Eğirdir-SARIİDRİS’TE MANTARCILIK HAMLESİ

29 Kasım 2018 15:38

Sarıidris Belediye Başkanı Ramazan Pala, mantarcılığının en büyük girdisi kompostla ilgili üretim tesisi kuracaklarını söyledi.

Eğirdir’e bağlı Sarıidris Kasabası’nda ‘üretken belediyecilik ve yerel kalkınmanın’ en iyi örneklerini görmek mümkün. Bir Anadolu kasabasının yeniden doğuş öyküsü Sarıidris’te yazıldı. 2007 yılında dönemin AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Veli Gök’ün tavsiyesi ve İl Özel İdaresi’nin desteğiyle Sarıidris’te başlatılan mantarcılık hamlesi bugün DEV’e dönüştü. Sarıidris’te 200 aile, 400 depoda 12 ay kültür mantarı üretiyor. Kasabaya mantardan sağlanan girdi aylık 1.5 milyon TL. Kasabalılar işçilik giderini de sıfırladı. İmece ruhunun yaşatıldığı kasabada mantar toplama işinde herkes birbirine yardımcı oluyor.

Sarıidris Belediye Başkanı Ramazan Pala, mantar üretimine 2007 yılında başladıklarını söyledi. 17 aile ile başlayan üretimin bugün 200 aileye kadar ulaştığını belirten Ramazan Pala, süreci şöyle anlattı:

“2007 yılında bir Pazar günü piknikteyiz. Yarım metre kar var, biz piknik yapıyoruz. Orada otururken o dönemin AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Veli Gök geldi. Çay-kahve içtik, piknik yaptık. Mantarcılıktan bahsetti. O güne kadar bilmiyordum. Mantarı biliyordum ama mantarcılıkla ilgili çalışmamız yoktu. Eğirdir’de evinin altında yaptığını söyledi. ‘İyi para kazanacak gibi görünüyor’ dedi. Serpil Köyü’ne gittik, inceledik. O günün kaymakamı Ömer Ulu bey, Tarım İlçe Müdürü Uğur Turgut, Veli Gök bey. Allah onlardan razı olsun. Dönemin Valisi Şemsettin Uzun ile görüştük, destek sözü verdiler. Özel İdare’den yüzde 50-60 destek sözü aldık. Korkuteli’ne saha incelemesine gittik. 17 aile götürdük. Bir aile de Mamatlar Köyü’nden. 17 aileye yüzde 60 destek sağladık. O günün parası 80 bin TL. Oradan başladık. Üretim ağır-aksak devam etti, bir seviyeye geldi.

Kasabada ilk Bayram Evci, Ramazan Karaca, Ramazan Kaplan gibi hemşehrilerimiz bu yatırıma girdi. O dönem TEDAŞ’a enerji yatırımı yaptırdık. 2 trafo vardı, 7 tane daha koydurduk. Telleri güçlenderdik. Enerji altyapısını tamamladık. 2009’da seçimi kaybetmemiz ile birlikte takip edilmeyince biraz kesintiye girdi. 2014 seçimlerinde tekrar seçildik mantar ile ilgili her türlü kurs, her türlü imkanı sağladık. Geldiğimiz noktada 200 üretici, 400 adet mantar deposu var. Ortalama kasabamıza aylık 1.5 milyon TL para giriyor. Pazar sorunu yok. Üretim 12 ay. Hem gelenek açısından güzel bir şey, hem gelecek açısından çok güzel bir şey. Eskiden imece usulü vardı. Mantarda da imece usulü yapıyoruz. İşçilik konusunda herkes birbirine yardım ediyor. İşçi gideri olmuyor, imece ruhunu yaşatmış oluyoruz.

Giden Valimiz Şehmus beyle görüşmüştük. Yeni Valimize de arz edeceğiz, yardım isteyeceğiz. Burada Özel İdare desteğiyle kompost üretim tesisi kurmak istiyoruz. Mantarcılıkta en büyük girdi kompost. Eğer Sarıidris’te bunu üretirsek hem girdi maliyetlerimiz düşecek hem de bölgenin mantarcılık merkezi olacağız. Şu an kasabamıza Antalya’dan kompost geliyor. Bu kompostu kendimiz üretmek istiyoruz.”

 

Bu haber 471 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...