Yapı güvenliğinde nasıl bir zemin?

9 Kasım 2018 18:04

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şeref Korkmaz, artık inşaatlarda zemin iyileştirmesi anlamına gelen Geoteknik raporun zorunlu olduğunu söyledi.

                Yeni deprem yönetmeliğine göre 31,08,2018 tarihi itibariyle inşaatlarda Geotiknik Rapor zorunluluğu getirildi. Zemin iyileştirme raporu olarak bilinen Geoteknik rapor, bu alanda yüksek lisans yapmışlar ile gerekli eğitimi alıp, sınavını geçen inşaat mühendisleri tarafından düzenlenebiliyor. Isparta’da şu an 3 inşaat mühendisi geoteknik rapor düzenleyebiliyor.

                İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şeref Korkmaz, sağlam zeminin inşaatlarda çok önemli olduğunu söyledi. Yapı güvenliği için geoteknik raporun zorunlu hale getirildiğini kaydeden Korkmaz’ın yaptığı açıklama şöyle:

“01,01,2019’dan itibaren yeni deprem yönetmeliğine istinaden  zeminin durumu ve binanın yüküne göre zemin iyileştirmeleri ile ilgili teknik rapor hazırlanacak. Bunun adına geoteknik rapor deniliyor. Zeminde nasıl bir iyileştirme yapılacağını ortaya koyan bir rapor. 31 Ağustos tarihinden itibaren geoteknik rapor istenmeye başlandı. Artık mecburiyeti var. Bina yükleri ile zemine gelen yüklerle zeminle ilgili iyileştirmenin ne olduğunu gösteren bir rapor. Zeminde uygulanacak olan iyileştirmeleri anlatıyor. Kazık mı yapılacak, radyan temel mi yapılacak? gibi sorulara cevap aranacak. İnşaat Mühendisleri’nin hazırlayacağı bir rapor. Geoteknik uzman inşaat mühendisi bunu hazırlıyor. Bu alanda üniversitede yüksek lisans yapmışlar ve oda genel merkezimizin eğitimini alıp, sınavdan geçen mühendisler bu raporu hazırlayabiliyor. Şu an Isparta’da 3 mühendis arkadaşımız bu raporu hazırlıyor.”

 

 

Bu haber 432 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...