“GÖRMEZDEN GELMEYİN”

3 Aralık 2018 16:10

Özellikle genç yaşlarda artan intihar vakaları toplumsal endişeye neden oluyor. Psikolog Tuğba Kahraman Öztürk, halkı “yakın çevrenizde intihar şüphesi gördüğünüz kişileri görmezden gelmeyin” diye uyardı.

Psikolog Tuğba Büyükkahraman Öztürk, artan intihar vakaları ile ilgili Isparta Gazetesi’ne  şu açıklamalarda bulundu:

“İntihar; ölüm sonucunu doğuracağını bilerek bir canlının kendini öldürmeye çalışmasıdır. Kişi öncelikle ölümü düşünür bununla ilgili plan yapar ve diğer aşamada bunu eyleme dönüştürür.

Yapılan araştırmalar intihar girişimlerinin kadınlarda erkeklere oranla daha fazla olduğunu, intihar sonucu ölümlerin ise erkeklerde kadınlara oranla daha fazla olduğunu göstermiştir.

İntihar eden kişileri değerlendirdiğimiz zaman bir dönem psikolojik rahatsızlık sürecinden geçtiğini söyleyebiliriz. Boşanma, ekonomik sorunlar, okul başarısızlığı, ticarette yaşanılan sorunlar, yoğun değersizlik duygusu, umudunu kaybetme, büyük sorumlulukların altında ezilme gibi pek çok faktör kişinin intihara başvurmasına sebep olarak gösterilmektedir.

Kişinin yaşam içerisinde en ihtiyaç duyduğu olay değer görmek ve kendini değerli hissetmektir. Kişi yaşadığı psikolojik sorunları aşamaz ve bu süreçte gerekli desteği, anlayışı çevresinden alamazsa bir çıkmaza düşerek ümidini kaybederek yaşamını sonlandırmak isteyebilir.

Aynı zamanda kişi bir durum karşısında kendini ifade edemez, ispatlayamazsa da aynı çaresizlik duygusuyla intihar girişiminde bulunabilir.

Öncelikle psikolojik sorunları olup zor dönemlerden geçen kişiler için psikolojik destek ilk atılması gereken adımlar arasındadır. Daha sonra kişinin yaşadığı soruna yönelik gerekli çözümler üretmek, kendini ifade etmesine izin vermek, kendini değersizlik duygusundan arındırmasına destek olmak yapılacak diğer adımlar arasındadır.

Yakın çevremizde intihar ile ilgili şüphemiz olan kişileri görmezden gelmeden destek olmamız, çözüm yolları üretmemiz, gerekli uzmanlara yönlendirmemiz gerekmektedir. Bu yüzden yakın çevremizden gelen geri bildirimlere duyarsız kalmamalıyız.

                Sağlıklı, mutlu, huzurlu bir yaşam dileğiyle…”

 

Bu haber 424 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...