insanlar 300 bin liraya sahipken Isparta’da düzgün yeni rahat bir konuta sahip olabiliyordu. Bu Isparta’da yaşamın kolay olmasından kaynaklı. Ama bu denge talep büyüdükçe değişiyor”  dedi.  

DAVRAZKENT KOOPERATİFÇİLKTE ÖRNEK PROJELERE İMZA ATTI 

Davrazkent’in ürettiği projeleri anlatan Demiralay “Vatan mahallesinde güzel bir rüzgar yakaladık. Vatandaşlar bizi itekledi. 236 dairelik üç ada yaptık. Daha sonra 216 dairelik etap tamamlandı. Çünür Yenişehir’de 7 katlı projemizi tamamladık. Her yaptığımız projede süs havuzu, çocuk oyun grupları, otopark, geri kalan alanları yeşillendiriyoruz. Mehmet Tönge Mahallesi’nde de projemiz tamamlandı ” dedi.

EKONOMİDE İYİMSER RÜZGAR ESMEYE BAŞLADI

Yılbaşındaki maliyetlerle Hazirandan bu yana ki maliyetler arasında yüzde 65 artış yaşandığına dikkat çeken Demiralay, “O dönemlerin geçtiğini düşünüyorum. Deregümü bölgesinde imara açılan 180 hektarlık alan içinde kalan bölgede yeni proje için ön hazırlıklarımızı tamamladık. Önümüzdeki sene nisan- mayıs ayı gibi temelini atıyoruz. Son bir aydır ülkedeki iyimser tabloyu dikkate almak lazım. Reel faizlere bir inme söz konusu, İnşaat maliyetlerini etkileyecek dolar kurunda düşüş var. İnsanlar bir motive olmak da istiyor. Bankaların gazileri yavaş yavaş indirmek istediğini biliyoruz.  İşadamıysanız ve risk alıyorsanız bunları takip edip piyasaların nabzını tutmak zorundasınız. Önümüzdeki mahalli seçimlerden sonra  faiz istenilen seviyeye gelmese bile düşme eğilimi gösterecektir. Enflasyon düşme eğilimi gösterecektir. Fiyatların marta şubata kadar gerileyeceğini düşünüyorum. İyimser bir rüzgar var. Bu işe başlamak istiyoruz” diye konuştu.

1700 LİRADAN BAŞLAYAN TAKSİTLERLE EV SAHİBİ OLMA İMKANI 

Deregümü’de başlayacakları Davrazkent Park projesini anlatan Demiralay “3+1 ve 2+1 konseptinde  toplam 187 dairelik konut üretiyoruz.  Konutlar toplam 6 bloktan oluşacak. O bölgede uygulanacak ilk proje olacak. 50 bin TL’den başlayan peşinatlarla 2+1’ler için 1700 liradan 3+1’ler için 2500 liradan başlayan taksit almak suretiyle başlayacağız. 36 ay ödeme planı veriyoruz. Bu rakamlar sabit. Biz aidat artırmıyoruz.  Yüzde 75 aşamasına getirdiğimizde konut kredisi kullandırılacak. Bugün 195 metrekarelik bir konutun çıplak maliyeti 210 bin TL kooperatifler için. Yüzde 40 arsa payını da eklerseniz. 350 bin TL’ye mal oluyor.  Projenin bitim süresi 2021. Bu projeden konut sahibi olmak isteyenleri Yayla Mahallesi İsmet Paşa Caddesi Köşem Apartmanı Kat 2’deki ofisimize bekliyoruz. Ayrıca   0246 218 13 10 nolu telefondan bizleri arayarak bilgi sahibi olabilirler” dedi

Isparta’da yılda 2 bine yakın dair yapılması gerektiğini kaydeden Demiralay “2 bin daireyi üretemiyoruz. Çünür Ovası açılalı 7 sene oldu 4 bin civarında daire üretilmiş. Şehir merkezinde üretilen daireye baktığınızda münferit yapılarda bir şey üretilmiyor zaten. Isparta’da bunun adına ister kentsel dönüşüm, ister toplu konut deyin ne derseniz deyin üretmek zorundasınız. Üretmediğiniz zaman her şey pahalı hale geliyor. Bana göre tarıma elverişli alanlar gitmektense şehir merkezi revize etmek lazım. Bugün Bağlar mahallesi mezbelelik. Bazen şehrin ihtiyacı varsa vatandaşa sormadan yapılmalı. İhtiyaç varsa tabuları yıkmak zorundasınız. Kısacası tarımsal karakterli alanlara dokunmadan şehir merkezinin dibinde Hisar, Çelebiler, Bağlar Mahallesi, Doğancı Mahallesi gibi  yerlerde eski şehrin dokusunu da koruyarak  18 uygulamasıyla belki yoğunluğu artırmadan konut üretmek mümkün olabilir” diye konuştu.

 

Bu haber 561 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...