Kışın kilo alıyorsanız dikkat…

3 Aralık 2018 15:57

Diyetisyen Birsel Kavak, kışın nasıl beslenilmesi ve nelere dikkat edilmesi konusunda bir takım uyarılarda bulundu. Vatandaşlardan bol bol su tüketmelerini isteyen Kavak, ayrıca C vitaminin kışın daha çok alınması gerektiğine dikkat çekti.

                Isparta’nın başarılı diyetisyenlerinden Birsel Kavak, kış aylarını geçirdiğimiz şu günlerde vatandaşları uyardı. Kışın daha çok kapalı alanlarda kalındığını ve insanların vücudun daha tembel hale getirildiğini anlatan Kavak, mevsim yiyeceklerini tüketilmesini önerdi.

                Sözlerine kendisini tanıtarak başlayan Diyetisyen Birsel Kavak,  “Erciyes Üniversitesi beslenme ve diyetetik bölümü mezunuyum. Yüksek lisansımı yapıp 2009 yılında mezun oldum. Daha önce Davraz Yaşam hastanesindeydim, daha sonra Mart 2018’de kendi ofisimi kurdum” diyerek vatandaşları yeni kurduğu işletmesine davet etti.

                Kışın hareketsiz kalındığı için kilo alındığından bahseden Diyetisyen Kavak, şu uyarı ve tavsiyelerde bulundu:

“Yazın hava sıcak olduğu için kendimizi dışarıya atıyoruz ama kışın böyle olmuyor. Daha çok kapalı mekânlarda vakit geçirmeye çalışıyoruz. Sonrasında hareketsizliğin getirdiği ve can sıkıntısından yemenin arttığı bir döneme giriyoruz. Tabi kış olunca  artık tatile gezmeye gidilmiyor. Bayanlar arası günler yapılıyor. Vücut hareketsiz kalıyor. Bu tarz günlerden dolayı ekstra kaloriler geliyor. Erkeklerde aynı şekilde günler kısaldığı için evde daha fazla vakit geçiriyorlar. Akşam oturmaları da artmaya başlıyor. Gittiğimiz yerde ikram edilen yiyecekler kalori almamıza neden oluyor.Kilo artışı beraberinde geliyor. Her şeyden önce nefsimize hakim olmamız gerekiyor. Kış döneminde aktif bir spor yapmıyorsak hareketimizin çok olmayacağını düşünerek yediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Her gittiğimiz gezmede yememek gibi…

Kalori dengesizliği kıyın en büyük sıkıntısı. Bu dengeyi oldukça iyi ayarlamak gerekiyor.

   Kapalı alanlarda kısıtlı hareket ediyoruz. Kıyın daha fazla kapalı alanlara giriyoruz. Ev dışında geçirdiğimiz zamanlarda kapalı alanlar oluyor. Kafe, restoran tarzı yerlerde vakit geçiriyoruz. Yürümek yerine araca binmeyi tercih ediyoruz.

   Evdeki hareketi artırabiliriz. Kışı daha hareketli geçirmemiz gerekiyor. Kışın hareket etmiyoruz, fazla yiyoruz diye kaderimize küsüp gelen kalorilere razı olmaktansa bu tercihi değiştirip hareketli olmamız gerekiyor. İnternette bunun için değişik programlar var. Programı açıp onunla birlikte haftada 3 gün gibi kendimizi buna programlamak gerekiyor. Ev içinde egzersiz yapabileceğimiz aletlerimiz varsa onları göz önüne çıkararak onlarla bir şeyler yapabiliriz. Vücut hareketsiz kaldığı zamanda doğal olarak kilo artışına çeviriyor ve kalori kısıtlamalarını da göz önünde bulundurmamız gerekiyor.

Canımızın tatlı istediği bir dönemdeyiz. Bir ıhlamur içsek bile ballı ıhlamur tercih ediyoruz. Salep mevsimi, salep içmek istiyoruz. İçimizi ısıtacak, enerji verecek içecekler tüketmek istiyoruz, buna da daha çok tatlılardan yana kullanıyoruz. Bunların tam tersini yaptığımız zaman kilo vermek değil, en azından kilo artışına engel olma amaçlı yediğimizin- içtiğimizin ve hareketimizin farkında olmak gerekiyor. Bunu yapabildiğimiz taktirde kışı rahat geçirebileceğimize inanıyorum.

  Mevsiminde olan yiyecekleri tüketmemiz gerekiyor. Mevsimine uygun beslenmeliyiz. Kış sebzeleriyle menülerimizi oluşturmamız gerekiyor. Çeşitli çorbalarımız var. Bunları porsiyon kontrolü yaparak tüketmek gerekiyor. Yiyecekleri mevsiminde yediğimiz taktirde zaten o mevsimde karşımıza çıkabilecek rahatsızlıklara direncimizi artırıyor. Hoşumuza gitmeyen kış sebzelerini kendimize göre uyarlayıp tüketebiliriz. Turunçgillerin fazla olduğu bir dönemdeyiz. C vitaminine ihtiyacımızın fazla olduğu bir dönem. Bu durumda yine mevsimin meyvelerinden vücudumuzun ihtiyacı olanını karşılamış olacağız. Mevsiminde olmayan hiçbir meyve veya sebzeyi dolabımıza sokmamamız gerekiyor. Mevsiminde olan yiyecekleri tükettiğimiz taktirde iyi bir kış geçirmiş oluruz. Su tüketimini artırmamız gerekiyor. Cilt kurulukları bu dönemde artıyor. Metabolizmanın hızlı kalmasını sağlayabilmek için de en kötü ihtimalle günde bir buçuk litre su tüketmekte de yarar var.”

 

Bu haber 363 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...