ISPARTA ÜRETİMİ ELMA VE ÜZÜM SİRKESİ

27 Kasım 2018 17:16

Isparta’da üzüm üretimi yapan Süleyman Dağlı, doğal yöntemlerle üzüm ve elma sirkesi üretimine başladı. Dağlı, GEVGES adını verdiği markayla Isparta’nın elma ve üzüm sirkesini iç piyasaya sundu.

Yıllardır  Gönen  Atabey arasında kendisine ait 90 dönümlük bahçesinde üzüm üreten Süleyman Dağlı sirke ve pekmez üretmek için harekete geçti. Dağlı,GEVGES adını verdiği markayla iç piyasaya ürünü yakın zamanda sunacak. Dağlı GEVGES markasının hikayesini anlattı.

Dağlı ,  köy yerlerinde doğal yöntemlerle üzümden sirke ve  pekmez yapıldığını belirterek “ Iskarta üzüm çok kıymetliydi. Ama  geçmiş yıllarda alan satan yoktu çok ucuzdu. İşçilik parasını zor çıkarıyordu. Ama bu sene ben üzümün  çoğunu Ankara’ya verdim.  Ankara,Antalya,Kırıkkale’ye de gönderdik. Biz toptan veriyoruz. Kalanlarını 1 lira 90 kuruştan veriyordum. Ama şöyle iyisini gönderdiğim yerde temizlik yaptım.  Yüzde 30 fire verdi ürünler. Niye temizlik yaptım dolu yarası vardı . Arkasından  yüzde 30 fire birde kiloda 30 kuruş işçilik geldi bana yani temizlemek zaman aldı. Yüzde 30 fire 60 kuruş 35’te içlilik 95 kuruş 1.90 dan verdim 90 kuruşta bana kaldı” dedi.

GEVGES Markasının nasıl ortaya çıktığını anlatan Dağlı ; “Gönen’de çok eski bir tarihlerde bir köy varmış. Bu köyün ismi Gevges’miş. Bu köy Gönen’de benim bahçemin olduğu yerde. Daha sonra bu köy kaybolmuş ama ismi kaybolmamış. Şimdi o bağın olduğu yere Gevges diyorlar.Şuanda 90 dönümlük bir kurulu bahçe var arada da 50 dönümlük bir boş arazi var. Orada da ceviz yapmayı düşünüyorum.90 dönümlük olan bahçede üretilen üzümün bir  kısmını sofralık olarak satıyoruz.  Kalan kısmını da sirke ve pekmez yapıyoruz. Sirke ve pekmezi kendimiz üretiyoruz. Sirkede sonuca ulaştık ama pekmezde sonuca ulaşamadık. Pekmezde daha emek ve gayret vermemiz lazım. Uygun yasal sınırlar içerisine çekemedik bazı değerleri. Elma sirkesi de var. Dışarıdan alıp o yöredeki bahçelerden alıp   sirke haline getiriyoruz. Isparta’nın markası olarak Gevges olacak bundan sonra.Tescil belgesi falan hepsini aldık . Önümüzde ki yıllarda pekmez,sirke salça,reçel bazı gıda ürünleriyle çıkacağım.Bu ürünlerin hepsi doğal yöntemlerle üretilmiş ürünler olacak” diye konuştu.

Gevges sirkesinin doğal yollarla üretildiğini belirten Dağlı “ Sirke her tarafta üretiliyor  Bunlar doğal mı yok bunlar fabrikasyon ve sanayi sirkeleri. Onlarla bizim yaptığımız sirke biraz farklı. Biz doğal yöntemlerle yapıyoruz . El yapımı bir sirke ve 1 yılda olgunlaşmış bir sirke . Sanayi sirkeleri öyle değil. Sanayi sirkeleri hemen anında sirke olarak çıkıyor. Su renklendirici ve sirke asidi ile beraber birazda içine ürettikleri ürünün cinsine göre özlerinden koyarak o şekilde sirke üretiliyor. Biz ise 1 sene bekledikten sonra sirkemiz hazır hale geliyor” diye konuştu.

Ambalaj ürünlerinin bağlantılarını yaptığını  15-20 gün sonra Isparta piyasasına sunulacağını ifade eden Dağlı”Doğal sirke zaten doğal olması lazım. Doktorların da tavsiye ettiği  doğal sirke bizimkisi ev sirkesi annemizin nenemizin yaptığı sirke. Fiyatları da  uygun tutmaya çalışıyorum. Doğal sirke normalde fabrikasyon sirkesine sanayi sirkesine göre biraz pahalı olur ama ben fiyatları uygun tutacağım. İçinde hiçbir şekilde katkı maddesi yok tamamen doğal ve doğal yöntemlerle yapılmıştır “ dedi.

 

 

Bu haber 607 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...